17-11-2017 20-11-2018

Коментари

Пилците се броят на пролет и на есен. в този случай ще броим на пролет, когто кредитополучателите ще тряба да започнат да си връщат кредитите. Междувремено безработицата няма да намалява а ще се уеличава. Програмистчета на по 20-22 години работещи за пръв път в живота им и без никакви спествания, но пък с кредити на 100% ще започнат да разбират какво постоянство трябва за да си плащаш кредита в продължение на 15-20г.. Банките които раздуват тази дивотия с цените, скоро ще разберат какъв дефакто ще е делът на лошите кредити и ще затегнат още условията по кедитирането. Но те със сигурост няма да допуснат обезценяване на активите им, в случаят на ипотекираните апартменти. рано или късно обаче тези ниски лихви ще се повишат, защото всички икономисти казват, че дългото задържане на ниските лихви не е добро за икономиката. осен това тези ниски лихи плшат хората които са свикнали да печелят от депозитите и така да консумират поече. Сега те са оплашени за старините си и продължават да не потребяват а да трупат мазнинки в банката. През 2016 продадох артамент в Иван Вазов на 1000 ев. на м2, за 5 години цената нарасна с 100-110%. В нормална държава и нормало време цените на имотите растат не повече от 2-3 % годишно.

а някой ще каже ли че в Сърбия, Македония и Румъния си плащаш 70м2 и си получаваш 70м2, докато в България плащаш 100 полуаваш 70....

Икономика по български Най-бедната страна, най-изостаналта, с най-ниска средна продължителност на живота, с най-висока смъртност в света, с най-висока корупция в ЕС, с най-голям демографски срив, а същевременно цените на имотите вървят ли вървят нагоре! Всичко това противоречи на всякаква икономическа логика, която учат икономистите в училище. Всичко това говори само за едно - яко пране на пари!

SirBob

Пране или не, реалността е такава, каквато е! Цените няма да падат, особено за нови качествени сгради с добра комуникационна обезпеченост. Няма основание за такова падане, особено при ниските лихвени проценти на банките през последните години. Това е истината.

Гладна кокошка просо сънува.

Не гледайте цените а колко са реалните сделки. Щото нещо ми се върти че тая година са 5 пъти по-малко... догодина ще почне реалното поевтиняване а след още една нищо чудно да стигнем нивата от 2008-2009

Представям си хората, които в момента купуват. Отиват на огледа и си мислят колко процента да свалят, а брокера им сервира +5%... Няма да мислят повече, капарират и бягат към банката, нали така

Значи и сделките и цените се увеличават. Ако вярваме на тази манипулация, без коронакризата, цените колко щяха да станат +50%?

солун е по-атрактивен!

В Англия, като си купуваш апартамент (или къща) четеш 2 легла или 3 легла, което означава све или три спални + хол отделно + кухня отделно. Тоест ако е two beds значи имаш две спални с хол и кухня. В БГ двустаен апартамент означава една спалня, хол със вградена кухня. Някаква страшна дупка. Готвиш си в хола и като тръгнеш на работа смърдиш на кЕбапчета. Пълен майтап са нашите скапани имоти. Говоря за НОВОТО СТРОИТЕЛСТВО.

и измами

За Англия си прав. Но... наскоро неприятно се изненадах като отидох на оглед на тристаен, а влизам в двустаен с отделна кухня и питам брокера, къде е третатата стая и той сочи кухнята, възразих, че това е кухня, а той казва “да, ползва се за кухня, но е стая, нали?” Е, как да възразиш на това ?!

Това е още един довод да се вдигнат данъците на жилищата в София и да станат според пазарната стойност на имота, а не според измислената данъчна стойност! второ жилище трябва да се облага със 2 % годишно от средната пазарна стойност за дадения квартал. трето жилище с 3 %, ... десето - 10 %. Парите във фонд подкрепящ раждаемостта. всяко дторо дете родено в семейство на вишисти трябва да се възнаграждава от държавата с 50 000 евро, а трето дете със 100 000 евро. Така ще се реши проблема с демографията и в България ще се раждат само умни деца които ще се възпитават в умни семейства!

+1

как ще стане тази метаморфоза, когато последните академици в България са Академик Каун Борисов и Академик Ритнитопко Стоичков? И двамата имат реално завършено средно образование 3.00 = (на 2 релси). Академичната им дейност е от "обществени прояви" - бой с бухалки и псуване на български без звук.

И като умре баба ти от Младост 4, докато минат 2 месеца до продажбата, ще платиш 2000 евро данък, щото ти е второ жилище ли?

