"Булгаргаз" е подал заявление за повишение на цената на природния газ от 7,9% от 1 декември, показва справка на сайта на Комисията за енергийно и водно регулиране (КЕВР).

Това е поредно увеличение на цената на синьото гориво. На 1 ноември то поскъпна рязко с повече от 30% до 82,12 лева за мегаватчас, след нестабилността на европейските пазари.

Според изчисленията на дружеството от началото на следващия месец цената на газа без цените за достъп, пренос, акциз и ДДС трябва да бъде 88,61 лева за мегаватчас. Цената е формирана на база на доставка от три източника:

  • по дългосрочния договор с Азербайджан;
  • от втечнен природен газ, който ще доставят две гръцки компании DEPA и Mytilineos;
  • от газохранилището в Чирен.

Слотът на терминала в Гърция за доставката с Mytilineos е договорен след участие в търговете за разпределение на капацитет през 2022 година, уточняват още от компанията. Гръцката компания е предложила да управлява от името и за сметка на "Булгаргаз" доставката на терминала в Ревитуса като осигури равномерни доставки на втечнен газ на дневна база без допълнителни разходи на компанията.

Разходите за пренос на газа през газовата връзка IGB, откъдето минава газа от Азербайджан, са в размер на 2,83 млн. лева за декември, които също влизат в ценообразуването.

Предложението на "Булгаргаз" ще бъде обсъдено на открито заседание на 29 ноември, а окончателно решение за цените на природния газ за следващия месец Комисията за енергийно и водно регулиране ще вземе на 1 декември.