Програмата 60/40 спаси 4700 работни места в IT сектора

Служител в технологичния сектор генерира средно между 15 и 24 хиляди лева данъци

Обратно в новината
17-11-2017 20-11-2018

Коментари

е да говориш за "спасени" 4700 раб.места в АйТи сектора. Сектор, който е по-здрав от всякога и няма нужда дори да участва в 60/40. Парите трябваше да отидат в други, много закъсали сектори. Защо не пишете за тях, мисирки ??

А в това време за ден се уволняват толкова от другите браншове. Голяма помощ.. На познат съкрариха пекарната и всички бяха освободени без обещетения след 10 години работа.

Защо лъжете бе кретени, няма как нормална ИТ компания да се класира за тази помощ. Къде и как сте ги раздали тези пари дайте списък с фирмите .....

ХУ Дъ (Еф или Съ ;-) Е туй Панов-Стойчев ?! ...и Ако се вгледа Човек в предзукия абзац - Вся&Всьо “лъснА” !

Пълни глупости, аз както и доста мои познати в ИТ сферата имаме даже повече работа отколкото преди. Никакво съкращения нямаме даже търсим поне 200 души които се интервюират посредством скайп/теамс. Това са някви малки формички дето просто използват за да източват държавата.

Просто от любопитство ше кажеш ли за какъв тип софтуер става въпрос? Сайтове, гейминг, хазарт, порно, някакъв сериозен софтуер? Ако е конфиденциално, не уточнявай точно какво, но ми е интересно накъде са отишли клиентите, освен към Zoom и подобни. Дори познати, които пишеха някакъв финансов софтуер за US, който не би трябвало да е толкова ударен от кризата сектор, дори и при тях нещата се стопираха. И сега има достатъчно сайтчета за правене, но просто парите са смешни на фона на адски многото работа.

Обикновено в ИТ сектора 200 души се търся само от кол центрове, съпорт и подобни. Което се води ИТ, но няма общо с прогамиране. На тия 200 има 50 HR-ки, които бълват по 100 писма на ден чудят се как да оправдаят позицията си измислят какви ли не работи и заради такива другите 150 не могат да работят, тоест да да съвместяват слушалката с ейчарските имейли и проекти и процеси. Моля уточнявайте си детайлите и не баламосвайте народа. Никоя сериозна ИТ компания, освен съпорт, не търси 200 наведнъж.

Ясно! Аз понеже кол центровете въобще не ги броя квалифициран труд, а още по-малко ИТ, въобше не включих каква е случката. Е, да си търсят кол бойс и кол гърлс, аз мислех, че става дума за бели хора и хем се учудих, хем се зарадвах, че има някакво раздвижване, а то истината най-вероятно е точно което ти казваш.

Забравих да пиша, че с много от хората, с които сме работили години наред, се разделихме неизвестно докога, защото като си останеш вкъщи и не можеш да работиш от домочадието, комшиите или просто от стрес, пишеш бъг след бъг и после се псуваш като си гледаш шедьоврите. От моите познати не знам някой да е пипнал короната, но имаше няколко, които се изнесоха от Кали и от Лондон, защото вече наемите им ставаха непосилни - докато не си решиш жилишния проблем, установиш се на ново място и т.н. не ти е точно до работа. В такава ситуация трудно се работи концентрирано, а ИТ си е доста сложно все пак - не е мозъчна хирургия със сигурност, но иска да си в добра кондиция, което точно сега е трудно постижимо.

Аз "пиша" от нас от 7 години, не се оплаквам. Просто голяма част от програмистите са кодери и без колегите си наоколо да им помагат са кръгла нула :D

Аз също пиша от нас от 3 години и не ми е проблем, но имам колеги с малки деца, на които не можеш да обясниш, че татко или мама е на работа в момента и не може да си играе! А ако имаш ученици положението е почти същото особено ако имаш дете в началните класове трябва да му отделиш и време за онлайн уроците, защото малките деца не са толкова отговорни (не че големите са много отговорни).

Да, ти сигурно пишеш всеки ден свой код, нали ? Аз пък все попадам в такива фирми, че трябва да дебъгвам код от цяла конгломерация от проекти, писани от 20 човека в продължение на 5 години, където всичко е с краката нагоре и никой не знае кое какво е. Проектите са толкова много, че ИДЕ-то не може да ги индексира и забива постоянно, заради което губя по 2-3 часа всеки ден. Играя си на детектив колкото мога, но рано или късно стигам до момента където без някой да ми каже нещо, бих се лутал цял месец, а това време се отчита и се пишат сметки за клиента. Е, и аз ли съм кръгла нула според теб ?