Данъка е годишен господине! Ще платиш 2к евра ако решиш да запазиш жилището една година след като почине баба ти! През това време може да го отдавате под наем и да искарате по-вече от 2000 евра които трябва да дадете на държавата! Мярката има за цел намаляване на тъмните прозорци! Жилищата са построени да се ползат и да генерират разходи за ток, вода, парно, като всичко това се облага с данък ДДС и носи полза за обществото. Заробването на едни пари в имоти които се амортизирват през годините без да се ползват няма никаква полза за обществото! Трябва да се прекрати тази практика! Може да се въведе даже допълнителен данък "тъмни прозорци" който да компенсира загубите за държавта от неползване на имота.

Имаш 6 месеца срок за деклериране на имота в общината. През това време правиш продажбата и не декларираш имота в общината и така не плащаш данък!

Брокер съм от 20 год.и живея в панелен апартамент. Прочетох внимателно всички мнения до тук и никъде не видях становище , че имотът е не само тухли, бетон , цена на квадратен метър .....и т.н., а е преди всичко дом , където трябва да има топлина , уют , където нашите деца ще се чувстват спокойни , защитени и сплотени . Аз и моето семейство сме го постигнали . И това смятам , че е най - важно от всичко. Родена съм в Стрелбище , от 30 год. живея в Люлин . Но имам 3 прекрасни деца , отгледани в здраво семейство , в панелен апартамент . И не ме е срам от професията ми . Работя с желание , удоволствие и горецитираните сентенции за моята професия не ме вълнуват . Имам си собствената стойност и ежедневно се доказвам най вече пред себе си .

Но само завършен дебил можа да даде 1 торба с пари за апартамент....където е ортак с такива подобни наивници а отсреща стои ПАРТНЬОРА "Топлофикация". Само в България и Русия има такова Чудовище "Топлофикация". В Германия всеки блок има собствено парно а отчитането става чрез топломери на всеки апартамент. Живея в САЩ и никога не бих со купил апартамент в блок, въпреки че панелните апартаменти са скъпа екстра заради бетона вложен в тях. В САЩ всичко е на газ, дори където няма централен газ има сервиз на доставка на зареждане на домашна цистерна в края на града, в полето където са фермите, на върха на планините. Има клиент - има сервиз за доставка. Но да имаш съдружник на апартамента си "Топлофикация" ....?!?!

Е, в САЩ дават по две торби с пари за сглобяеми жилища и на 10 години им правят капитален ремонт. И да на газ са действително, но също така са и на първо място в света по загинали от пожари годишно. А и не може всички да живеем в Америка, все някой трябва да остане и тук.

Вие нормална ли сте, извинявайте

Хората ще се броим на пролет! Нищо чудно за останалите живи след зимата и вируса да има по цели квартали с необитаеми жилища пълни с трупове!!!

Питали Баба Меца: - Бабо Мецо, ще има ли дренки тая година? - Ааа, ще има, много ще има... - И защо мислиш така? - Ами защото много ми се ядат!! Разменете Баба Меца с Чичо Брокер, а дренките с имоти, и ще ви се изЯсни ситуацията :-))

Описа го много добре и ако към това добавим думите на Боце Борисов "ще има мнооого тежка зима за 90% от хората в БГ" и сами разбираме, че гладна кокошка - просо сънува. Заменете кокошката с брокер и простото с имитите с високи цени за които ни сугестират да вярваме, че видиш ли свършват и няма да има повече хаха взимаите по два още на първа копка ако може.

Хаджи Димитър не може да е толкова гореща точка заради шума от самолети и мръсния въздух над него

Този не е никакъв експерт, а платен самозванец.

Цял свят обедня, затънал в невиждана икономическа криза, само в беден мангалски Булгаристан, дето открай масово хората се изхранват от контейнерите за смет, видите ли, само софийският бетон с некачествени материали поскъпнал и щели да се избият да инвестират в некачествени, вмирисани, рушащи се, некадърно строени жилища, които при това са масово празни от години. Но алчният гъз на Ганьо Балкански иска с една продадена сграда да стане за една нощ милионер с бентли, скъпа любовница, луксозни имоти в чужбина, потънал в невиждан лукс... Никъде го няма това...

Нищо не поскъпва. Напротив, това е последен опит да спасят пазара, който е тръгнал надолу. Това че на нещо искат дадена цена не означава, че някой ще им я даде. Рекламни статии. Едни и същи имоти се въртят и няма продажби. Хората си държат парите. Рано или късно ще си дойдат на място цените. Купувайте евтино и си дръжте парите и акъла.

Те могат да си поскъпват колкото си искат в мокрите сънища на измислените брокери. Но няма кой да плати за тях, защото масово хората в света обедняха, какво остава за бедната ни държава и бедния ни народ. Така, че нечия алчност не може да бъде указател за нищо. То и аз си мечтая за заплата от поне 10 000 евро, ама няма кой да ми я даде... Иначе и аз си я чакам като гладен, алчен и безочлив брокер...

