С около 6% е скочила цената на имотите в столичните квартали "Дружба", "Иван Вазов", "Овча Купел" и "Хаджи Димитър" за последната година. Това заяви в ефира на ТВ Европа мениджърът на агенция за недвижими имоти Калоян Богданов. Според експерта, въпреки очакванията за поевтиняване в началото на пандемията, жилищата запазват цените си, като за последната година за София дори бележат среден ръст от 4%.

"В момента хората отново са активни на пазара за имоти. Реално стресът беше от средата на март до края на април, когато всички се бяха притеснили много да не се заразят като купуват имоти. Когато на 15-20 март се появи локдаунът за затварянето на държавата, колеги специалисти се притесниха, че ще има драстичен спад в цената на имотите, но виждате, че това не се случи поради много причини. В момента последните ни данни посочват, че спрямо септември 2019 до септември 2020 г. цените вървят около 2 и 4% ръст. Примерно в "Борово" в момента цената е около 1070 евро, "Витоша" - 1090, "Гео Милев" - 1300, "Дружба" - около 900 евро, "Иван Вазов" - около 1756, "Изгрев" - 1600 евро", посочи Калоян Богданов.

Според изнесените от него данни 6% поскъпване има в кварталите "Дружба" и "Иван Вазов", 5,60% - в "Овча Купел", в "Яворов" и в "Хаджи Димитър", който се превръща в гореща точка заради метрото.

Това дава основание за извод, че метрото и инфраструктурата са с водеща роля при ценообразуването.

Калоян Богданов се отнася сдържано към опасенията на тези, които изчакват да преминат очакваните трудни месеци, защото смятат, че цените към момента са ненужно високи.

"Март месец си мислехме, че цените ще спаднат с 20-30 или повече проценти. Виждаме, че това не се случи. Не забравяйте, че когато има спад в търсенето, има и спад в инвестициите за нови строежи. Така че цените остават стабилни, ако не тръгнат нагоре. Аз не виждам някакви големи възможности за драстичен спад", смята той.

Експертът изнесе и сравнителни данни с цените на имотите в държавите около нас:

Букурещ в центъра е около 2000 евро, в кварталите е около 1153 евро на кв.м. В Белград - 2594 евро е в центъра, около 1500 е в кварталите. В Атина 1902 евро е в центъра, 1860 в кварталите".