Енергийните вноски при внос и пренос на природен газ за транзит с произход от Русия ще се дължат от ползвателите на газопреносната мрежа, а не от оператора. Това реши парламентът, който прие промени в Закона за контрол по прилагане на ограничителните мерки с оглед на действията на Русия, дестабилизиращи положението в Украйна.

Депутатите гласуваха промените на първо и второ четене в рамките на днешното пленарно заседание. Поправката се налага, защото според действащия закон длъжник е и операторът "Булгартрансгаз" и както стана ясно от изявления на депутати - компанията вече дължала близо 250 млн. лева. Както е известно, основният ползвател на мрежата (на ("Булгартрансгаз") за пренос (транзит) е "Газпром".

За дебатите в парламента прочетете тук >>

От 13 октомври България въведе енергийни вноски за вноса и транзитния пренос на природен газ с произход от Русия. Вноските, фиксирани на 20 лв. за 1 мегаватчас, бяха уредени с промени в горепосочения закон.

В действащия член 5б в закона е записано, че задължени лица са вносителите по смисъла на митническото законодателство и операторите на газопреносни и газоразпределителни мрежи...

Измененията бяха внесени от Радослав Рибарски, Васил Стефанов и Ивайло Мирчев от "Продължаваме Промяната - Демократична България". Целта е да не се застраши ликвидността и финансовото състояние на операторите на преносната мрежа, посочват вносителите.

Финансовият министър Асен Василев обяви преди седмица, че първата енергийна вноска е дължима на 14 ноември. Каза също така, че всички държави, които ползват газопреносната мрежа на България, трябва да доказват, че по произход газът не е руски. За заплащането на вноската са уведомени всички компании, които ползват газопреносната мрежа на България, установено е какъв е режимът, с който те трябва да докажат дали газът идва от Русия, или не.

Ако газът не идва от Руската федерация, търговците ще бъдат освободени от таксата от 20 лева на мегаватчас, каза министърът.

Агенция "Митници" вече е публикувала методическо указание, че се изисква страната на произход на газа да бъде удостоверена със съответния договор за доставки.