За сметка на имотите в провинцията ... в България има 4-5 града а другото е пустош. С това ли ще се хвалим. Пропадък и упадък. Градове без тротоари, без канализация - на помийни ями. А селата ...масово без хора или почти без хора.... То цели региони са умряли . вижте Северозападнала България ...или Сакар ... с кое ми се хвалите.

В година, която е с ясно очертана икономическа криза на всички нива някой да говори за качване на цените на жилища, значи или не разбира или спекулира. Кой ще тръгне да инвестира пари в бетон в момент, в който или чака помощ от държавата за бизнеса си или помощ да изкара месеца или просто си подсигурява сигурност, защото не се знае колко време ще сме в това състояние на неяснота, нарастваща безработица и т.н.

Тази година, а може би и следваща най важното ще бъдат парите в брой. Това че имаш жилище на няма какво да ядеш, не си на работа и т.н е като златото дето го къташ, хем го имаш, чувстваш се богат, хем не помага с нищо. Ключовата дума е сигурност.

Пари в брой и злато са най-добре, само че може да изчезнат. В банката също може да изчезнат, за съжаление. Баце си е преценил - има шкафче с едри банкноти и злато, за стари дни. Пази ги в сейф. А ако човек изплаща заем и загуби работа - това е жива трагедия. Добре са хората с изплатени заеми, всичко друго е рисково.

Хайде последен напън да хванете шараните преди да дойде голямата криза :)))))) . Щом в Америка почнаха да ревът значи и до 2 години и тука, но не пречи да хванете за последно шараните, че после няма да има на кого да продавате на такива високи цени. Хайде шарани купувайте не остана :)))))))))

А какво ще стане с цените, когато след 5-10 г. фискалната политика на европейките държави се уеднакви. Германците и Холандците няма да раздават пари на България, ако данъка ти е 10%, или когато започнат да таксуват имотите в които няма наематели или 2-ри трети апартамент? Не може ли, а колко са данъците в Гърция?? Българина има нулева финансова култура, единственото което знае е да обръща от долари в евро обратно, да купува апртаменти. При всяка криза парите се набиват в тухли, сега всички са луднали да купуват къщи около София, да им е тихо и спокойно сред приодата, поредната нерационална вълна. Колкото и инвестицията в имоти да е солидна в развитите държави, толкова е абсурдна в българия. Самия факт, че хората купуват новото строителство в презастроени квартали, без улици, без инфраструктура илу се тълпят около южния парк, само това безумие доказва как не функционира нашето общество, как след таблета на софия нямаш транспорт, асфал, ток и вода. Как се изисипаха милиарди в кооперции а няма една бърза линия на метрото да свързва с елин пелин примерно? София област прилича на провинция около африкански град, липсата на инфраструкура около града е причина за оскотяване за социална сегментация, виждали ли сте резултатите на училищата в селата около София (без да има деца от "малцинствата")? Но вместо социално съзнание, гражданска инциативност, конструктивно недоволсто, народа тегли кредити и пълни джобовете на тези същите които са го докарали до тук. Освен това разни архитекти заявяват как имало мясот в южната част за оше 1-2 милиона души!? Ако случайно свиеш в някоя пряка там, може да останеш за винаги като в лабиринт от митологията. А след 1-2 година като презастроят всички комплески с къщички на юг от околовръстното, за колко минути ще излизате по тангентата? Или първенютата ще ходят пеш покрай мантинелата 25 мин до метростаницята? Когата дадеш на маймуната пари, тя ще си купи нова кола, но цивилозвана няма да стане...

100+

но хората продължават да прииждат в София, тъй като в провинцията няма работа. Това задържа цените засега. Иначе е ясно, че София се превръща в едно неприятно място за живот.

хората ще тръгнат отново на гурбет, защото при наем от 500-1000 лв. и заплата от 700-2000 лв. как се живее в БГ?

Откога холът (в който е и кухнята) го броят за стая? Когато кажеш 3-стаен по цял свят се разбира 3 спални!!! Холът не е спалня нито кухнята!!! Да не говорим, че би могло да има трапезария, която също не е стая (спалня). Вече на гарсониерите казват 2-стаен!???

Я ми дай един едностаен с 4 кабинета, един хол, една траперзария, кухня и 2 бани... :)

Няма проблем нали се плаща на квадрат... ще си купиш едно стаен (едно спален) 150 кв. примерно. :-)

в грешка си - в цял свят броят спалните, тук стаите.. между стая и спалня има голяма разлика, която у нас е размита, поради особеностите на соц времената, когато се спеше в кухнята и в дневната.

