Все по-актуалната тема за държавите и бизнеса постави организираният от Dir.bg Форум на жените предприемачи, озаглавен "Насърчаване на женското предприемачество: Ключ към икономически растеж и устойчиво бъдеще". В годината на 25-ия си рожден ден Dir.bg събра вдъхновяващи лектори, иноватори, предприемачи, лидери, представители бизнеса и публичния сектор, финансови институции, пионери от различни индустрии в разговор за проблемите и възможностите, стереотипите и трансформацията.

Сред участниците беше Даян Невин, изпълнителен директор на Grit International Female Network.

"От лична гледна точка, не трябва да приемате провалите или отказите лично. Не всички са лоши за вас. Има крива на учене", гласи нейното водещо послание, отправено в интервю за Dir.bg.

"Мисля, че събитието е изключително важно за насърчаване на многообразието и женското предприемачество. Ако погледнем статистиката от гледна точка на жените основатели, набрали инвестиция през 2022 г., само 1% от финансирането е отишло при жени инвеститори или по-скоро жени основатели. Събитие като "Форум на жените предприемачи" е много полезно, защото се събираме като част от една екосистема, за да си сътрудничим и да се подкрепяме, но до голяма степен и да поставим фокус върху женското предприемачество и стъпките, които трябва да предприемем сега и в бъдеще", смята Даян Невин.

Тя предлага да започнем от повече наставление на жените, както и да се предоставят услугите и подкрепата, от които жените предприемачи се нуждаят. Според нея това дава добри възможности за сътрудничество.

"Аз например приемам съвети от всяко събитие, на което присъствам по отношение на моята собствена организация. Името ѝ е Grit. Да бъда решителна, съсредоточена в целите си и че мога да получа помощ от съмишленици са част от тях, а това е свързано с постоянството и продължаването напред, към което всички се стремим", казва Даян Невин.

От финансова гледна точка и по отношение на пазарите, нейният съвет към жените предприемачи е да бъдат много фокусирани в познаването на техните цифри и това, към което се стремят. Заедно със сътрудничеството с различни мрежи, това са фактори от решаващо значение.

"Мисля, че най-важното, с което да започнете, е какъв тип компания имате по отношение на бизнес модела. Ако имате нужда от финансиране с рисков капитал в момента, трябва да се съсредоточите какво ще ви трябва през следващите 18 месеца. Помислете обаче дали имате нужда от ангелска инвестиция и дали вашият бизнес модел е подходящ за това", съветва изпълнителен директор на Grit International Female Network.

Единствената защита срещу естествените промени в пазара, като инфлацията, тя вижда в изграждането на устойчивост и да даване на най-доброто, на което един предприемач е способен.

"Всички се притесняват от рецесия, всички са фокусирани върху това. Но аз вярвам в устойчивостта. От лична гледна точка, не трябва да приемате провалите или отказите лично. А такива ще има ежемесечно. Не всички са лоши за вас. Има крива на учене", казва Даян Невин и завършва: 

"Мисля, че моята суперсила, която дължа на ирландския си произход, е, че съм склонна да не приемам нещата лично и винаги да търся това, което мога да науча от ситуацията".