Според изпълнителния директор на "Джемкорп" Атанас Бостанджиев, меморандумът с България е прекратен още в края на месец юли тази година в отговор на искане на българското правителство, като няма никакви правни последствия и компанията няма претенции към държавата.

В предаването "Лице в лице" по bTV в понеделник той поясни, че всяка една от трите страни - "Джемкорп", IP3 и българското правителство, има правото едностранно да прекрати меморандума и това е станало с постъпилото официално писмо от Министерството на енергетиката с искане за анулиране, получено на 27 юли:

"Искам много ясно да заявя пред всички, че този меморандум за разбирателство беше необвързващ документ. Това е едно стандартно писмо за заявление, което е тристранно споразумение - между нас, "Джемкорп", IP3 и българското правителство. Този документ е прекратен със сила още от 23 юли тази година, когато ние получихме официално писмо от министъра на енергетиката тогава с искане от страна на българското правителство този меморандум да бъде прекратен и ние тогава потвърдихме от наша страна, че ние нямаме повече претенции, нямаме искания към държавата."

Затова той определи като спекулации твърденията за арбитраж, който присъства в меморандума единствено в случай на разгласяване на конфиденциална информация, но такава не е обменяна между страните.

"Единствената причина клаузата за арбитраж да съществува в този необвързващ договор е конфиденциалността. Тоест, ние бихме съдили държавата ако изтече информация, а не ако правителството се откаже от този меморандум."

Атанас Бостанджиев заяви, че в края на месец юли е изпратено писмо до тогавашния министър на енергетиката, в което "Джемкорп" приема прекратяването на меморандума. Но заради продължаващите политически спекулации, ще внесе второ писмо до настоящия министър на енергетиката Росен Христов, подписано от самия него, че приема решението за прекатяване и от страна на Джемкорп няма да има последващи претенции.

Бостанджиев беше категоричен, че нямат никакъв руски капитал, тъй като "Джемкорп" е регулирана в английския пазар.

По отношение на изказванията относно предмета на меморандума, Бостанджиев заяви, че не става въпрос за енергетиката на България, както невярно се твърди. Той коментира, че идеята за подписването на меморандума "започва по инициатива на американската фирма IP3, която имаше преговори с община София за инвестиране в обновяването на мощностите на "Топлофикация София". Ние имахме среща с президента на България Румен Радев, IP3 и членове от моята компания. Имахме среща и с кмета на София, след което ние написахме официално изявление за нашия интерес да инвестираме в обновяването на "Топлофикация София". Това беше същността на този меморандум с правителството - това е стандартна практика, когато един чужд инвеститор влиза в една страна. Нямаме никакво отношение и информация за проект за завод за батерии".