в България е много различна от Европа. Така,че цените у нас са доста по-високи от тези,които се обявяват като статистика.Предвид квадратурата,която плащаш и реално получваш.

АААА освен това, оная статистика от преди 1 седмциа е греша, веднага я поправиха, сделките са на нивата от 2019, даже може и малко повече да са :)))).

Купувай народе, камъни и тухли в най-застаряващата държава в ЕС и развития свят, в най-задръстения град в европа, в държавата са най-лошо образования, най-лошо здравеопазване, дъжравта от която младите заминават, в която малцинствата мизерстват. Купувайте, че за пенсия е хубаво да даваш нещо под надем, ако сте в чужбина също, ще се върнете от канада на стари години и ще се кефите на разкошния Хаджи Димитър, и другите комити около него. Или ако сте по-заможнив в Драгалевиц, рано или късно там ще дойде канализацията, в младост е бинзеса, толкова много работни места, препълнени бизнес-центрове, млади програмисит с огромни заплати, които си мечтаят да работят в младост. Лихвичките са ниски, дефлацията чука, ала банката иска само от 0 до 4-5% за нея + застраховките, никъде няма толкова изгоден кредит. А най-добре затворено комплескче, кво са 200-300лв на месец за озеленяване, не повече от 20-30% върху общата сума за 20г. напред. Гараж не ви трябва, на всяка панелка и оранжева сграда скоро ще има площадка за дронове, за този който не иска да ползва супер удобния градски транспорт :). От мухал да не ви е страх нито от развалени фасади, купете си и на изхода към бояна за 300-400 000 евра, сигурно има някой първи етаж останал който гледа към тангентата и светофара :).

Това е платена публикация за да могат за последно да изтупат парите от чичко-паричковците! Ако имате достъп до агенцията по вписванията - можете да разберете какви са реалните сделки за последната година: а именно, спад над 35% в София. От началото на годината досега са сключени 16 000 сделки, при 20 200 за 2019 г.

Аз съм от София и не знам как някой ще си купи апартамент ново строителство с кухня в ъгъла на хола. Едно елементарно ястие и целия хол мирише. Не знам кой глупак го измисли това в ерата на демокрацията, но определено е от алчност. Онзи ден (петък) от пренаселването на София в 17:30 човек с кола не можеше да мръдне метър за 10 минути. И става по-зле и по-зле. Абсолютно неудобно за никой. Но прииждането продължава в София. И какво се оказва простия селянин Бай Тодор е имал мозък като е сложил гражданството.

Това било със замисъл да ходиш по ресторантите ИМ и да пазаруваш готова храна от топлите ИМ витрини.

Как да не прииждат хората. В провинцията е ад - беднотия, никаква икономика, ниски заплати, местен феодализъм и мутри, а циганизацията си върви с голям темп. Полиция и съд - няма. Хората или отиват в София, или в чужбина.

Вярно е но нали има еврофондове а и имаме модерно герберастко правителство! Те не ги ли виждат тези работи да насочат пари към провинцията, да развият инфраструктурата там и да насочат инвеститори които да откриват работни места за да не се преселват всички млади в столицата а другото да пусте е и да се циганизира!

Че кой вече си търси жилище в рамките на града? Що да се набутваш в някойл панелен, полупанелен или гъчкан до козирката "елитен" южен квартал, тип Ман.ливади, дето ще се окаже, че улицата пред имота ти е частна и нямаш право да минаваш? Край София е е пълно със сателитни селца, достъпа до коитообщо взето е на ниво. Къща, градина, спокойствие, чист въздух в изобилие, всичко, което в София липсва.

"остъпа до коитообщо взето е на ниво. " - на ниво с личен автомобил. А иначе? Пълна 0 :)

Опитай го това с малки деца, които трябва да ходят на училище , курсове, доктори...

Лай на чучета, вьздух въглищен, приятно прекарване

Все същите евтини празнословия на онези измамници от търговията с недвижими имоти...

Алчни, дебелошкембести собственици + дивото село напъващо към София = цени нагоре

Що , ако е слабичък собственика по-добре ли ще е

Отворете сайта на имотния регистър за да видите за какъв тотален спад в продажбите на имоти става дума, а този измисления брокер може да си сънува и бълнува ръст в цените на имотите! На прага на тотална икономическа криза сме, цели сектори не работят повече от 7 месеца и на фона на всичко това гладната кокошка просо сънува / брокера / ръст на цените и сделките, интересно кой купува? Глад ви чака вас брокерите на имоти, защото се алчни и безскрупулни и скоро няма да има наивници да ви пълнят гушата! Да не му отнемам повече от времето на този имотен брокер, че опашката пред офиса му стана доста голяма, имоти трябва да продава!

