Турската компания "БОТАШ" (BOTAS) и унгарската енергийна компания Ем Ви Ем СиИЕнържди (MVM CEEnergy) подписаха споразумение за износ на природен газ от Турция, информира турската държавна телевизия ТРТ-Хабер, като цитира изявление на "БОТАШ". Доставките се очаква да започнат от следващата година. 

Споразумението бе подписано в рамките на посещението на президента Реджеп Тайип Ердоган в Унгария, съобщи кореспондентът на БТА Нора Чолакова.

За газ Орбан гледа към Ердоган, Алиев и Вучич >>

Ройтерс добави, че MVM е договорила да купи около 300 млн. куб метра природен газ от "БОТАШ" (не се уточнява, но вероятно става дума за годишна доставка).

През януари компанията "БОТАШ" подписа споразумение с България за износ на 1,5 млрд. куб. м природен газ годишно в продължение на 13 години, припомня ТРТ-Хабер. Споразумението беше подписано от служебното правителство, а редовното го смята за рисково, заради дългия му срок и сериозните финансови ангажименти, които България е задължена да изпълни, независимо дали внася газ.

С влизането в сила на споразумението с Унгария Турция за първи път ще изнася газ по тръбопроводи за европейска държава, с която не граничи, отбелязва турската държавна телевизия ТРТ-Хабер.

В изявлението на "БОТАШ" се уточнява, че "историческото споразумение" е подписано от Бурхан Йозкан, генерален директор и председател на Съвета на директорите на "БОТАШ" , и Ласло Фрич, директор в Ем Ви Ем СиИЕнържди.

Договорът ще има и значителен принос за сигурността на енергийните доставки в Европа, посочват от "БОТАШ".

В изявлението също така се казва, че споразумението включва и сътрудничество при използването на турската инфраструктура за втечнен природен газ и съоръженията за съхранение на природен газ на двете страни в рамките на общите интереси.

"Това стратегическо споразумение е част от всеобхватната инициатива на правителството за стимулиране на националната енергийна самодостатъчност", каза унгарският правителствен говорител Золтан Ковач в социалната платформа Екс (X), известна по-рано като "Туитър" (Twitter), цитирана от Ройтерс и БТА.

"Това решение има за цел да засили енергийната сигурност и да стабилизира цените на газа предвид международната енергийна криза, предизвикана от конфликти и санкции", допълни той.