Подземните газохранилища в Европейския съюз (ЕС) са пълни средно на 99,55 процента към 5 ноември, показват последните данни на специализираната платформа "Агригейтед газ сторидж инвентори" (Aggregated Gas Storage Inventory - AGSI), цитирани от БТА.

Българското газохранилище в Чирен е запълнено на 97,66 на сто.

Според данни на "Юръпиън газ аналитикс" (European Gas Analytics) в Европа 66,70 от природния газ е LNG (втечнен природен газ).

В ЕС най-запълнени към момента са хранилищата в Германия, Испания и Франция. Специализираната платформа отчита запълненост от 100,03 процента на германските съоръжения. В Испания газохранилищата също са изцяло запълнени - на 100,36 процента, докато във Франция запълняемостта е 99,88 на сто. Според асоциацията на операторите на газохранилища в Германия (INES) 100-процентовата запълненост отчита капацитета на съоръженията при референтни условия. Ако газът се охлади, обемът му намалява и хранилищата могат да поемат повече газ, при което запълнеността надминава 100 процента.

По-рано този месец "Файненшъл таймс" съобщи, че пълните газохранилища подтикват европейските енергийни компании да насочат излишните количества към газохранилища в Украйна преди настъпването на зимните месеци и свързаното с тях пиково търсене.

Съгласно европейския регламент относно мерките за гарантиране на сигурността на доставките на газ с цел гарантиране на енергийната сигурност на страните от Европейския съюз бе въведено задължение хранилищата да бъдат запълнени на 90 на сто от обема им не по-късно от 1 ноември през настоящата година.