Проф. Стив Ханке: Идеята за влизането на България в еврозоната намирисва на измама

Промените и дискусиите по темата са всъщност едно отвличане на вниманието от същественото, твърди икономистът

Обратно в новината

Коментари - Проф. Стив Ханке: Идеята за влизането на България в еврозоната намирисва на измама | Бизнес.dir.bg

17-11-2017 20-11-2018

Коментари

При валутен борд няма никакъв рационален смисъл да се въвежда еврото, това устройва само хората които искат да спечелят от тази шашма. Ще се вдигнат цените, парички ще се изперат и кредити ще се забравят.. На Стив Ханке може само да му целуваме ръка като си спомнян как яко бяхме затънали по времето на Жан.

Поредния шизоиден сащ-исан , който си позволява да дава оценка на България. Това си е наша работа, а не ваша. Гледайте си вашия долар, външен дълг и икономика, която е пред фалит. Скорошен е момента когато Китай ще ви смачка, азиатците умеят да чакат и да дебнат, забавят , но не забравят... Ханке пий си хапчетата...

С тези хапчета всеки има право на мнение

Аз вече съм преминал на Евро , а вие още се дърпате може ли такова нещо . Я се стегнете и не мрънкайте . Работа , работа , работа !

Чехия, която е в ЕС от преди България, още си бичи на крони. Хората не си правят труда да влизат в ЕРМ 2. Но България иска да си го тури. Да го тури на гърба на обикновения гражданин. Да, лихвите ще са други, но и цената на кофичка кисело мляко ще е друга. А, и тези, дето ще ме обвинят в русофилия или американофилия, нека се сетят, че Боко, тази слуга на всички, и неговата партийка ГРОБ заговориха за скоростно приемане на "единната" валута!!! Прост народ, слаба държава!

Съгласен съм с теб, единствено последното бих го променил: Прости и алчни управляващи, скапана държава.

Прочетете му цялото изказване и ми кажете че не е политическо. Този човек си потъпква репутацията на уважаван икономист.

Обаче подлогите как пламенно бранят американеца, щом той ни омайва с лъжи удобни за руската позиция. И Русия и САЩ много ще ни пречат да приемем еврото, дано удържим!

По-ниските лихви са ни гарантирани, за другите неща не знам, но общо взето Ханке не иска да изпада от международните новини и ние сме му последната сламка.

Човекът е независим, и са му плащали далеч преди да влезем в ЕС. Правили са икономика десетилетия преди Маастрихсткия договор. За какво са ни на нас да слушаме еврочиновници, като можем да слушаме по-независимата гледна точка.

Как няма да е измама , като е измислена от Горанов и мразещия България и Българския Народ , Джипко Бибитко -БМБ-Буда ! Прочетете книгата на Огнян Стефанов ,, интервю с Диктатора "" и ще разберете че е назначен от Ханс Зейдел и Кондрад Аденауер -фондации и не му пука за Народа ! В никакъв случай да не се приема Еврото , Българския лев е стабилен и няма нужда да се сменя , така ще е докато не се изчагърка ГЕРБ ! НЕ на Еврото и НЕ на ГЕРБ , Магнитски за БМБ !

Не мисля че е измама. По скоро изнудване. Не България има нужда от еврото а точно обратното, еврото има нужда от нови жертви. Но Борисов го изнудиха. За бялата мафия миналата година след срещата в ООН, за еврото и за зелената сделка - намаляване на емисиите. И като вече ни им трябваше го изхвърлиха и сложиха фашиста Радев да намалява населението на воля.

А сега започвайте да плюете. Естествено, че е пълен абсурд най-мизерната държавица да се пънка и тя барабар Петко с мъжете на трапезата!!! Ни една сфера като хората, тотална простотия и нищета, дай им само да се лъжат и бият един-друг.

Ама какво евро бе?! Като чета коментарите тук, хората явно искат да приемем рублата, а не еврото.

