Заведенията няма да се справят само с 30% отворена площ

Ресторантьорският сектор няма да мине "без помощта на държавата", защото е 100% засегнат, заявиха от бранша

Обратно в новината
17-11-2017 20-11-2018

Коментари

а когато пържените картофи бяха по 5 лева не ревахте а ????

Добре а защо не опитат да видят дали въобще някой ще влезе в ресоторанта , независимо от това дали 30% или 100% отворен? Преди като е бил 100% отворен колко пъти в годината е бил 100% натоварен? Сега наистина е много гадно защото няма абитуриентски балове, които са златна мина ама и 30% от златото си е пак злато?!

Не ми е жал за тия скапани пластмасови обори по Витошка които замърсиха и гледка и чистота... Толкова е грозна тая улица....

Да ама на столична община се плаща за търговска площ и на СО много и пука за чистота и красота. Даваш парите на СО и след това шапка на тояга. Цените по Витошка са като в Амстердам.

Вчера във фейсбука ми попада реклама на заведение (по морето), предлагащо пица за дома - 300 грама пица, най-евтината - 12.99, отделно 1.99 доставка до дома, който е на 1.5км от заведението. Не е задължително да отварят. Заради печалбата да се пренебрегне безопасността? Че да може ресторантьора, дето плаща данъци върху 30% от оборота, защото другия е на "сиво", да изкара някой лев повече?

Аз харесвам някои малки заведения до нас, особено една сладкарница за здравословни сладкиши и пазарувам от тях, но предпочитам за вкъщи.

tonk11

Ми да не отварят бе. То не е задължително.

Заведение с маси и столове от палети, изкуствена храна, а цени като за лукс ресторант и без ПОС терминали!!! И помощ 60-40 от държавата за заплати!!! Защо НАП допуска това? Сега е моментът Баце да си вдигне рейтинга, като ги задължи да работят с ПОС, за да не си замине и той заедно с тях. А качеството на обслужване ще го оцени клиента. Като не могат да се конкурират, да фалират - това са правилата на играта.

" маси и столове от палети, изкуствена храна, а цени като за лукс ресторант". Що пък НАП. Те да ги хванат за неиздадените касови бележки, за нерегистрираните и несвързани с НАП касови апарати и др.

Няма що. Скапаните църкви си седяха отворени през цялото време, да може всеки суеверник да се навре да ближе на попа лъжичката, а аз не мога да отида да изпия една бира като нормален човек и заведенията фалират наред заедно с работниците.

Ми ти не си нормален бе.

Кръчмарите, ако не могат да се справят с намаления капацитет да ходят в селското стопанство - там търсят хора. И без това в около 80% от заведенията в София храната за нищо не става.

Eeeeee,aми хич,както казваше дядо ми? Не ставайте нагли , не дразнете хората и не говорете от името на всички.Нека започнем така,да вид9им кое става и кое не се получава и дали изобщо посещенията на клиенти налагат увеличаване на капацитета. Очевидно е,че някои хора си живеят с мисълта,че всичко ще си продължи по старому,а всъщност предстои тепърва да го видим.

Нямам им доверие на тези ресторантьори, че ще дезинфекцират и т.н. А трябва да го правят след всеки клиент. Ще видим колко посещаемост ще има- на ресторант няма да отида, нито на басейн.

Дезинфекция пунта мара. По-малко клиенти и печалби, по-голямо пестене от всичко, а и цените ще завишават.

На много хора не могат да им уврат главите . Малко кафе, бистро, дюнерджийница, и т.н. са обекти за семеен бизнес. Не може с едно кафене в квартала да караш последен модел кола, и да издържаш любовница в Барселона. Такова заведенийце може да храни семейство когато самото семейство работи в него. За това реват сега повечето собственици на такива обекти. Свикнали са друг да работи, а те да въртят синджирчето. С 30 процента заетост обаче каквато и да е надценката паричките няма да стигат за всички.

Урко от Витошка няма да си купи новата G-класа и това е... стига плака.

Това с ПОС терминалите казва всичко за бранша. Заради укриването на обороти стана и дънданията с наредба 18 ! Ами работете си сами, шмекери ! Не с ръцете в джобовете да “управлявате” и “стадо” сервитьорки да припкат около вас ! Свърши тая !

"с 30% отворена площ" - до "такса спокойствие"!!! И това им е много!!!

