Ще спечелите ли нещо от „спящите акции“- проверете сами

От 1050 предприятия в масовата приватизация са оцелели само 600, само от тях можете да получите нещо

Обратно в новината
17-11-2017 20-11-2018

Коментари

Идея достойна за нобелова награда по финанси. Подобно нещо няма в щатите, няма в Русия , няма в Германия, няма в Африка, няма в Австраия, а бе въобще - "гениално" е, няма го никъде. Хората не разбират много от акции. За да олицетворим идеята нека да заменим думата "спящи акции" със "спящи имоти". Само илюстративно. И в двата случая става въпрос за активи - нещо, което хората притежават. Та значи всеки който притежава имоти, респ. акции и не е извършвал сделки с тях през последните години ще има срок от една година да ги "раздвижи", т.е. да извърши някаква сделка с тях или да ги прехвърли по подсметка при инвестиционен посредник, респ. за имотите напр. по подсметка напр. на нотариус в имотния регистър. За хората, които не го направят, съответните активи - акции, имоти се прехвърлят в специален държавен фонд и хората получават дялове от него. (за да получавате напр. доходност и от имотите,респ. акции, а да не ви стоят ей така празни - по неофициална информация около 30 % от жилищата например не се използват). Ако бездействате още няколко години, то тогава вашите активи отиват в т.нар. Сребърен фонд. Т.е. национализират се. Е, харесва ли ви идеята? Не е ли гениална?

Ффф

Ние едно време ги продадохме и тогава взехме 1000лв. от една нова книшка

От дадения пример става ясно, че в най-добрия случай ще спечели човека 8,50 лв. А в най-лошия ще трябва да доплати 8,50 лв за любопитството си какво притежава като "акции". Другото нещо не разбрах, защо трябва да продам тези акции, за да покажа, че не са спящи!? Ами ако не искам да ги продавам? Тогава ще останат спящи и държавата ще ми ги открадне буквално. Това си е извиване на ръце. Или ни продай акциите си или ще ти ги вземем без да ти плащаме! И на всичко отгоре ще трябва и такси да платиш за всичко това.

Не си разбрал точно. може пък да има човек 1000 акции и да спечели. И никъде не пише,че някой ще ти ги вземе.

Никои не се интересува от вашите бонови книжки с нулево покритие! Целта е да се добарат онези 600 предприятия които не бяха фалирани по време на прехода. Явно до тях Баневи не са успяли да се доберат. Горанов и сие наричани от мен новите Баневи ще се доберат до тези 600 предприятия и ще ги оглозгат, а вашите бонови книжки са средството - "законния" начин това да стане. По този начин новите Банев ще ви направят съучастници във второто разграбване проведено чрез схемата наречена "масова приватизация". За съжаление почти нямате механизъм да промените това. Можете леко да ги затрудните като продадете акциите си на БФБ но те така или иначе ще спаднат и новите Баневи ще трябва да се бръкнат за да ги купят на силно занижени цени.

Никои не се интересува от вашите бонови книжки без никакво покритие! Целта е да се добарат онези 600 предприятия които не бяха фалирани по време на прехода. Явно до тях Баневи не са успяли да се доберат. Горанов и сие наричани от мен новите Баневи ще се доберат до тези 600 предприятия и ще ги оглозгат, а вашите бонови книжки са средството - "законния" начин това да стане. По този начин новите Банев ще ви направят съучастници във второто разграбване проведено чрез схемата наречена "масова приватизация". За съжаление почти нямате механизъм да промените това. Можете леко да ги затрудните като продадете акциите си на БФБ но те така или иначе ще спаднат и новите Баневи ще трябва да се бръкнат за да ги купят на силно занижени цени.

Кой крал -крал!Айде сега който не е крал да плаща.

Съвет--Трайте си ,че имате бонови книжки, че трябва да плащате за фалита на съответното дружество.

Нито един акционер, никъде по света, никога, не е плащал за фалита на което и да е акционерно дружество. Акциите представляват съвкупност от права. Няма задължения. Право да участваш в общо събрание на акционерите, право да получиш дивидент, ПРАВО ДА ПОЛУЧИШ ЛИКВИДАЦИОНЕН ДЯЛ ПРИ ФАЛИТ, и т.н.

