В България работим за 5,3 евро на час...

Разходите за труд в Германия значително над средното равнище за ЕС през 2018-а

Обратно в новината
17-11-2017 20-11-2018

Коментари

Подобни статии само заблуждават,защото сравняват несравними неща...едното е минималното почасово заплащане,което например и в Германия е същото,другото е заплащане на хора с образование,например лекари,юристи и т.н. А колкото и висока да е заплатата,от нея се взимат около 50% за данъци,осигуровки...

Виж да ти го обясня по-просто: Германия: 160 часа 35 Евро = 5 600 Евро ( - твоите 50%) = 2800 Евро чисто (не калкулирам ефекта от 2800 Евро данъци за качеството на живот които осигуряват) България: 160 часа 5,3 Евро = 850 Евро (- 30% данъци и осигуровки) = 600 Евро чисто. Та след "огромните" германски данъци 2800, а след българските 600. А в магазините и бензиностанциите цените същите ….. Освен това тук си плащаш като поп и с 2000 лева и с 800, а в Германия имаш праг под който не те занимават с данъци.

Напомня ми за вица В България се яде свинско със зеле

При 3200 евро заплата , след данъците остават 1700 - 1800 чисто . Такива данъци ли плащате и тука .

Учител - 1000 лв. заплата, политик 10000, средна работна заплата 5500 лв.

да се фъргат цифри ей така за да тролим Стартова заплата на учител - 920 лева ПЛЮС пари за дрехи ПЛЮС пари за квартира ПЛЮС 3 месеца ваканции ПЛЮС 6 часов работен ден

Пълен глупак може да твърди подобни глупости. Имам я учителка в къщи, да ти кажа ли колко от т.н. свободно време у дома се пада за проверяване на класни, контролни, есета, разговори с родители, организаторска работа по учебни планове, одобрение на учебници, едновременно попълване на електронен и хартиен дневник, отсъствия, нерви с 90% неадекватна маса от ученици. Ако те вържа един месец да изкараш в училище и може да имаш вече нужда от психолог моето момче.

Ама колко време седи в училище? 5 часа? Или пък 3 часа на ден? Като не прекарва 9-10 ч на дeн на местоработата си, ще работи в къщи - естествено. И 3 месеца ваканция - къде има такъв гювеч?

Ало-о, Европата, поправете се бе хора! Тия пари в България са за ден, а не за час!

Разходите за труд включват цената на работното място - не само частта отделена за заплата. Един курс по Микроикономика няма да ти дойде зле.

""Данните включват заплащането в промишлеността и сектора на услугите, но не и на държавните служители. Разходите за труд отразяват заплати и допълнителни плащания, уточнява ДПА.""_ като си специалист по макро-, микро- нано- и атомна икономика, може би ще обясниш какво е" допълнителни плащания", които са разходи ЗА ТРУД!!! ЗА ТРУД - ТОВА ГО ПРАВИ ЧОВЕКЪТ. Разходите може да включват тлъстите печалби на НАШИТЕ 'КАПИТАЛИСТИ' - затова от тия 5 и кусур евро в България, взвмамв 2 евро.

Не е вярно че бългъринът получава 932,8 евро месечно заплащане при пълен работен ден и месец! Пак някой си е нагласил и изсмукал цифрите от ... Дори истината вече ви е срам да напишете: Мин.работна заплата 560 лв = 286 евро НА МЕСЕЦ !!! Това е в бананова България съвремието.

Да вземе шивашката "промишленост", която си е чиста проба работана ишлеме, или наричана по модерному аутсорсинг, в която шивачките работят повече от 8 часа, но да приеме че са 8 работните им часове, което според тази лъжа трябва да им осигурява по около 930 лева заплата, а в действителност получават много по-малко от това!

