Доктор Адлер, известен психолог, като дете мисли, че не е добър по математика. Началната му учителка казва на родителите му, че няма математическо мислене, докато е още във втори клас. Той чува родителите му да говорят за това на вечеря. В часовете по математика учителката задава въпроси и посочва други, никога него. С приятелите му се шегуват, че не е математик, когато трябва да си сметне рестото в стола на училището.  

Един ден учителката поставя доста трудна задача на дъската. Пита кой ще се опита да я реши. Младият Адлер вдига ръка. С насмешка тя не го посочва да реши задачата. Той обаче решава задачата на лист хартия, докато другите мислят, и й показва решението. Учудена тя го оставя да реши задачата на дъската и това променя всичко. Вече никой, и на вече той самият, не смята, че няма математическо мислене.

Адлер обаче не се интересува от математика, макар да има математическо мислене. Той има талант, но няма влечение и силен интерес към математиката. Вместо това му е интересно как хората взимат решения и защо някои са много спокойни и уравновесени, а други - истински истерици. Той решава да се занимава с приложна психология - учи и работи по специалността си. Това го прави известен и доста богат. А е можел да се занимава и с математика.

Всеки от нас има силни страни, но има и такива, които могат успешно да бъдат реализирани в професия или бизнес. Именно идентифицирането кои силни страни са повече от "добър съм в това" или "интересно ми е" е ключът към успеха. Макар да си мислим, че повечето хора ги откриват сами, много от тях всъщност имат ментор или обучение, което ги насочва.

За да се справиш сам обаче, е нужно да разбереш кои са четирите заблуди за силните страни, които струват много време в погрешно образование и много пари, които не са спечелени от тази силна страна.

Заблуда номер 1 - достатъчно е да съм добър в нещо

Доктор Адлер е добър в математика, но няма страст и силен интерес към нея.

Дори да си добър в нещо, ако нямаш силна мотивация да се развиваш и да го правиш дори когато е трудно, няма как да успееш. Ключовото тук е да ставаш по - добър, да се учиш и да имаш енергия да се справяш, дори, когато е трудно. Енергия и мотивация да преминеш през провали и моменти, които не са много приятни. Тази енергия идва от страстта ти към това, което правиш и ти помага да стигнеш до твоя личен успех.

Как обаче да откриеш коя е тази твоя страст? Твърде много мислене тук не помага, следвай емоцията и усещането - когато правиш нещо и те кара да искаш още - това е сигурен знак, че в тази твоя силна страна "има хляб".

Мотивацията не е рационална, тя идва от силна емоция, за това е важно да търсиш емоцията.

Заблуда номер 2 - "в нищо не ме бива" или "нищо не ми е интересно"

Много младежи тук казват: "Да, но на мен нищо не ми е интересно, в нищо не ме бива". Това е заблуда, в човешката природа е да имаме влечение към определени дейности и заложби в тях.

Причината много младежи да казват това НЕ Е че нямат интереси или силни страни, а че не виждат себе си като хора, които имат такива. Звучи сложно, но всъщност е много просто - докато растем на базата на това, което чуваме и виждаме от другите, изграждаме образ за себе си. Например др. Адлер е мислел, че няма никакъв математически талант. Този образ обаче не е верен, той е заблуда. Много честно обаче ние го приемаме за истина и действаме така, сякаш е истина.

Тази заблуда е най - опасна, за това бързо ти предлагаме един лек срещу нея:

  1. На лист хартия сложи твоя снимка, на която си щастлив и се чувстваш добре. Около нея напиши поне 10 неща, които харесваш в себе си.
  2. Сложи листа в стаята си или близо до леглото и го гледах често.
  3. Всеки ден пиши по 5 неща, които харесваш и 5, в които си добър.

Скоро след това упражнение, ще видиш как се появяват неща, за които знаеш, че харесваш и че искаш да се занимаваш с тях.

Заблуда номер 3 - не съм добър в това, защото никога не съм показвал резултати

В началото всеки се учи и има провали, макар да е добър в нещо. Да си добър в нещо означава, да си показал, че ти се отдава с лекота, да не усещаш как минава времето, когато се занимаваш с него. Но не означава, че няма да имаш трудности. Никой не е спечелил купа преди поне 10 000 часа тренировка. Не бъди твърде критичен към себе си, а се фокусирай върху нещо, което искаш да развиеш и дерзай.

Заблуда номер 4 - fake it till you make it -преструвай се, докато го направиш

За да научиш добре чужд език е нужно първо да си уверен и после да проговориш без грешка. За да станеш много добър в нещо е важно да имаш самочувствие, преди още да си добър. За целта можеш отново да използваш упражнението в Заблуда 2.

Увереността обаче не изключва развитието, напротив. Тя е като основата на къщата - без нея всички пропада. Но една къща не може без стени и покрив. Ключово е да се развиваш, да учиш и да ставаш все по- добър. Много гурута във Фейсбук твърдят, че увереността е достатъчна, но никоя голяма компания няма да те задържи само заради нея и никой бизнес няма да успее само с нея.

Необходимо е да се развиваш и всяка година, дори всеки сезон и всеки месец да ставаш по- добър в твоя интерес. Ако пееш например, постарай се да пееш все по- сложни парчета без грешка. Ако играеш спорт, постави се цел за точки/ вкаран кош, гол за определен период от време. Ако си добър в писането, постави си за цел да публикуват нещо твое е някое издание.

Когато разбереш тази заблуди и направиш упражнението, което ти предлагаме тук, със сигурност ще имаш повече яснота коя твоя силна страна да развиваш.