за момент си представих как гелосания ще плати девиденти на някой ;селянин; ? затова процедурата за проверки какво и колко притежавате е достатъчно прикрита и усложнена за да не си търсите правата а ;удобната държава ; ще ги даде на подходящите ;бизнесмени;

преди години търсех фонда си и ме прехвърляха от банка в банка.Само да не ми изплатят девидент ,но така е в територия управлявана според ''ромскит'' етнос!!!

Всички астрономи търсят черни дупки в космоса, а най-новата черна дупка която "се роди" е в България! Поредната калинка поставена в управлението - гарантирано от ГЕРБ, измисли начин /както и да постъпите с вече отдавна прежалените акции и умно измислено как да ви ги вземат законно/ , каквото и да предприемете, все да загубите и така да вземат повече. * Забележка При телефонна измама може и да не се хванете, но тук губите при всички положения!

Дадеш пари на банките обирджий и ако фонда е фалирал,само остава банковият рекет.Така се действа в мутропландия,

от прочетеното разбрах че със сигурност който реши ще извади някакви пари за да види дали въобще има нещо...а от трам ще извади още за да получи въобще нещо....закривай тая територия БГ

Крадеха ,грабеха на народа НИЩО. Лишиха ни от пенсий,освен да ги проклиняме,нищоне ни остава

Родината България не е виновна, виновни са тиквите и кратуните, начело на липсващата държава!

е към управителите на тези дружества: Така или иначе през последните години на общото събрание на акционерите гласувахте да не се раздават дивиденти, а цялата печалба се заделяше във фонд резервен. Сега ползвайки парите от този фонд дайте предложение към акционерите за изкупуване на цени над пазарните, иначе след 1 година има голяма вероятност да станете собственост на държавата. Така хем ще загубите своята работа, хем държавата ще източи и открадне всичките пари заделяни през годините във фонд резервен! Помислете си?

От преброителното обявиха %-та. Вече е към 97%. С това за кой ли път потвърдиха теорията на г-на Христов.

Като взимат парите за осигуряване на пасниите, да го направят на конкретен човек. Ако има акции, то това на което ги продадат или донесе, да се води към парите за пенсия на конкретният човек. Не 2 милиона да хукнат на някъде за да спечелят 3лв, а да съберат парите тези с таксите и да отидат за обществен транспорт.

ще спечелим един голям хой!

Юруш народе на проверката, че има една гилдия, която също трябва да... яде:)))!!! И как някой се сети за тези... "спящи акции", а и толкова "се загрижи" за тях, че даже е готов, и за ръкавите да те задърпа, та да отидеш до гишето:)))?!? И защо някой ще ме кара на сила да си... "проверявам", колко милиона имам в акции, за малоумни ли ни мислят някои се питам:)))??? Явно... да:)))?!?

Значи аз ги сметнах мойте акции в 4 дружества са на стойност 420 лв. (при цени на които са сключени последните сделки на БФБ). Проблема е, че ако започнем масово (всички) да продаваме своите акции, цената им ще падне главоломно и ще досигне бързо 0 лева. Аз не искам да продавам мойте акции и бих искам да ги направя налични (ценни книжа). Да ги оставя на внучката, пък след време тя на своята и т.н. Пък кой знае може след време тези дружества да започнат да се управляват кадърно и цената на тези акции да се покачи.

С тия пари по-добре купи на внучка си шоколади или я прати на море/екскурзия, а може някой курс да й платиш - по-голямо добро ще й направиш ;)

Тоя дето го измислил това е някакъв безобразен малоумник!Но , понеже сме плебс може и да е гявол, напр. тефтерчетата отиват на едно място, той ги прибира и казва на сегашните "собственици",че трябва да му цакат 2 млрд / ба си и парите/ иначе ще им вземе фабриките. Пълна лудница!