Ще прогамират за храна...

Няма начин и ИТ секторът да не е засегнат от кризата. Дори и клиентите ти да не са в най-засегнатите отрасли като авиация, туризъм, автоиндустрия, в много други отрасли проекти се замразяват или отлагат във времето, защото като нямаш яснота как ще се развива икономиката, не инвестираш в нов софтуер/оборудване. Все пак в общия случай нито хардуерът, нито софтуерът са стока от първа необходимост и всеки гледа да отложи разходите, които търпят отлагане. То и преди короната имаше ИТ фирми в БГ, които едвам кретаха, особено в Уеб дизайна/дивелопмънта, където сравнително малко се изкарва, технологиите се усложняват все повече и повече, а и при инфлацията в последните години, си беше бачкане за жълти стотинки. В големите компании имат повече ресурс да карат на резерви, но и на тях като им фалират клиентите и те ще хлопват кепенци.

Подкрепям напълно написаното!

Правителството на ГЕРБ прехвърли пари на данъкоплатците към частните компании в ИТ сектора , които са с реални но прикрити собственици номенклатурни кадри на управляващата партия.

Ааааа ..... агенция "Панов - Стойчев"  тия са едни мушмороци.....

тази програма както и другите за безвъзмезна помощ и безлихвени кредити са само и единствено за фирми на власта -всичко е кражби и измами

Срамота за сектора. Как може най-богатият сектор да се ползва от тази мярка? Като работещ в ИТ призовават фирмите да върнат взетите пари.

След като чинно си плащат данъците защо да не се възползват след като са пострадали?

3,000,000лв. / 4,700 работни места = 638лв. помощ на служител в ИТ сектора... Този служител, който успява да генерира м/у 15 и 24 хил. лв. данъци годишно... Алооооооу вие у ред ли сте като ги пишете тези цифри, бре? Пълна идиотия. С 600лв. на човек запазили били сектора. Малоумници, крадци и мошеници!

"Според техни изчисления едно работещо място в технологичния сектор генерира средно 15 хиляди лева данъци за бюджета, за софтуерния бизнес числото е над 24 хиляди лева." Това за година ли е? Пишете ги тези периоди.. А за мърморещите относно възползването: Къде е проблема, че не разбирам? Има програма: кандидатстваш, одобравят те или не, и така. Не е виновен който кандидатства. Нашата компания си каза, че не е засегната и не сме кандидатствали. Други може да са преценили и да са кандидатствали - тяхна си работа. Нали има кой да прецени? "Засега в списъка на одобрените за субсидирани работни места липсват дъщерните компании на големите световни софтуерни и хардуерни гиганти, големите контактни центрове базирани в България, телекомите и ISP, оператори на хостинг и центрове за данни, отбелязва БНТ." - значи все пак една голяма част не са се възползвали. Явно само по-мъничките са кандидатствали. Защо ревете, бе хейтъри?

В ИТ сектора криза нямаше никаква, нито дори каквато и да е аномалия, намаление, затруднение или друг проблем. Тези тарикати от "ИТ сектора", които са назобили от мярката, могат още утре да бъдат привлечени под отговорност. Всички до един - това са перачите и от алчност сами са се преброили.

Авиация и автоиндустрия. Може и изцяло български компании да са.

Има доста аутсорсинг компании, на които им спряха проектите.

IT сектора е голям и обширен. На братчеда компанията имаше голям проект за верига пъбове в ОК. Веригата пи вода по повод корона лудостта и заетите по проекта също. Другия братчед се занимаваше с крила на еърбъси. Е вече не се. Та така.

Някак не мога да го повярвам това. Кои са тези компании, които са спрели работа за да си спестят 50% от осигурителния доход на служителите. И кои са тези високо технологични служители, които са останали в тази компания за да им се плаща до границата на осигурителния доход? Това е пълна смешка. Покажете ги кои са тези високо технологични компании!

Чети раздадени на наши хора,комунисти и техните деца.

верно ли ? 4700 IT-та на 60/40 ? малко ме съмнява това и как точно сметнахме данъка че е 15-24к ? кой данък ? ако го смятам само това което е от бруто->нето то значи средната заплата за IT в българия е поне 12к ако пъг го смятаме заедно с всички други данъци, такси, акцизи, ДДС и другите постригвачки излиза бая повече от 25к на година та.... интересно ми е тази цифра от къде идва

Тия тикви смятат всичко - данъци, осигуровки, такси, от там идват тия 12К годишно... Ама ги турили данъци... Кретения...

Майтап г-жа Петрова ...