Компанията RusKhimAlyans, 50% от акциите в капитала на която са собственост на "Газпром", заведе дело за 45,7 милиарда рубли (472 милиона долара) срещу италианската банка UniCredit, гарант на проект, замразен заради западните санкции, съобщи Ройтерс (Reuters), като се позова на документи на руския съд.

Съдебните документи са подадени в Арбитражния съд на Санкт Петербург и Ленинградска област. Няма други подробности и засега няма отговор от UniCredit, отбеляза агенцията.

RusKhimAlyans, която изгражда газов комплекс в балтийското пристанище Уст-Луга, миналия месец заведе подобни дела срещу Deutsche Bank и Commerzbank, следващите изслушвания, по които са съответно през септември и октомври.

И трите банки бяха сред гарантите по договор за инженеринг, доставки и строителство (engineering, procurement and construction - EPC), подписан през 2021 г. от германската компания за индустриални газове Linde и турската Renaissance Heavy Industries с Газпром и неговите партньори за изграждането на комплекса Уст-Луга.

Linde уведоми клиента си през май и юни 2022 г., че е спрял работата по договора заради санкциите на Европейския съюз, наложени след като Русия изпрати по-рано с.г. своите въоръжени сили в съседна Украйна.

През януари т.г. същият съд нареди близо 500 милиона долара активи, принадлежащи на Linde, да бъдат замразени по искане на RusKhimAlyans.