на учители и възпитатели в детските заведения, на медицинските сестри и в другите сфери на трудова заетост, в които положението направо е и трагично?! 5,3 евро на час заплата може да получава някой чиновник, но не и който действително е зает в производството, здравеопазването, образованието и другите реални дейности!

Може ли някой експерт от НАП,да изчисли,колко пари от осигуровки,щеше да прибере държавата,ако заплатите бяха такива.сигурно десет пъти повече,отколкото реално взима.а пари щеше да има дори и за петнайста пенсия

Да не би работодател да може да изчисли колко точно ще трябва да плати за осигуровки, ако подпише трудов договор с работник за 1000 лв. Знаеш ли отговора? Спокойно, всичко е изчислено. Работата няма да стане! Самоизяждането продължава...

Шефа ми е немец, инженер по образование, оня ден се пенсионира. Всъщност напусна фирмата, но няма да работи нищо. На 50 години е, от 20 години все е директор в големи фирми. Смятахме с колегите колко ли кинти е скътал, изкарахме му поне 2 милиона спестени за да може даси го позволи да не бачка до 65.

най-големият проблум сте тези, дето смятате чужди пари, но не и разходи

Да.... много показателна снимка сте избрали за 5.30 евро на час.

Това е лудост! Такива заплати в страната практически няма. Някои малки групи може би само да получават толкова или повече, но над 60 процента от населението получават многократно по-малко заплати.

Няма лошо, плащат на немците по толкова, но защо не кажат в статията по колко евро на квадрат са им имотите, или цените на услугите например. Но не, казват само по колко цента са яйцата в Лидъла, да им завидите на тия немци направо.

5,3 х 8 часа = 42,4 евро... 42,4 х 20раб.дни = 848 евро на месец! 848 х 1,95лв.за евро = 1653,60 лв. Колко вземат такава заплата в България??? 5, 10, или 20%???? Мошенници статисти! Давайте точни данни към Европа, а не тези дето ви ги спуска Горанов и Цветанов! Те са на 500% нагоре!

10% ... другите зимат повече. Малки били заплатите а секи с по два и повече лични апартамента....

Кои другите ЗИМАТ и те ли са СЕКИ?

това са пари преди данъци и осигуровки.

Това са средни заплати, брутни. Такива заплати се вземат от образовани хора на средно ниво, инженери и учители например. Лекари и адвокати са друга бира, там се взема от половин милион годишно нагоре.

да ве, даже по 10 милиона евро съм чувал, че взимат.. боже, какви деца пишат тук..

Не си наясно момче със света. Сърдечен хирург - 500 000 на година. Зъболекар с име - може и повече да изкара. Диригент на симфоничен оркестър от средна ръка - 800 000 годишна заплата, за виенската филхармония ме е страх да си помисля. За миналата година известният руски диригент Валери Гергиев е спечелил 18 милиона долара, даже и ПУтин не изкарва толкова. Това са публични данни, не си измислям.

Кое не ти харесва в предното мнение, в Европа всички зъболекари са милионери. А на адвокатите тарифите им знаеш ли ги, умножи числата в статията по 10 и може да се доближиш.

При бай Тошя се работеше за 80 стотинки на час и една Лада беше 8500 лв и то се парвеше вноска и след 20-25г като ти дойде реда и имаш връзки, я взимаш !!! Шеков салам беше 3.50лв - тоест, бачкаш поливин ден за 1кг салам !!! Сега за 1 час купуваш 3кила шпек !!!

ми щом всичко опира до шпека, купи си три шпека и си ги бутни отзад

Ами така е тук ако нямаш връзки или не искаш да си любовница на шефа не те взимат и за 400 500 лв на работа а където и да отидеш на север от тук ще си намериш работа за поне 1500 2000 еврко нето минимум

Ами така е тук ако нямаш връзки или не искаш да си любовница на шефа не те взимат и за 400 500 лв на работа а където и да отидеш на север от тук ще си намериш работа за поне 1500 2000 еврто миниму

stankow

Кога ни вземаха заводите, мините и банките, западняците викаха "Але меншен верден брудерс". Като минаха 30 г. и викат "марш оттука бе, мръсни диваци балкански, носталгици и най-верни на СССР ...". Ми добре, ще знаем ! Ще има и Видов ден !

