В съобщение на украинското президентство от вторник, 25 април, можем да прочетем някои подробности от "новия план за действие за по-нататъшно засилване на санкционния натиск върху Русия". Т.нар. "План за действие 2" може да се разгледа и в подробности и от него на пръв поглед излизат радикални предложения, особено в енергетиката, сред които изпъкват намаляване на тавана на цената на руския петрол и спиране на преноса на газ през "Турски поток". В черния списък планът добавя всички големи в руския нефтено-газов бизнес, сред тях Газпром и Лукойл, както и ядрения играч Росатом.

Задачата е поставена от президента на Украйна Володимир Зеленски, а с подготовката по изпълнението на плана, се е заела т. нар. Международна експертна група за санкциите срещу Русия, председателствана от ръководителя на президентската канцелария Андрий Ермак и директора на Института за международни изследвания "Фрийман-Спогли" (Freeman-Spogli Institute for International Studies - FSI), посланик Майкъл Макфол.

Да кажем веднага, че Майкъл Макфол е професор по политически науки и посланик на САЩ в Русия от 2012 до 2014 г. Преди броени часове той написа в "Туитър": "Искам мир в Украйна колкото е възможно по-бързо. Вярвам, че предоставянето на украинската армия на повече възможности за изтласкване на руските окупатори ще ускори края на руската инвазия в Украйна".

Какво съдържа в основната си, енергийна, част "Екшън план 2"

Планът, разбира се, насочва санкциите към повече мишени, но ще наблегнем върху енергетиката и финансовата й осигуреност.

Предложени нови мерки

По-ниска горна граница на цената на петрола

Планът предлага да се намали горната граница на цените на петрола до $45 за барел суров петрол (барел) с цел от $30/барел (bbl). Текущата договорена горна граница на цената на петрола е 60 долара/барел, което е значително по-високо от пределните разходи за производство на барел петрол в Русия. Коалицията (прилагаща санкции - б.р.) трябва незабавно да намали тавана на цената на петрола с $15/барел до $45/барел суров петрол, ниво, на което руските износители редовно са били готови да продават през последните месеци.

Във връзка с прилагането на тази мярка се предлага създаване на регистър на търговците на петрол; отчетност (с помощта на удостоверения) от страна на превозвачите (доставчиците на услуги за корабоплаване), че цената на товара е равна или под горната цена на петрола; изискване на надеждна застраховка срещу нефтени разливи и поддържане на протокол от инспекции за кораби, превозващи руски петрол. И накрая: коалицията трябва да наложи глоби и забрани на западни купувачи и доставчици на услуги, които не са успели да гарантират в достатъчна степен спазването на тавана на цените.

Предлага се да бъдат наложени мита за руския петрол и газ. Това би била структурна мярка за укрепване на тавана на цените. "Като допълнителна полза този инструмент може да се използва за финансиране на възстановяването на Украйна."

Енергийно ембарго

Разработилите плана предлагат да се прекратят директните доставки на руски газ за Европейския съюз (ЕС), с изключение на транзита през Украйна. "Предлагаме санкции, водещи до спиране на всички останали, контролирани от Русия, маршрути на тръбопроводи, които в момента могат да пренасят природен газ от Русия до европейския пазар, с изключение на потоците, насочени през украинската газопреносна система, която има достатъчно капацитет за транзит. По-специално, с тази мярка ще приключи използването от Русия на тръбопровода за природен газ "Турски поток" за доставки на газ към ЕС. Освен това предлагаме санкции, които биха забранили вноса на руски втечнен природен газ (LNG) в Европа."

Да припомним, САЩ отдавна - още при президентството на Доналд Тръмп, остро се противопоставят на проекта "Турски поток" през България (получил името "Балкански поток"). От друга страна страната ни, макар да не получава руски газ, пренася такъв през този тръбопровод за Сърбия и Унгария.

Във връзка с транзита през Украйна, групата призовава "Европа да изгради допълнителен буфер от складиран газ в Западна Украйна, за да засили сигурността на европейските газови доставки през следващата зима".

Ембарго на руската енергия в Източна Азия

Отправя се призив към партньорите на Украйна в Източна Азия (Япония, Южна Корея и Тайван), които намалиха значително покупките на руска енергия, да последват примера на Европа и да спрат да купуват руска енергия, като определят твърди срокове за прекратяване на доставките на на руски LNG, суров петрол и въглища, с целенасочени и ограничени във времето изключения, ако са необходими.

Япония дори би могла да даде пример, като поеме такъв ангажимент, преди да приеме лидерите на страните от Г-7 през месец май.

Правоприлагане в трети държави

Държавите, прилагащи санкциите, да проучат възможностите за налагане на антидъмпингови или други подобни мерки на всяка страна, която използва прекомерно руската енергия. Могат да се прилагат тарифни или нетарифни ограничения (мита или квоти), когато страните са увеличили вноса си на руска енергия (напр. суров петрол) и след това са увеличили износа на енергоемки продукти (напр. рафинирани петролни продукти) към страните, които прилагат санкциите.

Да отбележим, че такава мярка със сигурност е насочена към България, която има дерогация за внос на петрол с руски произход до края на 2024 г. 

"Наложете санкции на Росатом"

Планът съдържа призив всички страни, прилагащи режима на санкции, да включат в него и Росатом. Предлага се "предупредителен пакет от мерки, включително забрана на руския уран, както и персонални санкции върху ръководството на Росатом и служители на Росатом, работещи в Украйна". В комбинация да се поеме "надежден ангажимент за по-нататъшни санкции, ако Русия предизвика ядрен инцидент в Украйна, включително пълни санкции срещу Росатом и всичките му дъщерни дружества".