Нали търсят начин да намерят 2 000 000 000 лева за 50 годишните "нови" американски изтребителя. Само, че са си направили криво сметките. Тези чийто акции струват нещо - ще ги продадът, като така ще смъкнат в пъти пазарната цена. След една година държавата ще прибере в нейния фонд непродадените акции на починали собственици или такива които не са ги продали защото биха дали по-вече от колкото биха получили. Така, че държавата ще получи едни силно обезценени акций. Единствените губещи ще са дружествата които ще загубят пазарната си капитализация. А някои дружества ще бъдат национализирани т.к. държавата ччрез този фонд ще притежава над 50 % в тях. Големия въпрос е трябва ли държавата по този начин да провежда НАЦИОНАЛИЗАЦИЯ и как тя ще управлява тези активи?

Страх ме е да си проверя "спящите" акции - да не се окаже, че дължа хиляди левове на държавата :)))

Ако не си взимал дивиденти, нищо не дължиш на държавата. Иначе са забравили, да напишат в статията, че след продажбата на акциите трябва да се подаде данъчна декларация (след 1.1.2020) и да се плати 10 % данък върху получената сума.

споко брат, проверяваой спокойно. Тез, фалиралите държат акции по 1 стотинка. Нема отрицателна стойнос. Виж, ако станеш крупен акционери ити ги джирост, тогава ше дължиш и данъци и глоби, че и неустойки. за милиони. По принцип идеята на това, финансовото министерство-недуразумение е да гепне само акциите които СА ПОВИШИЛИ стойността си от 1997-ма година. не си ги търсиш, не ги продаваш и ти ги открадва с парите за него си. все още не предвижда да ти вменява дълг.

Обобщение: 1. Доколкото си спомням за касовия бонд платшх нещо за да го получа 2. Сега разбирам, че повечето фирми са фялирали 3. Сега е и ясно, че бондовете струват стотинки 4. Ако ги продадеш накрая си на загуба 5. Не е ясно що трябва да ги продаваме? Защо сме длъжни? Това е частна собственост и ако искам да е спяща ще е спяща. КОЙ има право да ми я отнема? Каде е омбутсмана?

Подигравка и пълнене джобовете на посредници. Ако не щеш- пълненене на митичния сребарен фонд

На мен ми много истресно как има 2 млрд. лева в тези акции при положение, че доста често се вижда, че отделен човек има 12-25 лева в тези акции като средно трябва да са 1000 лева. излиза, че сме100 000 000 човека с по 25 лева в акции

АКЦИИТЕ НА ДРУГАРКАТА НИНОВА В "ТЕХНОИМПЕКС".ДАЛИ ЩЕ МОЖЕ ДА СИ ПЛАТИ ТАКСИТЕ И КОМИСИОННИТЕ НА БОРСОВИТЕ ПОСРЕДНИЦИ ИЛИ БАНКИТЕ.

"Дал Кольо,взел Кольо"."Танто за танто или може би кукуригу"."Дайте да дадете"

Както и всичко останало в тази държава, напълнихме гушите тогава на днешните мутраци , пихме по една ледена вода, и сега тия акции, спокойно можем да си ги заврем някъде........

Мдаааа,пак са го измислили на принципа "отпред змия,отзад хой-а, избирай!"

ма хой, естествено....змията е със сигурнос смъртоносна.

а с книжка с която не са купени акции може ли да се получи нещо или не? имам предвид нещо различно от хей...

Всички акции са на стойност стотинки, няма как да си продадем акциите, при условие че цената за прехвърляне и консултации е по-голяма. Честито, държавата ще осмуче още едни 2-3 милиарда лева.

задавят ДАНО. С тези пари да си купят свещи за бог да прости.

Абсолютни глупости! Сега посягат на "спящите акции", че няма друго КТБ или някой друг държавен фонд, който са осмучат... Утре ще почнат да посягат и на недвижимата собственост - гаранция! Тук никакво уважение няма към частната собственост и Конституцията ни! Интересното е, че някои от фондовете са били наясно, какво се готви, защото още миналата година пращаха информация за инвестиционни посредници на акционерите си!!!

Интересният въпрос е "Какво правим ако имаме акции в дебели предприятия, които не се търгуват на борсата?" Ще се радвам ако ДИРа го попитат.

Търсиш някой под дърво и камък да ти ги купи, а той няма да иска защото сигурно не плащат дивиденти по тях :)

Освен ако самото предприятие не ги потърси.