Срещу „биото“ се води война, заявиха от бранша

В сектора биоземеделие сме на дъното в ЕС, а и след Сърбия и Македония

Обратно в новината
17-11-2017 20-11-2018

Коментари

То и сега биото е скъпо, а пък с анализ по 500 кинта за всяка малка партидка , хептен ... Иначе за ЕКО-то ги регламентираха в ЕС и почна се с БИО модата. Някой да вижда знак ЕКО вече? Няма... защото изискванията са големи. Сега и с биото ще стане така. Та търговците ще измислят нов моден термин /то вече се опитват да го лансират/ - органично...

Не е толкова страшно , че сме тотално оглупели ... по-страшното е , че си вярваме и знаем всичко и се произнасяме по всякакви въпроси компетентно ... не ни интересува истината , не ни влече нищо смислено - стига да прочетем нещо в гугъл и вече сме супер и дотам ... мисловна дейност - клоняща към нула ...

Хм. а как така се получава че процента на българските "био" продукти по щандовете на магазините е толкова висок? Къде е разминаването? На баба ми продуктите не са "био" иначе, обаче лъскавите краставици с еднакъв размер са "био"....

Ни щото биото не е био повечето само лъжат какво продават само внасят а неги произвеждат.

Некой верва ли че боклуците на тия са "био"???? Био са им само цените

Какво ти биоземеделие тук?! Трябват пари за магистрали, асфалт, строежи и стари коли = мръсен въздух и отровена почва. А, да не забравя и отглеждането на марихуана за "медицински цели". Внасяме картофи от Франция и лук от Германия - вие искате биоземеделие :(

....а аз на дир.бг хич пък!

.....в супермаркета всеки е налепил етикетче био, био се оказва доста разтегливо понятие.... особено в нашата татковина!!!!! за това аз купувам био, когато на продукта има ДВА етикета за био: BG-BIO-16 Земеделие от ЕС и AUSTRIA Bio Garante. На всички други етикетчета БИО НЕ КЪЛВА И това е смешен плач, щото лимецът, например, бг биофермерът го зоби с квото може, за да даде няколко реколти и хич, ама хич не е био...….

Знаичи скоро, бате, няма да си купш био. Аустрия-та загуби разрешението си и сега се чудим как да намалим загубите със суровините и опаковките.

Като не знаеш какво означават тези кодове по-добре не се изказвай неподготвен :) Всяка био сертифицираща организация има собствен код (последните две цифри), колкото е по голяма цифрата на кода означава, че толкова по-скоро са акредитирани за извършване на сертификационна дейност - демек по-аджамии са. А твоята любима Austria Bio Garantie с код BG-BIO-16 e с отнета акредитация. Няма значение, де - продължавай да купуваш ако намериш :)

stankow

Тръгнал пък някой да "воюва" с тези. Домати по 14 лева за германците, страшен бизнес, няма що !?

21-ви век е векът на измамите. В една и съща мандра се произвежда истинско сирене от от истинско мляко и "продукт" с палмово масло. Един фармацевтичен мастодонт произвежда ваксини и лекарства, срещу които мнозина скачат, но нямат проблем да си купуват хранителни добавки, щото били от природни продукти ... само дето са произведени от дъщерна фирма на така мразения фармацевтичен мастодонт. В магазините и по пазарите се продават био моркови, които са като извадени от калъп, за разлика от "ширпотребата". Познавам производител на био-мед от "планината" (и той не знае коя), който няма нито един кошер ... но купува на едро захар и глюкоза. Познавам голям вносител на добавки за месопреработвателната промишленост, който ми е казвал неведнъж, че в бранша му био няма, независимо какво твърдят някои ... самият той си купува месо и месни продукти от известни марки, от големи вериги. Аз лично не вярвам в био-то, хем е скъпо, хем няма гаранция, че е по-различно. Да не говорим, че незамърсена територия в наши дни едва ли има.

Е, те това е "БИО"...

.всичко е европе де растия.

Това е само елемент от системата за хибриден геноцид над българите в България.

Спрете се с тия био-малоумия. Включително, произведено от баба! Произведено от баба, ама от къде баба да е наясно дали в киселото и мляко няма туберкулоза ?! Изобщо тия пещерни влечения са ми странни. То е малко като вкуса на домата, за който милеете. Няма проблем, има си го сочния, вкусен домат. Проблемът е, че "живее" 48 часа макс. После отива на боклука. И каква цена според вас трябва да му сложи търговеца за да си покрие загубите от скапаната, непродадена продукция ? Ми, 10 лева минимум. То това не е като да си го откъснете от домашната градина и да го консумирате веднага.

То е и като мита за дълголетието на живеещите в планините, които сами си отглеждат храните :) От любопитство съм се заглеждал по гробищата на планински селца. Ами, умират си хората .... на 50 години, на 55. Рядко видях някой доживял 75.