Га ядохте кифтетата ни ривахте, а?! Цените ви са 5 до 10 пъти над реалните. Ако не сте спестили - ваш проблем затваряйте и без вас може! По малките населени места все още тарторът е от истински краставици, мляко и чесън и струва между 1,30лв за 500гр!!! Какво е това 5лв за има няма 100гр с турски краставици, чесън на прах, а млякото от ВарХим Враца?!! Малко да се пооосвестите и да седнете на земята.

Търсенето определя предлагането,елементарно!

благодарение на снобските клиенти, баровете могат да си позволят да работят на 300% надценка . полска долнопробна водка 5.80 . и барманите блъскат лед като невиждали и се чудиш по американски мерки ли е или е 100 гр

... ама било култово заведението и затова ...

До миналата година в заведенията по морето не харесваха клиенти, които са си поръчали само кафе и кола. Бяха стигнали до там, че да избират клиентите си. Претенции! Същото беше и в магазините за облекло, обувки и пр. На всеки клиент гледат като на натрапник и крадец. Сега да се молят да влезе някой на кафе и кола или за купуване на тениска. Никакви търговци не са.

не ви е у ред? а осигурявате ли в-ху истинските доходи? а започнете да ги проверявате как си требе!

Хигиената, качествената храна и доброто обслужване са задължителни. За цените вие ще си решите. Те и докторите и учителите не взимат високи заплати, но болшинството си плащат всички данъци.

Недоволни, че печалбите ще намалеят? Да затворят кепенците и да правят нещо друго. Не стига, че тормозят околните, а от маси и столове не можеш да минеш, да не говорим за линейка или пожарна, а сега им позволяват да работят, но те пак недоволни.

Ми то на кого са лъскавите заведения - пък и кафето е само зада са отворени - парите са от друго

По добре да не работят,кризата показа ,че без ресторанти и кафенета може ,даже по добре.Пиенето истинско ,нормален грамаж и няма кой да те дере.Преди заплатата ми стигаше за 15 дни ,сега даже ми остава.Колко съм бил глупав да пълня гушата на хиените.

Това си е техен проблем. Печалбата ще им е малко. При цялата опасност която съществува трябва да си луд или много глупав да отидеш на ресторант или кафене.

Собствениците на заведения да се замислят ако отворят на 100%, дали ще запълнят повече от 30% от местата в тази обстановка. Масата хора няма да се чувстват комфортно да прекарат час в близко съседство с други в тази обстановка

И ресторантьорите същите пропадналяци като журналиста списващ "статуята". Значи да ви каже стария, не е важно колко % от местата ще се отворят. Важното е с каква надценка работи заведението! Вземайте пример от оная миска от БарЦелоната. С едно нищо и никакво бутиче, с по 1-2 продажби дневно нов джиБ, нова къща с басейн... и стар толуп за оная работа...

Дреме ми. Да не отварят хич тогава.

АМИ И НИЕ 30 % СИ ОТИВАМЕ - НА ДЖАНДЕМ - И ТЕ ЩЕ СИ ПЕЧЕЛЯТ ОТ ОСТАНАЛИТЕ, СПОКО БЕ !

Да! 2000 луксозни вили, коли, трети апартаменти, четвърти жени и най-вече Собствениците на тези "заведения" - ще намалят фукането, показването, властването, перченето по цял свят! Но Короната е по-опасна от Спин - без проникване ти влиза в душата - И до края си заразоносител !!!

Не разполагат с пост терминали, защото не могат да крият оборот с тях.

Не говори глбупости бе малоумник неграмотен. И се пише ПОС-терминал. Търси откъде идва.

Не е важно как се пише бе калъф, важно е какво причинява.

свикнали са да работят с 130 процента

Мислех, че след кацналите от Нидерландия и после това разрешение са паднали ограниченията по възраст, но днес мр върнаха от магазина, защото нямам 60 години. А по кафетата също ли преди 10.30 нямат право да сядат хора под 60години?

Сядай, майче! Сядай - те са за такива като теб!

изобщо д а не отварят тази година!

Много важно като се закрият 2-3000 кръчми. Те и без това поголовно крият данъци. Това ли е българската икономика???? КРъчмарска икономика????

Те като отидат на трудовата борса, ти какъв келепир ще видиш?

Животозастрашаваща грешка е отваряне на заведения и басейни. Там хората са плътно един до друг, бързо забравят дистанцията след първата чаша. А в басейните -всички видове течности от всички хора ти влизат в устата... Ти ще отидеш ли да поплуваш?

Няма проблем. Нека ходят по заведения тези, които смятат, че вирус няма и всичко е конспирация.

Най-сигурно е да спреш да дишаш - 100% гаранция, че няма се заразиш

Ходенето на заведения и басейни не е задължително.