Ханке с борда е като Мирча Кришан и краставицата. Едно си знае едно си бае. Отдавна е изкукал Ханке. Гърция преди време и опростиха огромни дългове защото беше в евро зоната иначе отдавна да бяха фалирали, доста далавери ще им секнат на някои хора затова и Ханке доведоха да реве

Как никой не схваща цялата картинка. Пристрастия, емоции, дребнави страхове, комунисти, Русия , инфлация и всякакъв емоционален булумач. Всяко нещо има плюсове и минуси. Приемаш онова което е най добро за националния интерес ( заедно с негативите- въпрос на компромис) Та: Ние сме в Европа - факт Нямаме силна икономика - факт САЩ са най силната икономика в света - за тях обединена Европа е икономическа заплаха, какъвто е Китай . Затова и подкокоросаха Великобритания да напусне. САЩ ще прибегнат до всякакви действия за да запазят долара като основна валута ( Кадафи го свалиха когато реши да прави обединена африканска валута, а не когато направи атентата на ПанАм) Европейския парламент е бавен и неефективен , но стока по стъпка въвежда общи норми , които са изключително важни да действат у нас. Лично мнение: Поддържаме ЕС, приемаме еврото с всички + /- Приятен ден

Борисов ми се издигна в очите. Лично Ханке да го нарече кукловод е това е признание за играч от висша класа.

Въх, Ханке бил много респектиран от Борисов... Впрочем, точно Ханке лично е допринесъл България да бъде закотвена на позицията да бъде най-бедната държава от Евросъюза - ние имаме най-нисък брутен продукт на човек; а той се измерва в долари, в нашия случай, с валутния борд, по най-ниския възможен курс от 1997г., точно след хиперинфлацията при Виденовата криза, довела до обезценяването на българския лев. Реалната стойност на българската валута просто няма как да е същата 24 години по-късно, 15 от тя в ЕС.

Political ideology: това е Ханке.

Много тъмни сили милеят да не приемем еврото. От десет кладенеца вода ще донесат. Само като си спомня 1997 и направо получавам ортикарии. Въвеждането на еврото ще ликвидира веднъж завинаги мераците на някои за сваляне на борда и римейк на събитията от 97-а.

Защо ли Дания, Унгария или Швеция(както и бившата членка великобритания) никога не приеха еврото? Ортикария могат и след приемане на еврото да ти спретнат. Хубава една такава!

Защото искат да имат независима парична политика. ПП се води от централната банка. Ти ако си един нормален човек, на кого ще вярваш повече - БНБ или ЕЦБ?

Този дъртьо си защитава долара, да не е пил газ та да каже еврото е ок, който е учил икономика е наясно какво следва повишаване на стандарта и ниски лихви в банките

Тук в България всеки е професор, много знаещи бе. А защо като е било толкова опасно в Кипър нито имаше сътресения, нито обезценяване, нито повишение на цени. Само споменаха че го въвеждат, след един месец го въведоха, имаше един месец преходен период и точка, живота си продължи нормално. А тук чак Стив Ханке го доведоха да манипулира, явно на банките ще им секне благата далавера с чейджа.

В Кипър и банки фалираха,и депозитите отнеха над 100,00€,и доста хоря умряха от този шок. Свидетел съм на всички процеси от въвеждането на еврото и до фалита на банките. България я чака" шок и ужас "- докато изтрезнее от евро-мъглата. Повече бедност и повече в гроба.

Лошо не лошо сякаш някой ни пита кво искаме ;Д

В Кипър и банки фалираха,и депозитите отнеха над 100,00€,и доста хоря умряха от този шок. Свидетел съм на всички процеси от въвеждането на еврото и до фалита на банките. България я чака" шок и ужас "- докато изтрезнее от евро-мъглата. Повече бедност и повече в гроба.

Прав е човека - 30+ год замазват очите с тъпотии - първо безвизово пътуване, после НАТО, ЕС, Шенген, сега и Евро - да им се чуди човек на ЕС, защо ще се набутат с втора Гърция в зоната после да ни кърпят гащите като окрадем заемите и фалираме :Д

Ами като е толкова зле в Еврозоната, защо Гърция не "излезе" и да настана "щастието" по тази камениста територия ???

Много си тъп - аз не се чудя защ Гърция стои там - аз се чудя защо ЕС ги търпи :Д Същото важи за БГ...

Ето, че това го казва и в случая независим консултанат като Ханке! Разбира се, че е измама и то колосална! Губим абсолютно всякаква независимост и ставаме и солидарен длъжник на тези, които не връщат дългове от Еврозоната без да ни питат. Отделно от това въвеждането на еврото щени струва космическа сума. Останалите само две все още български банки ще бъдат принудени да продадат трезорите и активите си на чужди банки-хиени! Цените както са в лева ще станат същата сума, но в евро!

Независим? Приемем ли еврото няма борд, с който Ханке да се хвали.

А някаква комисионна плащаме ли на г-н Ханке, заради това, че сме във валутен борд?

Каза ли ви го човека, че нищо не разбират икономистите! Комплексари и празни приказки!

