Заведенията няма да се справят само с 30% отворена площ
Ресторантьорският сектор няма да мине "без помощта на държавата", защото е 100% засегнат, заявиха от бранша
С отварянето на заведенията с местата на открито трябваше да се изчака още седмица, десетина дни. Това каза пред БНР Атанас Димитров, заместник-председател на Българската хотелиерска и ресторантьорска организация (БХРО). Според него ресторантьорският бизнес е готов да работи, но "предизвикателствата са много големи".
Министърът на здравеопазването Кирил Ананиев издаде на 3 май заповед, с която допуска посещенията на търговски площи на открито (градини, тераси и др.) на ресторанти, заведения за бързо обслужване, питейни заведения и кафе сладкарници, при спазване на определени (описани в заповедта) противоепидемични мерки.
В същото време Димитров каза, че при отваряне на около 30% от площта на обекта, при това само отвън, браншът много трудно ще се справи.
Един обект с капацитет от 100 места при сегашния режим на ограничения би работил с около 30 на сто от обема си, при продължаващи разходи като средства за заплати и осигуровки, наеми, текущи разходи. Градините са зависими и от атмосферата, а май е лабилен и дъждовен месец, отбеляза Димитров.
Зам.-председателят на БХРО смята, че този сектор няма да мине "без помощта на държавата", защото е бил 100% засегнат и блокиран по време на кризата с Covid-19. Той апелира за намаляване на ДДС в туризма.
При свито потребление и очертаваща се неплатежоспособност на населението е нереалистична прогнозата да скочат цените в заведенията, това би било "равносилно на убийство", коментира Димитров. Той все пак не изключи покачващите се цени на някои хранителни стоки да се отразят, макар и минимално, на цените в кафенетата и ресторантите.
Дори да омаловажим всички тези проблеми, има несигурност у хората и много голяма отговорност да ги предпазим от този тип зараза, заяви още Атанас Димитров.
"Това е психоза. Хората са притеснени за здравето си, ограничават пътуванията си, ограничават почивките си", отбеляза той. Димитров припомни, че много от хората сега са без работа или в неплатен отпуск и разполагат с ограничени ресурси.
Една от ползите от частичното отваряне на заведенията според Димитров е в това, че то би повлияло най-вече на психологическата нагласа на хората за завръщане към нормалния ритъм на живот.
Плащанията с карти
Картовата система за разплащания е по-развита в други страни. В настоящия момент много заведения у нас не разполагат с постерминали за плащане с карта, затова от персонала и клиентите ще се изисква по-честа дезинфекция на ръцете, за да се минимизират рисковете от честото докосване на банкноти и монети, каза още Атанас Димитров.