Австрия се стреми да ускори прекратяването на газовите си връзки с Русия - стъпка, която би могла да намали зависимостта на Виена от Москва в областта на енергийните доставки, но е изправена пред трудни правни и политически предизвикателства.

На пресконфенеция в понеделник Гевеслер се обяви за прекратяването на договорите за доставка на газ между австрийския концерн О Ем Ви (OMV) и руския "Газпром" като е поставила задачата на Института за икономически изследвания да проучи икономическите последици от прекратяване на договора до лятото, както и да анализира рисковете от продължителна зависимос Целта е да се ускори газовата диверсификация на страната.

Договорите на "О Ем Ви4 с "Газпром" са със срок на действие до 2040 г., предвиждат фиксирано задължение за закупуване на големи количества, което обуславя зависимостта на Австрия от руски газ.

Министър Гевеслер освен това желае да задължи по законен път австрийските доставчици да диверсифицират поръчките си:

"Ако доставчиците на газ не станат активни на либерализирания газов пазар по своя собствена воля, тогава са необходими правни задължения", цитира електронният сайт ОРФ изявлението й, за което обаче ще е необходимо парламентарно мнозинство от две трети.

Гевеслер се обяви и за нова стратегия за сигурност, в която съответно да се отчитат независимите енергийни доставки. Това се отнася до независимостта от руските енергийни доставки, както и до избягването на едностранна зависимост от други държави в бъдеще.

През 2018 г. договорът между "Газпром" и "O Ем Ви" беше удължен до 2040 г. в присъствието на тогавашния канцлер Себастиан Курц и руския президент Владимир Путин. Точното съдържание на договора е известно само на "О Ем Ви", но не и на правителството и регулаторния орган, тъй като през ноември миналата година главният изпълнителен директор на австрийския енергиен регулатор E-Контрол Волфганг Урбанчич отбеляза: "O Ем Ви" не говори за този договор".

ОРФ цитира официално изявление на "О Ем Ви", според което "договорите на "O Ем Ви" за доставка на газ са предмет на конфиденциалност и за двете страни по договора". По-нататък официалното изявление добавя, че "руският природен газ в Европа не е обект на санкции", няколко държави го внасят и е необходима правна основа за постепенен отказ. "О Ем Ви" винаги спазва санкциите и закона и вече последователно диверсифицира източниците си на доставка на природен газ за всички свои договорни клиенти. Ако е необходимо, "O Ем Ви" може да снабдява клиентите си в Австрия със 100 процента неруски газ", декларира изявлението.

Материалът на ОРФ припомня, че в началото на войната на Русия срещу Украйна през февруари 2022 г. Австрия е зависима на 80 процента от руския газ, през септември 2023 г. 80 процента отново идват от Русия, а през декември - дори 98 процента, въпреки че руският внос намалява по отношение на обема. Това се дължи на по-ниското потребление на газ, което според министерството е намаляло с една четвърт - от 100,3 тераватчаса през 2021 г. до 75,6 тераватчаса през 2023 г.

В радиоинтервю Франц Ангерер, изпълнителен директор на Австрийската енергийна агенция заяви, че диверсификацията на доставките на газ, предложена от министър Гевеслер, и намаляването на зависимостта от Русия са "абсолютно необходими". Въпреки това оттеглянето на "O Ем Ви" от договорите с Русия със сигурност ще струва пари и отново ще оскъпи газа.