Ако не могат да изпълнят условията - простичко е - няма да стъпя там. Мога и без заведения

Заведенията да не знаят много, щото може пак да ги затворят. Пикът у нас не е минал. Аз лично в заведение няма да ходя. Който иска, да ходи.

И кой ще се прежали да ходи в тези ресторанти?

Аз бих отишъл ако имам за какво, по принцип ходя рядко. А иначе мишките дето цъцъркат от дупчицата съм забелязъл, че у магазина са много смели и с поведението си се излагат на стотици пъти по-големи рискове от зараза, отколкото ако биха отишли на кафе с приятели, ама всеки с мозъчния си багаж

Ами,които не могат да се справят,няма да отварят.Просто е.

Да се благодарят и на това. А хич?

Псуваха социализма, а сега на Тодор Живко и кура са готови да ядат!!! Да лапат на Бойко суджука!!!

Не 30, 300 % да отворят - те ще си ядат лайната!!!

Пак лобизъм. Какви басейни и кафене та? Нали има страшен вирус ? Или пак ви пратиха?

Най - опасни са пейките в парка. И до скоро ходенето в планината. А храненето в "свински условия" не е.

Не ме е жал за префърцунените заведения по Витошка с аквариуми по тротоара. Витошка я нарочиха за пешеходна зона, махнаха трамвая и големците живеещи по нея ликуваха. За кратко, хак им е. Всичко това за сметка на околните улици, занемарени, с отсечени дървета и гмеж от паркирани коли. Но мутрите-ресторантьори се натресоха по тротоарите, построиха арматурата, покриха я, разшириха я, окрадоха тихо мълком още плочки. Появиха се и гишета-кухни-барове по напречните улици, които също се наметиха по тротоарите на булеварда. И стана едно селско стъргало, панаир на анцунзите и изрисуваните кифли. Мен ме е грижа за местните бойни кръчми, семеен бизнес, вкусно и евтино, на тях кой ще помогне?

ДА, Витошка се превърна в един гноен апендикс. Благодарение на мъдрото гейберастко управление вече 17 години!

Ами не ходи. Стой си на село

Ама имам въпрос - за басейните де. Ся, ако кръчмите няма да се справят само с 30% отворена площ, басейните на колко процента требва да са пълни с хора? Май ще требва като копърки в консервена кутия да ги диплиме?! Всичко това е малоумието на властта и лакомията на ресторантьори, турстическия бизнес и др. Но те са само едната страна на уравнението и забравят, че всяко уравнение има две страни. В това уравнение са посетителите. Който има малко акъл няма да ходи на кръчма. Защо да рискува след като е стоял затворен 2 месеца и се е опазил, сега да рискува заради печалбата на ресторантьорите?

Моето семейство е от "лакомите" ресторантьори: имаме заведение с 9 дка градина, част от която парк. Произвеждаме си зеленчуците сами. Кажете ми вие колко сме лакоми след като ми отговорите на въпроса: Имате ли представа какво коства обработката на толкова голяма площ земя - зеленчукова градина, цветни градинки и тревни площи, отделно от сградата? А имате ли представа каква е себестойността на труда на всеки един от нас, за да поддържаме ниски цени на храната, която предлагаме? Дайте ми рецепта как да стане това с ниските цени, дезинфекцията и останалото като вземете предвид и факта, че плащаме заплати на персонал - хора извън семейството, при приход от бизнеса 0.00 лв през последните два месеца? Дали да не се наврем и ние по панелките в СТОЛИЦАТА и да вземем да ревем колко са лакоми тези и онези и да обвиняваме всеки, че не ни плаща, докато си бъркаме в носа, полегнали кротко на дивана?! А?

Ако предлагате качествена храна и описания от Вас интериор, защо смятате, че клиентите Ви идват заради ниските цени? Ако имате 9дка градина (зелечукова), значи основните зеленчуци и плодове сами ги произвеждате. Ако не може да ги реализирате в ресторанта си, съм сигурен, че хората с радост биха си закупили качествена продукция от Вас, а не внос от Турция или Полша. Не може да забието едно знаме в земята и народа да ступва пари в краката Ви. Всеки се оправя според ситуацията и възможностите си. Ако не може да намерите алтернатива, значи не сте достатъчно гъвкав бизнес

Ами приятелю,като ти е трудно и не се печели,смени бизнеса.Познавам един като тебе,майстор готвач е ,отвори си ресторантч.Малко, с 30 места,симпатично,много добра кухня.На втората година фалира.Грабна си багажа и готвач на някакъв кораб.Доколкото знам взема по 2500$ на месец.Само,че не се прибира по 5-6 месеца.Не е за всеки.Така, че ако си гладен,пътища много.Ама ти не си и само се оплаквате ,,Ах не върви хич,ах много е тежко,ама си стоите.