Основната част от банките в БГ , да не кажа всичките искат еврото. Това е твърде притеснително си мисля аз. Забелязал съм, че когато финансовия капитал печели, аз винаги губя.

Не бе, той Ханке е комунист и путинист. Това ще кажат гробарите.

Ханке е американец и никога няма да каже че нещо което не изнася на Америка е хубаво - примерно еврото

Ами то проекта ЕС изцяло е една измама в полза на неговте собственици, а не на членовете му.

Герб без кражба и измама не съществува.

Много е прав Ханке в анализа си. Явно той няма никакви надежди, че Борисов ще спре да дърпа конците, това е изводът от статията. Много страшно ще бъде за България, ако наистина Борисов не спре да дърпа конците, неависимо дали ще е Слави, Тошко или Мая министър-председател. Но бедните българи гласуват масово за десни партии, а на всичко отгоре, когато последните очевадно ги крадат, те се крият из къщите си и само мърморят. На протест разбира се ги е страх да излязат, сакън някой да не им вземе и 600 лева заплата. И са прави, докато мафията се вихри из цяла България, така ще е.

Ами лумпеният, какво друто може да прави. Тава е най-жалката гледка. Хем беден, хем прост да гласува за десни, понеже ако не гласува за десни ще е комунист, а десните ако че работят за богатите, всъщност правят така че да е добре за всички. Такъв лумпен е по- тъп и от тоя дето си продава гласа за 50 лв.

От статията разбрах че според ханке не трябва да приемаме еврото, защото лошо ни се пише, но пропусна да каже какво му е лошото. Като скачаш от самолет но си без парашут е лошо, защото следва удар в земята с висока скорост и смърт. Какво му е лошото да приемем еврото. Някой ще вземе ли да каже.

Първо ясно требва да се каже какво му е доброто. Еврото е пак един вид борд.

И докога и споре дкакви критерии ще може България да седи във валутен борд? И да не би сега във валутния борд България да има право на собствена финансова политика? И независимо то това каква валута имаш важно е да произвеждаш неща, които другите да искат да си купят , от което пък валутата ти винаги ще е силна. Световните банкстери не дават току така всеки да си има държавна финансова политика. Реално парите се печатат. Без оглед какво реално ги обезпечава. Злато, диамани, сребро отдавна са остарели като гаранция. Днес се ценят - технологии, специални фимически съединения, някакъв друг реален - енергиен, хранителен, руден ресурс от редки метали, минерали. Останалото е само спекулативни стойности и алабала. Освен това много перфидно е вкарана мантра, че свободна е само тази държава, в която правителството и властта НЕ контролират националната банка. И така по веригата остават само абсолютно безскруплни печатари на хартийки и/или електронни единици покрити през десетки инвестиоционни фондове, рейтингови агенции, банки, фондове ит итн, Но в края по веригата всичко е само до реални технологични разработки или други реално приложими богатства даващи независимост за притежателите им. Стив Ханке не обяснява именно в дълбочина как ще се разрещи този проблем - България сама да определя приоритетни за държавата разработки и ресурси. Когато си в борд има стабилитет за финансовата единица, НО няма свобода за разработки на собствени технологии и фундаментална наука. Иска се само продажба и търховия и оттам кеш поток за превръщане в евро.

А като минеш на евро свободен ли ще си за произволен печат на евро? Не, нали. Пак си в борд практически.

Имам едно съмнение, че докато сме в борд не може да се печатат левчета и няма как да се стартират инфлационни процеси. Но като влезем в еврото фактически ще има достъп до неограничено количество евро което при подходяща спекула на пазара може да генерира яка инфлация. Само не мога икономически да схвана начина. Това е един вид усет а не разумно разсъждение.

Е някъде да пише, че в еврото си совбоден? Въпросът е, че Ханке не отговаря на съществените трудности. Етно пример - ако от цял свят се окаже , че само в България има находище на родий, което е добре да имаш технология да добиеш и.. приложиш ще се иска и научен потенциал. Или щамове на млечно кисели бактерии , които педпазвават от всякакви корона вируси. За тях също ще се иска научен потенциал. Но дали държават ще може да финансира с милиарди самостоятелно ако е в еврозона ИЛИ във валутен борд, за който ти се иска приходи от продажби? Ханке НЕ ГОВОРИ за това. Финансите следват икономиката , а тя обществените интереси. А Ханке и подобни смазват механизма за обратното , а икономокимата към финансите - за да се оправдае някаква стойност на иначе абсолютно безполезните хартийки и/или електронни единици на банкерите в края на веригата.