Човека просто работи в агенция където всички в София идват при него да купуват и така отчита ръст. Приятелка брокерка в агенция за недвижими имоти сподели, че в момента купувачите са 5 пъти по-малко от миналата година. Продаващите са сходен брой. Сделки се скючват много рядко.

Българското ново строителство е уникално - сгради проектирани от "дизайнери" и "инженери" завършили такива световно реномирани ВУЗ-ове като НБУ, ЮЗУ, БСУ, ВСУ или Библиотекарския...:-))))))))))))) Хол - 10.0 кв.м. Спалня - 5.0 - 6.0 кв.м. Кухня - 2.0 - 3.0 кв.м. Баня - 1.5 - 2.0 кв.м. Тераса - 0.5 - 1.0 кв.м. Обща жилищна площ(по документи) - 200 кв.м. Цена: 2000-2500 евро/кв.м. Айде, да им честито на дебилите:-))))))

Къде пък видя ново строителство с кухня!? На всичките, кухнята е в хола!!!

Както са подкарали в бъдеще и кенефа ще бъде в хола, само място заема отвън, а и така може да се спести и коридора, от асансьора влизаш направо в хола.

Високите европейски стандарти за ЛУКС в София са - хол с кухня 23-26квм - баня 3квм - спалня 10-11квм - тераса 4квм (на цената на жилищната площ) Висчките тези екстри са изчислени с отклоненищ 4-5% в полза на продавача :) И разбира се най-важното жилището се издава в недовършен вид за да е по-удобно на клиента да си го направел както иска :))) И следващите 3-5 години след като се нанесете сградата продължава да е строителен обект и да се пренасят материали и боклуци защото все някой довършва...прах - мръсотия и много шум!! Да не забравим модата да ви продават модерните "затворени комплекси" където живеете в "рая" със охрана, почистване, зеленина, детски и спортни площадки, тук там басейн и фитнес, и ви задължат да сключите договор за поддръжка на всички тези блага с фирма на инвеститора - случаЕност :)) И да ви дърпат по 100-200евро на месец щото навсякъде по света било така и трябва да се живее по европейски хахахах. Не казвам че поддръжката на имотите не струва нищо но не е това начина разбира се. Но хората кълват на бастун вече!

Една тука купила ново строителство 60 квадрата с две тоалетни. Килера приспособен на спалня . Викам и защо са ти два клозета в апартамент който е за най-много двама човека? Като гледам оферти видях и такава от хола 20 квадрата се излиза на две тераси. Прозорци на буквата Г обаче терасата не е на Г а две отделни. Стоя сама и се смея с глас като гледам модерните умотворения. Вероятно си мислят че предлагат 50 квадрата хол в къща с излаз към английската градина и предния двор.

1. проектирането става на база изисквания на "инвеститора", не според разбиранията на инженерите, защото който плаща, той поръчва музиката. 2. разгледай плановете на проекти в чужбина - банята и спалнята също не са "огромни" особено в големите (и скъпи) градове.

В Сарафово, Поморие, Сл. Бряг, Свети Влас ПЕРАТ яко мафиотски и РУСКИ пари че въобще НЕ им дреме колко€е кв. М2 и кой балък ще купи

Айде сега пак руски пари, щото американските примерно не се перат ли?

Тези брокери за никакъв чеп не стават. Който не става за военен или таксиджията, става брокер. Не носят никаква отговорност и юридически са пълен леш. Взимат по 3% от продавач и купувач, общо 6% затова че са те завели до апартамента. Освен това манипулират пазара. Това е някаква лудост. Крайно време е да се изхвърлят от пазара. А щом излизат статийки че мн скъпи ставали имотите, скоро ще има пък.

Освен това 90% от брокерите са от дълбоката провинция. Оставям 10% буфер, въпреки че аз брокер кореняк от София не съм срещал.

Да доста мякащи брокери и брокерки се навъдиха. Сигурно е модерно като това да си инфлуенсър

Цените на ивотите се надуват изкуствено и от брокерите.Дали някои си придставя , че плащат данъците върхе техните комисионни.Всичките доходи са им чист фонд "Даровити деца".Бележка от брокер ще видите на кукув ден.Колкото по наят цената на имотчето толково повече в джобчето.

Цени на имотите в БГ-кочината като в Лондон, Ню Йорк и Париж, а пък заплатите и доходите като в Габон, Уганда или Камерун. Ми правилно ви го каза онзи професор за 80-те процента.Плащайте бецален и бъдете щастливи в държавата с тиквите и мутрите.Хахахаха...

