Централна и Източна Европа (ЦИЕ) е динамичен регион, който през последните десетилетия се трансформира икономически и социално. В сравнение със западноевропейските страни, той все още изостава по отношение на иновациите, които играят ключова роля за преход към зелен и устойчив модел и създаване на конкурентна икономика.

Участвай в най-голямата дискусия за зеления преход в Централна и Източна Европа - Green Transition Forum 4.0, София 26-28 юни 2024 г. >>

Темата за отключване на потенциала на нашия регион и стимулиране на иновациите ще бъде широко дискутирана по време на най-голямата и значима среща на високо ниво за Зелената сделка "Green Transition 4.0: Новите перспективи пред Централна и Източна Европа". В разговорите ще се включат Илияна Иванова, Еврокомисар за Иновации, научни изследвания, култура, образование и младеж; Доц. д-р Росен Карадимов, служебен министър на иновациите и растежа; Андрю Лайт, Помощник-министър на енергетиката по международните въпроси на САЩ; Светослава Георгиева, Председaтел на Фонда към Европейския инвестиционен съвет и Джейсън Кинг, Главен изпълнителен директор на Yettel. Дускусията ще води Ирина Обущарова, Съосновател и главен изпълнителен директор на The Recursive.

Пътят на ЦИЕ към глобална конкурентоспособност

Укрепването на международното сътрудничество в областта на иновациите, както между страните в ЦИЕ, така и с други водещи иновационни региони, може да донесе значителни ползи. Обмяната на знания и добри практики ще ускори процеса на развитие на иновациите. В дискусията за пътят към глобалната конкурентоспособност, която ще води Милена Стойчева, министър на иновациите (2023-2024), участие ще вземат Марк Льометр, Генерален директор на ГД "Научни изследвания и иновации" в ЕК и Свилен Рангелов, Съосновател и изпълнителен директор на Dronamics.

Научи за предизвикателствата и възможностите от зеления преход - Green Transition Forum 4.0 >>

Инестиции в наука и образование

Липсата на добре обучени кадри в областта на науката, технологиите, инженерството и математиката (STEM) също представлява значително предизвикателство пред развитието на иновациите в региона. Без достатъчно квалифицирани специалисти, регионът на ЦИЕ трудно може да развие своя иновационен потенциал. Темата ще дискутират по време на ключовата среща за Зелената сделка Галин Цоков, служебен министър на образованието и науката; Д-р Игор Папич, Министър на висшето образование, науката и иновациите на Словения; Федерико Менна, Изпълнителен директор на EIT Digital и Евгения Пеева, основател на "Заедно в час" и Почетен член на съвета на директорите. Дискусията ще води Нели Колева, Изпълнителен директор "Политика и комуникации", консултант по образование.

Ускоряване на иновациите в региона на ЦИЕ

Ускоряването на иновациите в региона на ЦИЕ е комплексен процес, който изисква координирани усилия от страна на правителствата, бизнеса, академичните среди и гражданското общество. Преодоляването на съществуващите предизвикателства и използването на наличните възможности ще позволят на региона да развие своя иновационен потенциал и да постигне устойчиво икономическо развитие. В разговорите за взаимодействието със заинтересованите страни от екосистемата ще се включат Николай Васев, Главен оперативен директор на Epix AI; Виктор Ботев, Главен технически директор и съосновател на Iris.ai; Алфредо Сория, Директор за ЦИЕ, Plug and Play; Тодор Тодоров, Главен изпълнителен директор, Bronia AI; Драгомир Иванов, Основател и главен изпълнителен директор, Hydrogenera; Мария Александрова, Ръководител на отдел "Иновации и устойчивост", Nasekomo; Борис Костадинов, Директор "Софтуерна интеграция".

Стимулиране на женското предприемачество

Женското лидерство е важен фактор за разнообразие и иновации в бизнеса. Изследванията показват, че разнообразните екипи са по-креативни и по-добре справящи се с решаването на сложни проблеми. Жените лидери често имат различни гледни точки и подходи, които могат да допринесат за по-инклузивна и иновативна работна среда.

