Концепцията за умни градове е един от ключовите елементи на съвременното градско развитие, насочено към постигане на устойчивост и по-високо качество на живот за жителите. Умните градове използват модерни технологии и иновации за подобряване на инфраструктурата, услугите и управлението на градските ресурси. Интегрирането на тази концепция е от съществено значение за преодоляване на предизвикателствата, свързани с урбанизацията, климатичните промени и ограничените ресурси.

Участвай в най-голямата дискусия за зеления преход в Централна и Източна Европа - Green Transition Forum 4.0, София 26-28 юни 2024 г. >>

Зеленият преход предлага значителни възможности за устойчиво развитие в региона на Централна и Източна Европа (ЦИЕ). С правилните инвестиции и политически мерки, регионът може да се превърне в модел за зелено и иновативно развитие. Не липсват и предизвикателства, които трябва да се преодолеят, но потенциалните ползи са значителни и могат да допринесат за дългосрочна икономическа, социална и екологична устойчивост на ЦИЕ.

Какво представляват умните градове?

Умните градове са добре урбанизирани зони, които използват цифрови технологии и данни за управление на градските процеси. Сред тях са технологии за инсталиране на соларни панели и вятърни турбини; изграждане на енергийно-ефективни сгради и системи за управление на енергията; използване на сензори и мониторинг за управление на водните системи; намаляване на въглеродните емисии чрез използването на електрически превозни средства и създаване на зелени градски зони; улично осветление, което се адаптира според движението; високоскоростен интернет и IoT устройства, които свързват различни градски системи и услуги; автоматизирани системи за събиране и рециклиране на отпадъци; устойчиви транспортни решения и други.

Градовете в Централна и Източна Европа (ЦИЕ) през последното десетилетие преживяват интензивно преобразяване. Иновациите, които се въвеждат, променят изцяло начина, по който те са функционирали до момента. Съчетаването на цифрови иновации с устойчиви практики е ключово за изграждането на по-зелени и устойчиви градове. Това ще бъде и акцентът в дискусията за умни градове по време на четвъртото издание на най-голямата и значима среща за Зелената сделка в ЦИЕ "Green Transition 4.0: Новите перспективи пред Централна и Източна Европа", организирана от Dir.bg и 3E-news, която ще се проведе от 26 до 28 юни в Sofia Event Center.

Научи за предизвикателствата и възможностите от зеления преход - Green Transition Forum 4.0 >>

В разговорите за интегриране на устойчивостта в градското развитие ще се включат кметът на София Васил Терзиев; кметът на Прищина Перпарим Рама; Симеона Манова, член на кабинета на Елиза Ферейра; Михай Тудоранча, управляващ директор в TUD Group и Надя Данкинова, Изпълнителен директор на Фонд ФЛАГ. Панелът ще води Адрияна Михайлова, Основател на Агенция Imp-Act и съосновател на Градоскоп.

Декарбонизацията на транспорта и интелигентната мобилност също ще бъде сред темите на форума. В дискусията ще участват служебният министър на транспорта и съобщенията Георги Гвоздейков; Андрей Новаков, Член на групата на Европейската народна партия в ЕП; Емануил Фунтукис, Председател на УС на Автомобилен клъстер и Габриел-Андрей Течера, Директор Корпоративно управление, иновации и развитие в Transport Trade Services, Румъния. Панелът ще води Любомир Станиславов, Изпълнителен директор на Аутомотив клъстер България.

Цифровите технологии позволяват на градовете да планират и създават устойчива градска среда, предлагайки на своите жители по-добри възможности за придвижване в града и по-чиста среда за живот. Чрез внедряването на модерни технологии и иновации, градовете могат да подобрят качеството на живота на своите жители, да намалят въглеродните си емисии и съответно екологичния си отпечатък и да осигурят устойчиво бъдеще за следващите поколения.

Бъди част от разговора за по-зелено бъдеще >>

Не пропускайте най-голямата и значима конференция за Зелената сделка "Green Transition Forum 4.0: Новите перспективи пред Централна и Източна Европа (ЦИЕ)", за да научите най-интересното за енергийната еволюция и бъдещето на енергийния сектор в региона на ЦИЕ, организирана от Dir.bg и 3Е-news. Форумът ще се проведе от 26 до 28 юни, а от конферентните сцени в Sofia Event Center ще говорят представители на над 18 държави, като общо над 2500 участници, от които над 750 топ мениджъри, ще проведат ключовия разговор за утрешния свят.

Събитието е организирано от Dir.bgи 3Е-news в партньорство с ACT Commodities, ПроКредит Банк, Visa, European Investment Bank, Електрохолд, Yettel, Артекс Инженеринг АД, ОББ, Аурубис България, Главболгарстрой Холдинг, Българска Фондова Борса, УниКредит Булбанк, Българска банка за развитие, Геотехмин, Енергео, МЕТ Енерджи Трейдинг България, Дънди Прешъс Металс, Фонд ФЛАГ, ICGB, The Oil and Gas Employers" Federation, Електроенергиен Системен Оператор, Булгартрансгаз, Фонд на фондовете, Български Енергиен Холдинг ЕАД, АЕЦ Козлодуй, Westinghouse, Филип Морис България, БМФ Порт Бургас АД, Информационно обслужване, Българска асоциация "Природен газ", REIB , PCONTRADE, Омега Пауър Груп, PHOTOMATE, OMV Petrom, Българска асоциация по рециклиране, TTS (Transport Trade Services) S.A, Morningside Hill, CWP Global, DEVIN, Smart Energy Trade.

Green Transition 2024 се осъществява с медийната подкрепа на БНТ, БТА, БНР, bTV Media Group, Дарик Радио, Darik Business Review, Euroactive, Economic.bg, ESGnews.bg и The Recursive.