В Париж квадратът мина 10000 евро, а средната заплата е 2500 евро чисти... В София е много по-лесно да се купи жилище.

Нерде Париж нерде Столипиново

Така де, остава с Париж, Виена и Ню Йорк да ни сравняват, дотам я докараха, за да си оправдаят цените

Хора, не правете сделки през брокери!!! Те освен да лъжат и укриват информация от купувачите, друго не правят. Има достатъчно сайтове, не е никакъв проблем сами да си пуснете обявата. Защо ще плащате заедно с купувача от 5 до 10 % комисиона, на някого, който практически нищо не прави за вас.

Ти чуваш ли че във всички сайтове за обяви, обявите на имотите са обсебени от агенции и не можеш да намериш обява от собственик. Самите сайтове играят за агенциите. Оня ден един прясно публикуван имот и като цъкнеш обявата не съществува. Същия имот в друг сайт вече през агенция. И това се случва веднага докато публикуваш. Затова питам, няма ли прокурор за тези?

Ако собствениците, не искат, няма как да ги обсебят! Нали накрая ще трябва да дойдат при продавача за сделка?

Хайде последен напън да хванете шараните преди да дойде голямата криза :)))))) . Щом в Америка почнаха да ревът значи и до 2 години и тука, но не пречи да хванете за последно шараните, че после няма да има на кого да продавате на такива високи цени. Хайде шарани купувайте не остана :)))))))))

Преди няколко години купих имот за инвестиция за 750 евро на квадрат. Сега е 1200 евро на квадрат. Кой каквото иска да говори за балони, но като сложа на масата парите от наемите и от имота, ако го продам, то аз съм босът!

това ме подсеща, че част от проблема с имотите е, че голяма част от наемодателите не плащат данъци на приходите от наема... ако това се промени нещата на пазара драстично ще се променят. (ама НАП няма да подгони хазяите за съжаление). иначе който може да действа - инициативността е хубаво нещо.

tapunger danaka e 9% realno ot naema, tva nisto nqma da promeni dori ako zapo4nat da go plastat

Това пък как го реши? Плащам си данъка на наема авансово на тримесечие. При 9:%данък няма смисъл да се укрива.

повтарям - "ГОЛЯМА ЧАСТ"... не всички, но повечето. 9% са си 9%... за някои са жълти стотинки, за други - хиляди левове., а за трети десетки хиляди.

Аз живея в чужбина и плащам данъците си там. Принципно законът ме задължава да декларирам приходи от чужбина (в случая от наемите в България), но откровенно казано, не виждам защо да го правя. Нито държавата, в която живее може да разбере за тези приходи, нито пък смятам, че трябва да й плащам заради апарамента си в София. А както някой по-долу е коментирал, ако живееш в България да плащаш 9% данък върху наема не променя нищо. Там където живея, ще ми искат 40%, защото като комбинирам прихода си със заплатата, ще ме таксуват в най-високия транш.

Брокерите сравняват балкански столици по едни кухи цени. Защо не се направи едно журналистическо разследване за целия сив сектор на строителството - колко получават работниците, на какви договори са, какви данъци плаща строителят, с каква надценка продава, ама да се стигне и до брокерите как манипулират пазара. Знае се, че в строителството се наливат парите от сивия сектор, това е перачница на пари, затова имаме такива цени. А чуждестранните гиганти заобикалят не само столицата, но и държавата изобщо, последен приме с Майкрософт, които октиват център в Гърция. Нека сравним съседните балкански столици и по потенциал за инвестиции - на последно място сме, само по ниски заплати сме на първо. Децата, обаче вече се изнасят, някой говорят за връщащи се българи, но те са един много малък процент. Защо не се сравни цената съотнесена към реалната площ с другите държави, да не говорим за качество на имота, инфраструктурата и потенциал за живеене. Тук има само калища и селяния, полиция няма, възпитание нула. Зимата пък се диша мръсен въздух, човек не може да си отвори прозореца за малко.

Ти от опит ли говориш или наизуст съчиняваш? Вярно не е идеално в София, но ако отидеш в дугите столици( от опит говоря) е същата история. Единствено Германия ( визирам Мюнхен, защото Берлин е едно гето) изглежда горе долу прилично за голям град, но центата на един апартамент (например добър 3/4 стаен, на добро място ) е около 1.5милиона евро. Иначе за последно предпоследно бях във Вилнюс , е такава мизерия няма , а цените на квадрат ( в добър квартал с ново строителство ) са 3000+ евро. Пак мери цените в столиците.

ti qvno nikade ne si bil. takav kenef kato Sofia nqma v evropa!!!!!

Само в Белград не съм бил от съседните държави. Само Атина беше зле, и то много, другите са добре.