Тоа па, какви заводи сати взели бе суек? С какво си конкурирал Германски или японски стоки, с чушкопек, печка раховец, или пералня Перла 02 ли? Или с нискокачествен чугун си конкурирал Круп, Фьост или Митал? За банките да не говорим, имаше само една ДСК, още я има.

Цвък Молитвата е много напред с материала на час,след като с една милЮционерска заплата си е купил шест апартамента на пъпа на София,че и един със самостоятелен асансьор с кекало.

какви 35 евро на час в Германия бе??? Само като отидеш на механик ти слага 60 евро на час за труд. От де я вадите тази статистика.

60-тена час отиват при шефа, а бачкера бачка за 1200 макс., на месец.

да бе.... пробвай се пак. живея от 2001ва в Германия.. по-ясно ми е кой колко получава 1200 макс :))) про положение че минималната надница от закона на час е 8.84 евро... да ти смятам ли? Или можеш и сам. Съмнявам се 40часа по 4 седмици по 8.84 евро = 1414 - МИНИМАЛНО. От де ви намират такива лъжливи бе. Само роми ли са ви приятелите от които черпите информация. 60евро на час е при механика. Няма да говорим за лекари и инженери да не те дразня.

глупости.живея във франция и не знам на кото плащат по 36 евро на час,може би на макрон

явно смяташ колко получаваш преди данъци и такси. Или си тираджия....

и какво, ако е бе, чеkиджия?

5,30 евро на час??????? Вие сте луди, бре! Това е около 1800 лв. бруто, или около 1400лв. нето. Смех

Бг статисиката пак е излъгала Евростат. Най-вероятно става въпрос за 5,3 лева на час. Цената на труда в хубавата ни стрна е абсурдно ниска. Всичко свясно и можещо напусна.

Хаха, статистиците отново се изцепват. Къде сте видяли за 8 часа работа някой да вземе 82 лв? Това са 1804 лв. на месец, сигурно има тук так фирми които дават подобни заплати но това е само в големите градове.

Шофьор в градския транспорт в София...1800лв

5,3x8=42.4 E/ден х 20 = 848 Е/месец х 1.95 = 1654 лв. (бруто) х 0.73 = 1207 лв. (кеш). Я питайте хората от лудогорието, севрозапада, плевенски вилает и родопски тоже колко взема един калпак Ве идиоти?

В България никой никъде не работи за по-малко от 50 кинта надник, и то за най-ниско квалифицирана работа.

Тука май само таксиметрови шофери и продавачи на обувки пишат.

ние сме статистиката, сладък, а не уредените от мама шефчета като теб. повече сме и внимавайте как се изказвате за работническата класа, за да не ви падне реномето, сешсе. а откъде знам, че мама ти уреди бачкането ли? емиии, нека кажем, че съм налучкал

Така много "умници" са се изказали. В Германия нямало 35лв. Пълни глупости. Средната заплата за фах и фюрюнгскрафт е 3880евро бруто. Това са около 5000евро за работодателя. По 12 месеца 60000ев. на година разделено на 1800часа. 33евро на час. Като се сложат 10% за квалификация и преквалификация и ето ти 35ев. на час. Сметките на всички са ви грешни защото не слагате отпуската и разходите за обучение. Моята заплата е 72000ев година. Като сложиш и осигуровките става около 81000ев на година разходи за моя труд.

Пропуснал си да добавиш и 13-та и 14-та заплата, там са задължителни по закон. Някои фирми и урлаубсгелд дават.

