Европейската комисия започва разследване на сделката, която позволява на българския газов оператор "Булгаргаз" да получи достъп до доставките на синьо гориво през Турция. Проверява се за възможни нарушения на правилата на Европейския съюз за конкуренцията. Това сстава ясно от документ, видян от Independent Commodity Intelligence Services (ICIS).

Разследването идва на фона на опасенията, че българската компания е единственото дружество в Европейския съюз, което има достъп до природен газ чрез турската инфраструктура и потенциално действа като посредник за суровината.

В писмото, което е било изпратено по-рано този месец, Генерална дирекция "Конкуренция" на ЕС е поискала от "Булгаргаз" ЕАД да предостави изчерпателен списък с документи, включително информация, свързана със споразумения за доставка с турския оператор "Боташ" и резервации на капацитет на турско-българската граница.

ЕК също така иска от "Булгаргаз" да предостави информация за договори, които са завършени или се договарят, когато българското държавно предприятие може да действа като изключителен агент или дистрибутор за доставка на газ в България или другаде в ЕС.

От ICIS посочват още, че до момента на публикуване на статията "Булгаргаз" не е отговорил на въпросите им.

Когато споразумението на България с "Боташ" беше обявено за първи път през януари, Европейската федерация на търговците на енергия изрази опасения относно възможни нарушения на конкуренцията. Причините са липса на прозрачност и неправомерно резервиране на капацитет на турско-българската граница. Появиха се и коментари, че отново се търси път на руския газ към България.

Снимка: БТА

Българското правителство, сформирано след парламентарните избори през април, също възложи разследване на сделката за доставка като част от по-широк преглед на работата на предишната служебна администрация с мотива, че липсва прозрачност и че тя ще струва на страната милиарди.

Споразумението, валидно за 13 години, позволява на "Булгаргаз" и "Боташ" да си поделят дневния капацитет на граничния пункт Странджа-Малко Търново. Преди това междусистемната връзка се използваше за доставка на руски газ за Турция по Трансбалканския газопровод през България.

По силата на споразумението "Булгаргаз" може да внася втечнен природен газ в Турция и да изтегля подобно количество регазифициран газ от граничната точка. "Боташ" може да инструктира "Булгаргаз" да доставя втечнения природен газ в турски терминали или на други места в Европа.

Освен това "Боташ" може да поиска от "Булгаргаз" да резервира капацитет през българската газопреносна система за собствените си експортни нужди или за България, или за доставка на количества за съседни държави като Румъния, Сърбия или Гърция.

През последните седмици "Боташ" обяви редица нови споразумения за доставка, включително с купувачи в Унгария, Румъния и Молдова. Очаква се обемите да преминават транзитно през България.