В дискусията за стимулиране на женското предприемачество участие ще вземат Мария Габриел, Комисар на ЕС за периода (2017-2023), Вицепремиер и министър на външните работи (2023-2024); Светослава Георгиева, Председател на Фонда към Европейския Иновационен Съвет; Селин Сандберг, Главен изпълнителен директор на Agoprene; Диана Митева, Председател на Сдружение Дамски Форум; Мария Христова, Представител на EIT за България и основател на предприемаческа общност за иновации в земеделието AgriVentures; Ан-Шарлот Жубер, Финансов експерт по осигуряване на средства от ЕС; Екатерина Велкова, Управляващ партньор в Morningside Hill Capital Management; Ина Абаджиева, Съосновател на Rosey's Mark; Мария Маринова, Изпълнителен директор на Българската асоциация за рисков капитал (BVCA) и Елена Николова, Директор Общности, Bulgarian Angels Club. Дискусията ще води Милена Стойчева, Министър на иновациите (2023 - 2024).

Тенденции в цифровизацията и киберсигурността и етичното измерение на AI

Компаниите в региона на ЦИЕ активно интегрират нови технологии като интернет на нещата (IoT), изкуствен интелект (AI), блокчейн и роботика в различни сфери на икономиката. Те внедряват иновативни решения за автоматизация на производството, оптимизация на операциите и подобряване на конкурентоспособността. Темите за етичното измерение на изкуствения интелект (AI), както и за тенденциите в цифровизацията и киберсигурността на ЦИЕ също ще бъдат обсъдени по време на събитието. Сред участниците в двете дискусии са Валентин Мундров, Служебен министър на електронното управление; Проф. д-р Георги Ангелов, Заместник-министър на иновациите и растежа; Негово Царско Височество Борис, Княз Търновски и Херцог Саксонски; Саша Билич, Изпълнителен директор, APIS IT Хърватия, Президент на Euritas; Симеон Кърцелянски, Мениджър "Киберсигурност"; Дарио Зорич, Регионален ръководител по цифровизацията, ЦИЕ, Балкани и Кавказ / Дания; Проф. Силвия Илиева, Директор на Института GATE към СУ; Коби Фридман, Основател на Findings.co.

Бъди част от разговора за по-зелено бъдеще >>

В панела за етичното измерение на AI ще се включат Павел Лисев, Член на УС на Фонда на фондовете; Мелодена Стивънс, Професор по управление на иновациите и технологиите; Проф. Андрес Леон-Гейер, Папски католически университет на Перу; Мариса Залабак, Специалист по AI етика и психолог; Георги Киров, Главен изпълнителен директор и основател на Crisp Labs. Двата панела съответно ще модерират Кристина Ешкенази, Председател на Биотехнологичен и здравен клъстер и Моника Манолова, Експерт по иновации в Digital National Alliance.

Не пропускайте най-голямата и значима конференция за Зелената сделка "Green Transition Forum 4.0: Новите перспективи пред Централна и Източна Европа (ЦИЕ)", за да научите най-интересното за енергийната еволюция и бъдещето на енергийния сектор в региона на ЦИЕ, организирана от Dir.bg и 3Е-news. Конференцията ще се проведе от 26 до 28 юни, а от конферентните сцени в Sofia Event Center ще говорят представители на над 18 държави, като общо над 2500 участници, от които над 750 топ мениджъри, ще проведат ключовия разговор за утрешния свят.

Събитието е организирано от Dir.bgи 3Е-news в партньорство с ACT Commodities, ПроКредит Банк, Visa, European Investment Bank, Електрохолд, Yettel, Артекс Инженеринг АД, ОББ, Аурубис България, Главболгарстрой Холдинг, Българска Фондова Борса, УниКредит Булбанк, Българска банка за развитие, Геотехмин, Енергео, МЕТ Енерджи Трейдинг България, Дънди Прешъс Металс, Фонд ФЛАГ, ICGB, The Oil and Gas Employers" Federation, Електроенергиен Системен Оператор, Булгартрансгаз, Фонд на фондовете, Български Енергиен Холдинг ЕАД, АЕЦ Козлодуй, Westinghouse, Филип Морис България, БМФ Порт Бургас АД, Информационно обслужване, Българска асоциация "Природен газ", REIB , PCONTRADE, Омега Пауър Груп, PHOTOMATE, OMV Petrom, Българска асоциация по рециклиране, TTS (Transport Trade Services) S.A, Morningside Hill, CWP Global, DEVIN, Smart Energy Trade.

Green Transition 2024 се осъществява с медийната подкрепа на БНТ, БТА, БНР, bTV Media Group, Дарик Радио, Darik Business Review, Euroactive, Economic.bg, ESGnews.bg и The Recursive.