Валентин Николов, бивш депутат от ГЕРБ, бивш зам.-министър на енергетиката в първия кабинет на Борисов и бивш шеф на атомната централа, отново се връща в АЕЦ "Козлодуй".

Той ще бъде новият изпълнителен директор на АЕЦ "Козлодуй". Николов потвърди пред БТА и "24 часа" назначението си. Той уточни, че трябва да измине тридневен срок, за да бъде вписан в Търговския регистър, който изтича във вторник. Това означава, че решението ще влезе в сила от сряда, 16 август.

Бордът на директорите на атомната централа е взел решение, с което се освобождава Георги Кирков от поста, като на негово място за директор на централата е избран Валентин Николов. Заявлението за промяната е подадено в Търговския регистър днес.

Георги Кирков беше назначен за изпълнителен директор на АЕЦ Козлодуй от служебения кабинет в края на август 2022 г. като замени  Наско Михов. Кирков е бивш служител в АЕЦ и бивш зам.-кмет на Козлодуй.

Валентин Николов беше заместник-министър на икономиката, енергетиката и туризма през 2012 г. След това стана директор на АЕЦ "Козлодуй" между 2012 и 2013 г. През 2021 г. беше изпълнителен директор и на Българския енергиен холдинг. През годините е бел в ръководстото на НЕК, НЗОК, депутат е от партия ГЕРБ.

На 1 август Агенцията за ядрено регулиране (АЯР) завърши прегледа за формална редовност на подаденото от АЕЦ "Козлодуй" заявление за издаване на разрешение за извършване на поетапен преход на блок 5 на ядрената електроцентрала към експлоатация с нов тип ядрено гориво RWFA, произведено от "Уестингхаус". При направения преглед беше установено, че АЕЦ "Козлодуй" не е представила два важни документа. Тогава АЯР даде срок на централата до средата на октомври да изглади пропуските.

Два дни по-късно енергийният министър Румен Радев освободи от длъжност Андрей Живков и Ангел Янков от Съвета на директорите на БЕХ. Рокадата стана чрез намаляване на броя на членовете в състава на Съвета на директорите.