даже 15-та и 16-та са задължителни и са по 10 000 евро

Има разлика между разходи за труд и заплата. Нищо, изокайте се да ви олекне на душите

взема по 5.3 е/час,колко хилядолетия ще му трябват да си купи асансьор/задача за 4 клас/

България отчита най-ниски разходи за труд с 5,30 евро на час. А какво ще кажете за 35-40 лв. надница за работа от 12 часа на ден ???!!!!

Nqma tosi shans da se vzima 35 evro vqv Germania da ima ako si vqv nemska firma i ako imash staj tova e pqrvoto nai malko vqv nemskata firma se vzima 10 evro stiga se do 19 evro na cas ako ne si tehen grajdanin no nemcite da po mogat da gi vzema tova Vece neznam istinata e ce vqv Germania se raboti na cas po 5,30 daje ima hora i za po malko deto rabota vqv bqlgaria i da sam tam da rabota 5,30 na cas tova koeto znam ce e pqlen apsurt da gi davam pak nqma da povqrvam

Верно е така, я сега го сметах! Мойо директор зема 3000 лв., а я зимам 500 лв. - значи общо ние с него зимаме 3500 лв. Като го разделим на 2 се получава точно по 1750 лв. средно... Значи сметките си излазат много точно и тия ора дека казват, че ни се падат по 5 евро и малко горница на час средно са си много прави! Сеги шъ сметнем пак, ама пак така шъ излее сметката! 'ба си, па я съм бил богат, бе!... :)

ОТ къде ги вадите тези 5,3 евра /час бре ? Това са си малко повече от 10 кинта на час .... Аз блъскам по 10-12 часа на ден ,ако си калкулирам труда по толкова ...."бизнесът ми пада веднага у канала" до ден-два....Въпреки ,че спестявам от маса рекетьорски данъци , такси и всякакви "държавно-бюджетни дранета" .... Като си платя ,тока, водата, нета и телефона, ГО и Свинетката си за двете скромни ,стари МПС-та без ,които не мога (и тях плащам на разсрочено) едвам ми остават за ядене, цигари и някоя дрешка или техника (за работата ми) от втора употреба или китайските магазинчета.... Това е положението днес у нас ....

Остават ти за цигари? Ти си богаташ. Аз си деля кутиятя на 4 и слагам 5 цигари в празна кутия с дата.

Да, в Германия един редовен добре квалифициран работник струва толкова на работодателя си. В България има много сиво и не може да се определи точно.

не, не струва толкова, ако въобще си стъпвал в Германия. средната заплата е 10 евро на час в Берлин и 15 в другите провинции

много лъжи днес.. първо, няма такива заплати от 35 евро на час в Германия, освен ако не си си сам шеф. второ, мнозинството хора в България работят за много под 5,30 евро на час.

Това са разходи за час а не заплати

КАКТО и да го въртиш, не излиза, пич

И това ограбване на българския народ,става пред погледа на цивилизованите европейци !

С дейното участие на "братушките" :((((

А бе братя софиянци та вие гладни ходите

5.3 евра на час - хахаххахахахахахахахахахахахахахахах. Те зарова българите емигрираха, стъкмиатиката е вярна.

Това са цифри, показващи колко струва един работник на работодателя. Това в никакъв случай не е брутното почасово заплащане, което фигурира във фиша.

той от де да знае....нали си плюе на свобода....

Разходите за труд отразяват заплати и допълнителни плащания, уточнява ДПА. Toва е много важно да се подчертае!

В Германия плащали по 35 евро на час ?! По 160 часа месечно това прави 5600 бруто. Ха-ха, намери ми някой който взима такава заплата. Тук явно са включени и парите за здравни и пенсионни осигуровки. Реално средната брутна заплата е много по-ниска. Хайде след това сметнете и данъците и осигуровките, които се удържат от брутото: 30-40 % взависимост от данъчната категория. Пак ще излезе, че в Германия плащат повече, ама не търсете бомбастични сензации. Какви 35 евро, какви работи ми говорите ! Ама я чакайте, сложете си след това и наема, щото тука не е като в БГ всеки да е наследил нещо,а кредитите са вече за по няколко стотин хиляди евро. Накрая излиза, че не за всеки е по-добре да живее в Германия.

