"Уестингхаус електрик" (Westinghouse Electric) обяви, че е подписала договор за предварителни инженерни дейности (Front-End Engineering & Design, FEED) с "АЕЦ Козлодуй - Нови мощности" за изграждане на нов реактор с технологията "Ей Пи 1000" (AP1000) на площадката на АЕЦ "Козлодуй", съобщи БТА, като се позова на компанията, отговаряща за комуникациите на "Уестингхаус" в България.

За подписания договор няма информация засега нито от българската компания, нито от Министерството на енергетиката.

През настоящия месец стартира изпълнението на договора, който включва дейности по оценка на възможностите за интегриране на българската индустрия в проекта за изграждане на нова ядрена мощност с технология АР1000 и за използване в максимална степен на съществуващата на площадката на АЕЦ "Козлодуй" инфраструктура.

"Щастливи сме да започнем изпълнението на предварителните инженерни дейности, свързани с реализиране на проект за изграждане на най-модерната технология в света за АЕЦ от поколение III+ (три плюс), която ще осигури чиста и надеждна базова енергия на нашите клиенти и на българското население", каза Дейвид Дърам, президент "Енергийни системи" в "Уестингхаус". "Бихме искали да благодарим на "АЕЦ Козлодуй - Нови мощности" и на българския парламент за тяхното доверие в нашата водеща и доказала се в реална експлоатация технология".

В първите дни на март т.г. двете страни подписаха меморандум за разбирателство за създаване на съвместна работна група за планиране изграждането на реактори с технологията AP1000 в България. Работната група е в процес на оценка на регулаторните, лицензионните и проектните изисквания и разработва ускорен график за действия в подкрепа на енергийната стратегия на България. Договорът за изпълнение на предварителни инженерни дейности (FEED) е първата стъпка от проекта за изграждане на нова ядрена мощност с технологията AP1000.

В края на март представителят на "Уестингхаус" за България Иван Пиронков каза по време на конференция за развитието на ядрената енергетика, че България може да бъде първата държава в Европа, която да пусне в експлоатация реактор АP1000. Според него 2032 година е реалистичен срок да заработи този реактор на площадката на АЕЦ "Козлодуй".  

Към момента на площадката в Козлодуй работят два реактора с руска технология BBEP-1000. През декември 2022 г. "Уестингхаус" подписа 10-годишен договор за доставка на свежо ядрено гориво за един от блоковете в АЕЦ "Козлодуй", като доставките ще започнат през 2024 г. Ядреното гориво ще се произвежда в завода на "Уестингхаус" във Вестерос, Швеция, като това е единственият напълно независим от руски доставки и технологии проект за ядрено гориво за блокове с технология ВВЕР-1000, се отбелязва в съобщението.

АЕЦ "Козлодуй - Нови мощности" е проектна компания, дъщерна на АЕЦ "Козлодуй" и е създадена конкретно, за да управлява проект за изграждане на един или два нови ядрени блока на площадката на АЕЦ "Козлодуй", използвайки предимствата на съществуващата инфраструктура и усъвършенствано лицензиране и екологично състояние на площадката. За момента са правени проучвания единствено за Седми блок на АЕЦ "Козлодуй", като за него има разработен ПУП и екологична оценка на проекта. За Осми блок подобни процедури все още са в идейна фаза.

През декември 2022 г. "Уестингхаус" подписа 10-годишно споразумение за доставка на ядрено гориво за Пети блок на АЕЦ "Козлодуй" от 2024 г. Документацията за проекта и смяната на горивото все още се разглежда в Агенцията за ядрено регулиране.