Бензиностанции в София предупреждават, че отстъпката от 25 ст. на литър гориво вероятно ще свърши в края на този месец или в началото на декември, съобщи Нова тв.

Миналата седмица служебното правителство анонсира, че работи по нова помощ, която този път ще включва и служебните автомобили. Подробности колко ще бъде отстъпката обаче все още не са ясни.

През август Националната агенция за приходите (НАП) съобщи, че е проверила повече от 60 бензиностанции в цялата страна само за три дни - от 19 до 21 август. Контролните действия на данъчните инспектори са свързани със зачестилите сигнали за нередности при използването на компенсацията от 25 ст. на литър гориво, отбеляза тогава Приходната агенция.

Фискалните контрольори разкрили общо 6 нарушения в проверявани обекти, като използвали и метода на скритото наблюдение.

В три от бензиностанциите проверяващите установили разминаване между наличностите в касата и сумите, посочени в дневните финансови отчети. Инспектори "под прикритие" наблюдавали в рамките на 30 минути бургаска бензиностанция, като в този период били заредени общо 5 автомобила. По-късно, при явната проверка на дневните отчети, отразените отстъпки и номерата на превозните средства, данъчните открили, че е вписана отстъпка от 25 ст. за зареждане на кола, която не е преминала през бензиностанцията за времето на скритото наблюдение.

В друг обект в района на Бургас пък бил вписан нереален номер на автомобил, чийто собственик е ползвал компенсацията.

При проверка във Варна инспекторите се натъкнали на незаконна бензиностанция, която не е била регистрирана по Закона за административното регулиране на икономическите дейности, свързани с нефт и продукти от нефтен произход.

За всички нарушения са съставени актове, като проверките на служителите от "Фискален контрол" продължават съвместно с Агенция "Митници".