Подкрепям коментара. Самия аз съм производител на пплодове. Смятам, че проблемите с наличието на остатъчни количества пестициди в конвенционалната плодова и зеленчукова продукция не идват от това, че се използват пестициди, а от това и тогава, когато тези пестициди се използват неправилно. Агроном съм и смятам, че биото е някаква екзотика и не съм чувал за ферма, която да е рентабилна, само с биопроизводство. Няма начин, например да произведеш био череши, почти невъзможно био ябълки. Виж, орехи може. И добре е , че споменава тези 7%. Да си направи рентабилна фермата, като произвежда качествена конвенционална продукция, която да покрива стандартите и тогава да отдели 7-8% за био. Иначе, няма да стане.

Един адекватен коментар! Поздравления!

ЛИЧНО АЗ не вярвам категорично, че биопродуктите са действително такива, имайки впредвид, че търговците масово спекулират с цените на тези прословути "биохрани" !! Само един надпис ни разделя с два пъти по-скъп продукт - къде е гаранцията, че те са произведени действително като БИОПРОДУКТИ ?! СПОРЕД МЕН ТОВА Е ОСНОВНАТА ПРИЧИНА !! Само не ми говорете за "засиления контол" на държавните ни "органи" !!

Изобщо не ми се пише надълго, само ще ви кажа, че домат /примерно/ торен с оборска тор е категорично ПО ОТРОВЕН от такъв торен с изкуствена тор. Мембраната на корена не различава каква е торта. През нея преминава единствено азот /много, много опростено/, но докато при изкуственото наторяване може да се направи точна и ясна преценка за количеството, то при органичните торове всичко е "на око". Та, яжте си биото!

Образованите хора разбират че без специализирана Растителна защита не може да се отгледа качествена земеделска продукция, Останалите вярват в чудеса но то е тяхно право.

Да бе, интересно как са оцеляли хилядолетия хората "без специализирана Растителна защита"

БИО беше едно време - зеленчуци, плодове, прясно и кисело мляко от село, прозиведено от баба.

По времето на соц-а ли е било био? Когато четирите комбината за изкуствени торове бълваха продукция, която трябваше да се влага в селското стопанство. Когото започваха да торят, полята побеляваха от амониева селитра, все едно сняг е валял. Та забравете безумните мантра за био в близкото минало. А освен това и баба на село вземаше от ТКЗС-то изкуствени торове и си гореше градината, щото беше "модерно", ама вие като дойдете от града, много ви разбираше главата, как са произведени...

А, бе тикви дебели някога в БГ всичко беше само и единствено био, и мляко и кашкавал и сирене и зеленчуци, нямаше домати с корени в тях и какъвто и дамат да вземеш от магазина все на зеленчук миришеше. Заради тия корени в доматите, не съм ял домат от поне 10 години.

не всички са тъпанари и балъци

ВСИЧКИ БИО-ПЛАСТМАСИ НЕ СЕ ОТЛИЧАВАТ ОТ ДРУГИТЕ ПЛАСТМАСОВИ ПРОДУКТИ,ДОНЕСЕНИ НИ ОТ ВЕЛИКИТЕ "ДЕМОКАРТИЧНИ" ПРОМЕНИ...

Третирани или не с препарати (което по същество е "био"), все си имат вкус на пластмаса. Каква война, какви пет лева?!

"Био" не означава по-здравословно, означава, че щади природата. Моля да не се спекулира. Опазването на природата определено е важно, но в много случаи Био храните не са с нищо по-добри от не-био подобни. И както са казали и по-долу в България много от хората се борят да оцелеят и нямат пари за опазване на околната среда. Отделен е въпросът, че ако наистина тестовете са толкова скъпи и може този тип храна да поевтинее много само с облекчаване на бюрократичните процеси, то това е необходимо да стане в най-кратки срокове.

глупости, тва "био" е една тлъста лъжа. Нищо не пази, даже вреди повече. Използват " био" препарати, които понеже за нищо не стават се изполват в огромни количества, не са специфични и унищожават много повече от необходимото.

надписът "био" единствено вдига цената. Като му видиш трайността и ти става ясно, че нищо "био" няма

Като сте много био защо никой не отглежда старите български сортове зеленчук и плодк, а ги има само в дворовете на вилата.Да Ви кажа, защото искат грижи, Всички свикнахте сами да се гледат, че дори и не ги застраховате, а после пщите.

Никой не води война срещу "био"-то. Просто обаче почти никой няма време за глупости. Освен шепа "правежи" и парвенюта. Затова и на г-жата от снимката и се струва, че някой си - видите ли- водел война срещу нея, срещу тях. Не, немногоуважаеми "био" производители- не е така. Просто българина е съсредоточен върху оцеляването, а не върху разни ексцентрични мании.

Нови трикове на търговците на пазара. "био"....хахахахахахахахахахахахахахахахахахахаха Я копайте едно лято пък после ще ви препитам пак що е то "био".

тия от"био" са като ония "зелените" гледат да прибират пари и да рекетират държавата

Не вярвам на надписите "био" Колкото вярвам, че млякото, на което пише БДС е истинско