Я да седнеш да помислиш преди да пишеш. В Германия вярно данък и осигуровки са големи ама поне получаваш нещо срещу тях. Тука за доктор - доплащаш, за образование - доплащаш, пенсията в Германия е за хора а тук за бог да прости, храната в Германия не е много по-скъпа от българската. Наемите били високи, ми тука да не са ниски? София се напълни с хора от провинцията плащащи 600 - 700 лева за апартамент. Това знаеш ли колко е от заплатите им?

ами аре обратно откъдето са дошли, като са им много 600-700 лв наеми... точно заради тия хора от провинцията подбиващи пазара на труда заплащането е ниско

"Тук явно са включени и парите за здравни и пенсионни осигуровки. " - dobro utro. Estestveno che gi vkluchvat, statiata govori za tova kolko kostva na rabotodatelia a ne kolko vzima naetia.

За лева става въпрос сигурно. ..

Какви са тези измислени цифри? Хората които аз познавам, под 2500 лв нето не получават. В тези ставки най-вероятно са включени и безработните и тези на социални помощи.

Какви са тези измислени цифри ! Хората ,които аз познавам,под 25000 нето не получават !

Няма такива заплати аз ,, хора под 3000 не познавам " .

Средната заплата в България/за простолюдието / е 700 лв.или около 350 евро.При 180 часа отработени,това означава по-малко от 2 евро на час !!!Тия измислени 5,3 евро,ги разправяйте на шапката ми !

700 лв взимаш само ако си черен, наркоман или изкуфял... Минималната работна заплата в България е над 1200 лв, колкото взима най-утрепаната продавачка в супермаркет... един таксиджия изкарва МИНИМУМ 2000 лв чисти на месец, без да си дава зор... Тия статистики си ги носете на Позитано, където обяснявате как хората взимат СРЕДНО (??) по 700 лв, а вие с тия пари си правите по 10 къщи за гости... Статистиката у нас е такава заради сиганите и заради тия, дето не се осигуряват на пълната сума и крият данъците... извадете си главата от задниците, защото София надмина средното покупателна стойност за Европа и вече е над Чехия. Бавноразвиващите се по провинцията, дето гласуват за бьесьепето и 700 са им много...

Gal1974

Носът то порасна ли Пинокио?

Лева или евро , че май сте объркали валутата

не знам от каде гъ взимате тези статистики , но аз съм лекар с 38г. стаж и едва от няколко месеца взимам 5 евро на час .

Не колко взимате а колко струвате на работодателя

Със санкциите срещу Русия, ЕС прекърши крилете на българската икономика. А Русия си беше нашият основен пазар, над 90% от българската продукция се изнасяше за Русия а те са и най-платежоспособни. Без Русия няма икономика и затова сме с най-ниските заплати. Трябва да се замислим дали имаме някаква полза от това членство в ЕС или по-добре да го напуснем, да отвържим лева от еврото и да почнем да благоденстваме.

Ти това на живо, можеш ли да го кажеш без да се хилиш? :)))

Пълни глупости сте направили.

5,3 евро на час ! Робовладелски строй ,братя ! Иначе,при милиардерите,България е на челните места !

Бойко, нали щеше да первази Меркел, кво, ще излезели заяк от тая работа

Най- корумпираната държава в Европа най- бедна.

Хм,най-бедна,за народа ! Дали е най-бедна за олигархията ???

Една трета от българите работят за посочените пари.А две трети работят точно за половин за две евро на час особено в шивашкият бранш и в провинцията са много зле със заплатите.

Работим за 5,3 евро на час и си купуваме апартаменти с асансьор на занижени цени.