Ноември в Европа обикновено е началото на отоплителния сезон. Дори при продължително лято и меко начало на есента, до края на месеца зимните температури падат и отоплението се задейства. И в този период цените на бензина и горивата започват да растат. Миналата година Европа извади късмет с по-мека от обичайното зима. Тази година нещата изглеждат различно.

Засега европейските газови хранилища са пълни до горе благодарение на постоянния поток от американски LNG. Но сега, когато пиковият сезон на потребление е започнал, търсенето ще нарасне, точно както търсенето в Азия. И въпреки голямото предлагане на LNG в световен мащаб, цените все още могат да скочат. Това покачване има потенциал да бъде и много голямо коментира изданието OilPrice.com.

Гореспоменатото голямо предлагане е причината цените на LNG да се понижат през последните седмици. И все пак уязвимостта на пазара - особено на европейския пазар - към всяко събитие, което може да повлияе на цените, стана кристално ясна по-рано тази седмица, когато европейските референтни цени скочиха, след като избухна новината, че хутите са превзели товарен кораб в Червено море. Корабът беше свързан с израелска компания и поради това беше широко възприет като знак за възможна ескалация на войната в Близкия изток. Реакцията на Израел беше да обвини Иран за конфискацията, докато Иран отрече каквото и да е участие.

След новината цените на газа в Европа се покачиха веднага с около 3%, докато цените на газа в Съединените щати дори се понижиха леко, подчертавайки още веднъж фундаменталната разлика между това да си самодостатъчен производител на стока и да си зависим от вноса на синьо гориво.

И все пак дори при повишен геополитически риск в Близкия изток, някои в индустрията за търговия с газ смятат, че цените на LNG е малко вероятно да се повишат много, сочат анализите на S&P Global. Услугата Commodity Insights на компанията съобщи тази седмица, че някои търговци посочват доставките като причина само за ограниченото въздействие на новините за корабоплаването върху цените на LNG.

Други обаче отбелязват, че новините за корабоплаването са станали доста важни за всички видове стоки, след като движението през Панамския канал е ограничено, а движението през Суецкия канал се възприема като станало по-рисковано поради войната Израел-Хамас.

Ситуацията с Панамския канал - резултат от продължителна суша, която намали нивата на водата в канала - вече доведе до налагане на по-високи тарифи за всички плавателни съдове. Не всички товари на LNG от САЩ минават през Панамския канал, но пратките за Азия преминават именно от там. Въпреки това, с въведените нови ограничения, някои, като южнокорейски купувачи, избраха да заменят маршрута на Панамския канал с такъв, който минава през Суецкия канал. С изземването на кораба в Червено море някои купувачи може да се притеснят за превозите и по този маршрут.

Междувременно други азиатски купувачи на LNG от САЩ също търсят алтернативни маршрути, тъй като ограниченото движение в ключовата връзка в Панама между Северна и Южна Америка не изглежда да бъде разрешено бързо. Това също би допринесло за товарните тарифи, дори ако предлагането на LNG само по себе си е изобилно.

Говорейки за предлагане, то може да е изобилно, но както демонстрира миналогодишното прекъсване на работата на Freeport, това изобилие може да бъде ограничено дори само с едно събитие, което да се отрази на цялата верига. А това да доведе и до прекъсване и скок на цените. Миналия юни Freeport LNG претърпя експлозия, която затвори съоръжението до края на годината. Портът отвори врати едва през февруари тази година. Freeport представляваше една десета от европейския внос на втечнен природен газ преди взрива и изигра голяма роля в летния скок на цената на газа.

С идването на зимните температури цените на газа може да се повишат, поне в Европа, просто поради скока в търсенето и въпреки пълните газохранилища: тегленията от тева хранилища вече са започнали, както е обичайно за това време на годината. Глобалните цени може да са по-устойчиви, но нарастващият риск остава поради предизвикателствата при корабоплаването и повишения риск от смущения в транспорта в Близкия изток.