Намалява небходимостта от коменсации за тока, защото цените падат, каза пред БНР Калоян Стайков от Института за енергиен мениджмънт.

Вчера бизнесът напомни на правителството, че иска да си получи дължимите му компенсации заради високите цени на електроенергията. Асоциацията на организациите на българските работодатели (АОБР) призовава Министерския съвет да изпълни задълженията си и да приеме Програма за компенсиране на разходите на небитови крайни клиенти за електрическа енергия до 31 декември 2023 г. От АОБР изтъкват, че компенсациите за електрическа енергия са оказали положителен ефект за икономиката на страната, тъй като е било избегнато затваряне на предприятия и съкращаване на работни места, подобно на много страни в Западна Европа. 

"Формално подкрепям идеята, че след като има прието решение, то трябва да се спазва. Парламентът е приел решение, с което задължава МС тази програма да действа до края на годината. От друга страна този призив идва в доста странно време, в което очевидно страната се занимава с какви ли не други неща и на всичкото отгоре цените на електроенергия са под прага (за компенсиране) от 200 лв./MWh Те са значително по-ниско от миналогодишните цени за същия период след компенсацията. Очевидно бизнесът плаща по-ниска цена. В този момент да се повдига въпроса - за решения за зимата, е пресилен и моментът не е избран удачно", изказа мнението си Стайков.

Работодателите предупредиха вчера, че въпреки че след 1 април средните месечни борсови цени на пазар "Ден напред" на БНЕБ ЕАД са под прага за компенсиране (193,08 лв./MWh за април и 188,82 лв./MWh за периода 1-19 май), опасността от завръщането на високите ценови равнища не е отминала. Като доказателство за това от АОБР напомнят, че цените в 54,9 на сто от часовете през април и 41,7 на сто от часовете за първите 19 дни на май надвишават прага от 200 лв./MWh.

Стайков обаче изтъкна днес, че цените падат и най-вероятно ще продължат в същия порядък до лятото. Като се види напрежение на пазарите, много бързо може да се приеме подобно решение от МС, отбеляза той.

Енергийният експерт подчерта, че помощите в България са били въведени най-рано и са били най-щедри. Според него помощите са нещо хубаво, но те трябва да са таргетирани и размерът им трябва да е адекватен.

С решението на Народното събрание се създаде сигурност у производителите у нас, като всички са предвидили получаването на компенсации за цялата календарна година, посочват още от организацията, се казва още в позицията на АОБР. Така компенсациите за електроенергия за бизнеса до края на годината ще бъдат в размер на 100 процента от разликата между реалната средномесечна борсова цена на сегмента "Ден напред" на "БНЕБ" за съответния месец и базовата цена в размер 200 лева за мегаватчас (MWh). Ако цената е под прага, както се случва напоследък, държавата не заплаща компенсации за бизнеса за цената на тока на едро.

Във връзка с печалбите на компаниите Стайков предупреди, че когато те намалеят, ще се усети недостиг в бюджета. По думите му политиците се държат така, все едно тези свръхпечалби ще останат завинаги.

А относно очакваното увеличение от 1-2% на цените на електроенергията за бита, Калоян Стайков каза, че "популизъм очевидно има". "Ние сме в почти постоянна предизборна ситуация. Подобна стъпка не би ме изненадала и я очаквам."

"Цената е нереално ниска. Това се прави, за да се тушира социално напрежение. Този проблем обаче не се решава с регулирани цени и ниски данъци, а чрез социална политика", коментира Стайков. "В целия дебат около бюджета и политическата нестабилност не ми се вижда реалистично това да стане в следващите няколко месеца. Така че остава надеждата поне да стане догодина."