Политиката на управляващите към "биото" в България е "война със сектора" и причина да сме на опашката в Европа по обработваеми площи за биоземеделие. Това каза днес пред БНР председателят на Българската асоциация биопродукти (БАБ) Албена Симеонова (на снимката).

Докато в ЕС биоземеделието заема все по-големи площи - според еврокомисар Фил Хоган средно 7% от обработваемите, в България секторът продължава да трупа проблеми. В Австрия са 24%, в Естония - 20%, а България е на опашката с около 5%.

По план за развитие на биоземеделието, приет от Министерски съвет, тези площи трябваше да са 8% през 2013 г., изтъкна Симеонова. "Наистина сме в опашката на Европа, след Македония, след Сърбия", подчерта тя.

Симеонова нарече нормативните проблеми и неуредици "война със сектора", като посочи, че основна вина за това има Министерството на земеделието.

"На фона на случващото се в Европа, където хората обръщат все повече внимание на здравословното хранене и опазването на околната среда... а общата селскостопанска политика на ЕС насочва все повече пари в този сектор, в България се случва точно обратното", каза председателят на асоциацията. Според нея биоземеделците не използват пестициди, химически препарати и генномодифицирани организми.

Министерството на земеделието се притеснило от одитен доклад на Европейската комисия, свързан с "биото" в България и според който едни фирми пишели доноси срещу други, разкри Симеонова.

"И те приемат една наредба, която затрива и закрива сектора биологично производство в България", каза Симеонова.

Тя обясни, че има европейски регламент, който трябвало и България да спазва. А сега производителите на биопродукти в България се задължават да правят анализи на всяка партида.

"Имаме колеги със 100-150 партиди, а всеки анализ струва над 500 лв. в повечето случаи... Ако случайно в магазина или на пазара открият "замърсяване" на продукт, отнемат сертификата за всички партиди на производителя, а не както е по еврорегламента за тази партида за една година. И отделно глобяват организацията, издала сертификата", посочи Симеонова във връзка с новата наредба.

"Което означава, че ние всички вкупом ще трябва да правим анализи, анализи, анализи... Това е нещо абсолютно непосилно", категорична е Албена Симеонова.