Не, не си стоим. Ние се трудим непрекъснато. И подчертах, че не се оплаквам, защотот нашето е като вашето - въпрос на избор. И не гледам в чуждото канче и не ръся мозъци, даже и без пари. Всеки си решава сам. Дадох гледната точка на човек от бранша, който няма десетина хотела на морето и два - три затворени комплекса в Банско. А причината не е, че не ни стига акъла, а че НЕ ВЛИЗАМЕ В СХЕМИ. Нали сте наясно как се правят големите пари у нас? Или да ви обясня?

хахаха и на това му викате семеен бизнес.

0% доход ,но целият персонал ,включително и вие сте на борсата ,да им плаща държавата нали?

Не, никой от нас не е на борсата. Издържаме се сами, колкото и да не ви се вярва. И плащаме от джоба си заплати на персонала. Не са всички измамници, ама как да го разбере бай Тоз - кореняк столичанин, дето все му скъпо, ама се натиска да се разходи "по Ларгото". Ами елате си на село, работа ще ви намерим!

Те и с цигарите същото го говореха, ама истината е че минават през просото. Та и сега ... само реват

Какво плюете всички от този бранш и сте седнали по форумите рано сутринта... На двора е пазарна икономика и всеки се спасява по единично. Има свестни ресторантьори.. Тия дето ги пускат на 4 часа, работника къде спи? Да си научи и той правилата. В крайна сметка в този бранш се препитават много хора и семействата им. След една такава криза ще оцелеят стойностните и можещите.

Проблем при отварянето на заведенията е , че при по-голяма част от тях, особено в градовете, няма външна част или е 2-3 маси. Тези с външна част ще бъдат добре до септември-октомври и няма да усетят кризата тъй като в студените месеци така или иначе не са работили. Трудно е да си представя как едно заведение ще генерира някакви обороти, които да покрият заплати,осигуровки,ел.енергия,консумативи,снабдяване,пране и дезинфекция. Повечето няма и да отворят, разполагайки с 2-3 маси.

Коментирах по-горе и ме е яд на празните приказки, защото повечето от виещите по форумите не са предприели нищо през живота си, освен да претендират да са голямата работа и все някой друг да мисли за тях - да им осигурява работа да им плаща заплати, да има дава това и онова. А те какво правят за себе си?! Да не питам какво правят за околните, защото то е ясно. Не може все да допринасяме ЕДНО ГОЛЯМО НИЩО и все някой друг да ни е длъжен. Никой не ни е питал дали да се завре в апартамента и да чака подаяния. Не се оплаквам, а се трудя - и цялото ми семейство. И не ни остава време да се замислим кой коко ни е виновен за това, че сме решили да сме активни и да не търсим от този и онзи...

243Win

Абе тия сериозни ли са?!?!?! Не можели да се справят с 30% капацитет? Айде бе! Верно??? Като не ви изнася да работите на 30%, затваряйте бе! Просто е. Както фирмите, на които кризата им срина продажбите и те или работят с минимален брой служители или просто затвориха, така и за кръчмите. Просто е. Дарвин го е казал: оцеляват не най-силните, а най-приспособимите.

Прав си. Затова този който е бил най-смел и не се е страхувал от саблезъбите тигри не е оставил потомство. Така ще стане с всички който сега са против бате Бойко

Че той хич не ми прилича на тигър.

Ако не сме гъз до гъз няма печалба! Какво съм виждала ,чудя се какво е удоволствието от това да нямаш лично пространство, да слушаш разговора на съседа по маса, да ми плюят във врата ! Мисля ,че и без Корона вируса трябва да има регламент за отстояние на маси и столове!

БОЙКО не се подавай на тези глупости.Дръжте дивото кучето затворено.Какъв беше смисъла за стоенето ни в къщи като в цяла Европа всичко е затворено, тук все сме наопаки.Кръчмите не са ЖИЗНЕНО ВАЖНИ.

За мрънкачите да кажа, че заведенията не са само на Витошка. Не всички са се "уяли", някои "копат" здраво!

Еми "копайте". Ега го намерите съкровището с това "копане"! Лично аз на ресторант тип "капанче" или "квартална кръчма" или "бистро-динер" няма да седна в следващата 1 година. Всеки за себе си. Това са моите мерки за опазване и непоемане на допълнителен риск.

Какво копат? Картофи?