Цените на европейските енергийни пазари, отчетени през април, са едни от най-ниските, регистрирани в Европа през последните две години, но те не означават задължително, че европейската газова криза е приключила, нито че пазарите са останали незасегнати през съответния месец. Това показва анализ на Анди Зомер - директор "Фундаментален анализ и моделиране" в Axpo Solutions - най-голямата компания за комунални услуги в Швейцария и водещ играч в международната търговия с енергия, която работи в 40 държави в Европа, Америка и Азия.

Въпреки продължилото възстановяване на пазарите към предпандемичните нива събития като продължителните стачки във Франция, които съвпаднаха с периода на поддръжка на френските атомни реактори, в комбинация с необичайно студените периоди в началото на април, подкрепиха рисковите прогнози и доказаха, че всяко връщане към новото "нормално" е не само въпрос на време, но и комбинация от няколко основни фактора.

Въпреки че инверсията на обичайната премия за пикова енергия спрямо цените за базово натоварване не е нещо ново, мащабът на тази инверсия в Нидерландия миналия месец и степента на отрицателните цени достигнаха нови нива. Това вече е отразено в летните договори, като например разпределението между пиковата и базовата натовареност за третото тримесечие на 2023 г. в Нидерландия, която в началото на май затвори при ниво от минус 5,5 евро за мегаватчас (MWh), добавя Зомер.

Увеличаването на извънмрежовите соларни инсталации е сред основните двигатели на тази инверсия и страни като Испания удвоиха инсталирането на соларни мощности от просюмъри (потребители, които едновременно произвеждат и консумират енергия) през последните две години. Търсенето на електроенергия е друг основен "двигател", който все още е с около 6 процента под петгодишната си средна стойност на няколко пазара и се очаква през предстоящото лято по-често да се появяват отрицателни разлики между пиковата и базовата енергия.

Сезонният спад на търсенето на електроенергия в Европа, подобреното производство на ядрена енергия във Франция и обилните валежи, в съчетание с по-високите нива на слънчево греене, доведоха до повишаване на запасите от водни ресурси на повечето пазари и спомогнаха за намаляване на рисковата премия, допълва експертът. Във Франция стачките, организирани от синдикати срещу пенсионната реформа, първоначално ограничиха производството на ядрена енергия от много реактори и забавиха графика за поддръжка, като това доведе до увеличение на рисковата премия във френските договори за електроенергия през зимата, пише БТА. Въпреки това, след като ядреният регулатор на Франция одобри плановете на енергийния концерн Е Де Еф (EDF) да инспектира направените заварки по време на плановите ремонти, планираните за първото тримесечие на 2024 г. договори за доставка на базова енергия поевтиняха с около 100 евро за МВч. в рамките на една седмица.

По отношение на горивата, цените на природния газ в краткосрочен план тръгнаха надолу, тъй като стабилните глобални доставки и продължителното понижение на търсенето в Азия доведоха до изключително повишаване на доставките на втечнен природен газ в Европа. Търсенето на нискокалорични въглища в Европа и отделни част на Азия също беше основна причина цените на въглищата да се запазят ниски, а нивата на разходите са индикатор за по-нататъшно ограничено намаление, пише още в анализа.