Интересно е приложението на енергиен раздел: Други мерки за нефт и газ. В него се залагат санкции срещу руски петролни и газови компании. "Наложете пълни санкции на всички руски петролни и газови компании - включително Газпром, Газпромнефт, Роснефт, Сургутнефтегаз, Лукойл, Татнефт, Транснефт, Сибур, Зарубежнефт и Новатек - с ограничени изключения, съобразени с тавана на цената на петрола и с временни изключения от европейското ембарго.

Санкция на Газпромбанк

Налагане на пълномащабни санкции на Газпромбанк, която и беше изключена от режима на санкциите, тъй като през нея преминават разплащанията при търговията с енергия. (както и рублевата схема за плащания към Газпром - б.р.)

Разработчиците на плана предлагат пълно данъчно облагане на онези западни петролни и газови компании, останали в Русия: правителствата трябва да наложат 100% данък върху всеки приход, получен от петролни и газови компании, като Total и SLB (Schlumberger Limited - глобална компания за добив на петрол) - от операции в Русия или Беларус, от 24 февруари 2022 г., като всичко събрано бъде предназначено за подкрепа на възстановяването на Украйна.

Като последна, но не по значение, мярка се предлага да се блокира достъпът на руски компании до петролни находища на Запад, както и до компютърни услуги за руската петролна индустрия (сондажни услуги, ремонтни дейности и услуги за кладенци, както и лицензиране или продажба на софтуерни пакети за петролния сектор).

Ермак окичи Групата със заслуги

Представяйки плана, Андрий Ермак отбеляза, че планът (документите) на нашата група вече са на бюрата на всички световни лидери и на всички, които участват в прилагането на санкциите. "Горд съм, че работата на нашата група е в основата на повече от 70% от прилаганите към момента санкции - от САЩ, ЕС, Обединеното кралство и други страни", каза той.

Ермак подчерта, че групата е постигнала ембарго върху руския петрол и петролни продукти, техните ценови тавани, напълно блокиращите санкции върху около 20 от най-големите руски банки и лишаването на Русия от всички права в Специалната (работна) група за финансови действи (Financial Action Task Force - FATF*) срещу изпирането на пари (От 2001 г. групата разшири действията си, насочвайки ги и в борбата срещу финансирането на тероризма - б.р.). Освен това, продължава шефът на президентската канцелария, бяха наложени търговски ограничения на безпрецедентно широк списък от стоки с двойна употреба, наложени бяха индивидуални санкции на хиляди лица от различни области и беше създаден координационен механизъм за прилагане на санкциите на Г-7.

"Санкциите са мощно оръжие, с което защитаваме страната си и благодарение на което ще победим агресора", каза Ермак.

Ръководителят на кабинета на президента съобщи, че международната работна група е представила и публикувала нов план за действие по санкциите - "План за действие 2"

"Очакваме с нетърпение новите мощни пакети санкции, предвидени от този план. Това е изключително важен документ и аз благодаря на всички, които участваха в разработването му", каза Андрий Ермак.

Той подчерта, че новият план трябва да бъде съобщен възможно най-скоро на световните лидери и съответните организации, ангажирани с въпроса за санкциите. Украйна очаква включването на руски пропагандисти, които подкрепят агресията срещу Украйна, в следващите санкционни пакети. Андрий Ермак също така подчерта важността на налагането на санкции срещу руските спортисти, които се използват от страната-агресор като инструмент за пропаганда на нейната война.

Ръководителят на президентската канцелария обясни, че Киев продължава да комуникира с партньорските държави, по-специално със страните от Глобалния юг (Африка, Латинска Америка и развиващите се части на Азия и Близкия изток - б.р.), за засилване на режима на санкции срещу Русия. Според Андрий Ермак лидерите на тези страни са добре запознати със ситуацията в Украйна и затова очакванията по отношение на тяхната решителност са доста високи.

На свой ред посланик Майкъл Макфол подчерта, че областите на санкционен натиск, предложени в документа, са много специфични. Това са най-болезнените точки на руската икономика, които трябва да бъдат натиснати, за да се намали потенциалът на Русия за военни действия. По-специално Макфол подчерта важността на по-нататъшните санкции срещу руския енергиен комплекс и отбранителната промишленост, ограниченията върху използването на финансови инструменти, въпроса за конфискацията на активите на Централната банка на Русия и последващото им прехвърляне в Украйна, както и други, отразени в плана сфери.

Според него санкционният режим трябва да бъде засилен, а новият проектопакет санкции показва как могат да се прилагат те срещу страната агресор.

Какво още...

Няма да влизаме много навътре в плана, но ще стигнем до предложение за пълно ембарго върху всички продукти от руската металургия, "но с дълги преходни периоди".

Препоръчва се държавите да затворят вратичките в настоящите правила, катоналожат пълномащабни санкции срещу компаниите доставчици на руската армия и финансират войната чрез значителни данъчни плащания (назовават се най-големите металургични предприятия Алроса, Мечел Евраз, Металоинвест, ММК, Новолипецк стийл, Норилс Никел, Полиметал, Полиус, Русал, Северстал, ТМК, Уралстийл и Ависма).

Сред мишените са и диамантеният сектор, златото, услугите, дори риболовът. Разбира се, и военнопромишленият комплекс, главно снабдяването с високотехнолични компоненти за руските оръжия (ракетни системи).