едно от най-ужасните места за живот е София - презастроена, мръсна, с никаква ама никаква инфраструктура и пълна с хора с големи претенции....

а други сте почнали с претенциите още преди да дойдете. Вървете в Лондон да видите хубаво. и евтино!

не ние сме си от тук, придошлите са с големи претенции, а за свинщината и безпорадъка в строителството няма ли да се изкажеш или си фен

на който не му харесва в София , да ходи в Лондон (като няма пари за хляб да яде пасти). Застроено е , вярно е, защото всеки мре да дойде в София. Но я отиди в друг голям европейски град- същата история. Гледат се със съседния блок през 5 метра , а ония не им дреме и не си пускат пердетата даже . Гледаш как трамбоват насам натам по гащи

Маржът на продавача какъв е? Ако е над 10%- не щем.

а ти на какъв марж работиш? от 50% нагоре? :D

Другото което ми прави впечатление при разглеждане на офертите. Търся старо строителство заради разпределението. Свински боксове от новите коптори въобще не ми представляват интерес. Та ми прави впечатление, че старите коптори масово гледат да ти ги пробутат като обзаведени с мухъла от соца. В една такава оферта се набутвам яко. Ще трябва да плащам на хамали и транспорт да им чистя коптора да изхвърлям неща които вече са ми начислени в цената. Сещате се че няма как да стане. Другото което забелязвам че някой им дава акъл на собствениците да понапудрят обекта с евтината шир потреба. Сменят дограма с най-евтината, удрят един латекс, фаянс от най-евтиния на промоция и оо боже, ЛАМИНАТ, Радоста на българския помияр. Нали се сещате че аз човек с вкус дето е събирал толкова време парички да си реализирам мечтите, няма да купят напудрен коптор с дограма на която не се отварят прозорците за по евтино, с умопомрачителни лилави стени , боядисани врати от соца и подови настилки които заместват балатума? Ами ще ви стоят имотите. Хората не са толко тъпи особено да им натрапвате вкуса си.

ne kupuvai ela pri men da te smu4a 800lv naem za edin ot moite koptori

Че ще смучеш е ясно, ама айде да не пиша какво ще ми смучеш, че ще го изтрият...

како, тея боклуци не са включени в цената - това дето ти го продават е точно разпределението, щото на продавачите им е ясно, че новото не е същото. Данъците в повечето случаи са ниски, така че ако искаш - ако не - ще чакат да се появи купувач.

Никакъв ламинат. Класически дъбов паркет.

Тъй я. Аз зная какво да търся. Старо строителство. Кухнята кухня. Спалните големи, дъбов паркет терасите големи. Една тука голяма радост че купила ново строителство. Детето ще спи в спалнята 10 квадрата а родителите в приспособения килер на спалня без прозорци. Като в руска подводница. Леглата на половин бройка от хората. Сутрин ставаш и застъпваш на работа, нощната смяна идва да спи на същото легло.

Продавайте де що има и идвайте още в София, купувай народеее :) А акато всички дойдат в София ще видим колко време ще издържи язовира и канализацията. За училищата и детските градини въоще няма да споменавам, за паркирането също :) Много комфотно и широко е тука с София кеф да ти е :)

ей сега с кризата всички се връщат по родните места да рупат истински зарзават от градината на тате и мама. Пък и спестяват някой лев за наем в София...

Откакто самолетите правят небето на мрежа няма зарзават на село. Ще идваме всички при вас. :)

оня ден за последно ядох истински градински домати.. съвсем като истинските са бе, Како! Няма грешка още се раждат. (освен ако не е някоя гнусна ГМО провокация)

Сравнението с цените в съседните държави е неадекватно!!!Тук се продават идеални части ,нагласени както Инвеститора си иска и терасите са на пълна цена!!! И не по-малко важно ,тука се продава място на което да си построиш дефакто апартамент, а в по-нормалните държави -апартамент - с настилки ,шпакловки и боя по стените ,готова баня и вероятно кухня ,ключове, контакти, лампи ,вътрешни врати ,радиатори ,газов котел и прочее!!!!

а що бе? ако се включиш овреме в проекта може да си заявиш на строителя какво да ти направи и как. Със сигурност изпълнението ще е по-евтино, а сигурно и качеството. Но всъщност това, което се води "луксозно" строителство си идва с всичко, макар и не особено качествено. Причината повечето строители да се ограничават до голите стени и под е защото повечето купувачи са или инвеститори, които така или иначе са си предвидили разход за доизпипване на имота или "ново-граждани", които носят в София местните си разбирания как да изглеждат жилищата. Истината е, че прилично направено вътрешно обзавеждане от голите стени до степен на "обитаемост" струва от 80% до 200% на платеното за голите стени и тераса (евентуално). Така, че си влизаме в ценовия диапазон на другите държави без проблеми.

Хубаво ,ама представи си 20 души заяват на строител какво искат -Ще настане истински хаос -един иска 10см изолация ,по норма за по евтино ,друг 16см-нормално ,трети 20 см ,ама вата ..като в Германия .Някой иска да остъклява тераси и покриви ,да усвоява и прочее. Един иска дограма за 150 лв ,а друг за 300 ,а трети (с повече пари -такава за 1000 лв /м2.Иначе изпълнението си 400-450 евро /м2 без да се брои стойностт на обикновено сълно надцененият имот (около 150 евро м2) при това за сравнително много добър клас на изпълнение.....В уравнението трябва да се спомене схемките с ДДС ,изповядването на сделки по данъчна оценка ) и все още съществуващите КЕШ-плащания към строител.......

че какъв е проблема? що да не му го направят - ако строителят ще направи екстра пари от това защо не?

Мисля, че брокерите вече говорят като Захари Бехаров преди да забранят билетчетата: купувайте пичоуе, светлото бъдеще ви очаква, ще се чувствате като в Лас Вегас

Като сте тръгнали да говорите за пазар на имоти, да попитам, кой позволява на брокерите да обсебват обявите на продавачите в базар и олх? Педи 2-3 години продавахме една къща. Тези наглеци си сложиха лого на снимките ни и ни скриха телефона за връзка. Започнаха да ни звънят те да ни агитират да сключваме договор с тях. Добре че имахме написан телефон вътре в обявата, че си продадохме имота сами. Сега търся жилище и не откривам никаква оферта от собственик. Един апартамент се продава от 5 агенции на 5 различни цени? Моля някой да ми обясни, защо тези наглеци още не са на прицела на прокуратурата?

Ти да изсипеш 2-3 куфара пари и да си вечен длъжник на банките за 20кв.м. реална жилищна площ гипсо-кашонено "луксозно" строителство дето САМО по документи е 100кв.м, щото ти начислили квадратурата на отсрещната автобусна спирка, стълбища, площадки и не знам си кво още и то в държава от 33-ия свят като БГ-кенефа...Е, къв трябва да си?! Ми кретен, дебил и олигофрен взети заедно.Къв друг може да си!

Много крадени и мръсни пари се влагат в този пазар и това държи цените изкуствено високи. В същото време много от тези жилища стоят необитаеми с години.

Особено в "елитния" квартал "Иван Вазов". Елитен беше преди 20 години. Лично аз, като кореняк от още по-елитния жк. "Стрелбище", избягах от там с 200 км/ч. И във "Вазов", и в "Стрелбище" стана абсолютно непоносимо да се живее. Пренасели се със селяндури (нищо против селяните), с претенции, продали 5-6 ниви и решили да ходят да живеят на "елитно", презастрои се, абсолютни гета станаха тези два квартала. Обикаляш по 1/2 час, за да намериш място къде да паркираш, идва селяндура с ЖИПО и започва да ти бичи стойка, че си му паркирал на мястото. Мерси. Взех си едни 220К евро за апартамента, да са ми живи и здрави купувачите и се преместих на 15 км. от София. Прекрасно училище за детето ми - кортове, басейн, страхотна база. Спокойствие, чист въздух, селяндури липсват, всичко си е като на село, а си на 35 мин. с кола от идеалния център на София. Просто уникално. Който иска да се бута в тези "елитни" квартали, да заповяда, но аз след 40 години там, се предадох пред селяндурщината и презастрояването. Мерси. А, и се разведох с Топлофикация, което е огромен плюс. Със здраве!!!

Респект. И аз съм поел по този път. Южните квартали, включително Лозенец, в момента са много по-зле от Люлин или Дружба. Навсякъде селяндури, вирнали носове, паркирали "джипа" на тротоара, налитащи на бой за нищо. R.I.P. София.

В Банки ли отиде? На кортовете на Бат Бойко?

Къде съм отишъл си е моя работа. Важното е, че е спокойствие и се махнах от това WC, наречено София.

На път съм да продам имот и незабавно искам да спася парите в друг, та напоследък ежедневно пресявам обявите. Ако се съди по тях, цените продължават да растат, поне в хубавите квартали. Вече има апартаменти по 3000 евро кв м... Не знам кога ще паднат и дали изобщо ще паднат цените?

То може да има и по 5000 евро , ама докато има ненормални така ще е....В Чикаго добър квартал 76кв 130к $ ...Наемът е 1200$ веднага . Честито да ви е. Колкото по Африканска държава толкова по скъпо и надценена стока!