Парите не следват никакъв "обществен интерес" както си го написал. Тия идеализации на Адам Смит как "личния егоизъм води до обществено благо" са тотално неверни. Следват само други пари, с които да се умножават.

Интересно, защо една Дания, която е от най- богатите държави в ЕС , стара членка, и която е с население 6 милиона, т.е. колкото БГ и основна територия 1/2 на БГ (без замръзнала Гренландия) си държи датската крона и не вижда великите ползи на еврото, изобщо дори не желае да обсъжда тоя въпрос.

Отговора е прост: НЯМАТ СИ БОРИСОВ!

Дания всъщност от две години разписа и от миналата е в ,,чакалнята'' за еврозоната.

Тука много излъга! Дания въведе специален т.нар. " опт- аут" да не въвежда еврото и направи за това и реферундум през 2000 г., който отхвърли еврото. Дания не планира да въвежда еврото, но датската крона е вързана за курса на еврото с плаващ курс от +/- 2.5 %.

Какво все говорите за корупция наизуст -Кажете едни човек и го дайте на съд прокурор. Какво само лъжете и говорите общи неща .АКО има някой нарушил законите кажете имена .

Дрън дрън, българския народ да е на кайшка и да дърпа само негативите … хайде няма нужда Хенкеле !!!

Към пенсионерката с молба. За съжаление спестяванията са твърде малки,иначе бих Ви посаветвал да ивестирате в имот,дори и на село. Бъдете здрава!

Благодаря за съвета. И Вие бъдете здрав!

Ооо и теб ти знаем по добре да мълчиш ,че си толкова осран от всякъде

Влезе ли България в евро зоната целият руски боклук трябва да се изнася!

Колкото се изнесе от Кипър ли?

Валутният борд за България ще повиши доверието в страната и ще се завиши европейският контрол върху банките. При криза ще можем да разчитаме на по-голяма помощ . Ще даде защита от дирижирана хиперинфлация от нашите управляващи доброжелатели. Ще ни отдалечи от други доброжелатели като Турция и Русия.

То минусите са хубаво нещо , но може да се напише нещо и по същество.

Когато заздравяваш връзките си с някого се отдалечаваш от неговите недоробожелатели.

И как по точно ще ни отдалечи ?

По същество ли Еми много си прост ние сме отдавна във валутен борд от 1997 година

Как бе Стивън, няма да има парични потоци на изток. Ама и ти си една платена кукумявка. КТБ я сринаха за една нощ. Ама хайде и ти като Мангъра. Важното да си контра.

Трява да си нооо прост, че да вярваш, че с еврото е всичко ок

Прав е Ханке

Намирисва, на склероза.

Шило

не се оплаквай тук

Стив Ханке казва истината.

Колко пъти ще побликувате бълнуванията на тоя изкуфял професор?

"Просто имаме кукловод, който дърпа конците. Името му е Борисов. Точка. " Представете си един екземпляр с трети клас - КУКЛОВОД.Хаха.Ми кажи истината бе "професпре":ИМА КУКЛОВОД ,НО ТВА НЕ Е МУТРАТА БОКО.БОКО ТИКВАТА БЕШЕ ЛИЧНАТА МУТРА НА СВИНАРА ОТ ПРАВЕЦ И ЗА ТОВА ВЕЧЕ ТОЛКОВА ГОДИНИ Е МИН. ПРЕДСЕДАТЕЛ.ТОЙ Е МИН. ПРЕДСЕДАТЕЛ ЗАЩОТО КРЪГА НА ЖИВКОВ ИСКА ТОВА.Този кръг ЗАМИСЛИ ,ПОДГОТВИ И ОСЪЩЕСТВИ ТАКА НАРЕЧЕНИЯ "ПРЕХОД" НА БГ КЪМ...МИ НЕ ЗНАМ КЪК КАКВО.Към "пазарна икономика" ли?Ми то в БГ няма пазарна икономика щотУУ НЯМА ПАЗАР.Пазар има там където....Е нема да ви обяснявам какво е пазар.САМО ЩО ВИ СВЕТНА ЧЕ В БГ ВЪВ ВСЕКИ СЕКТОР НА ИКОНОМИКАТА ИМА ПО НЕКОЛКО "ФИРМИ" КОИТО ПЪРВО СА СОБСТВЕНОСТ НА КРЪГА ОКОЛО СВИНАРА ОТ ПРАВЕЦ И фРОРу СА СИ ПОДЕЛИЛИ СЪОТВЕТНИЯ СЕКТОР.Тоест НЯМА КОНКУРЕНЦИЯ И ЗА ТВА НЕМА ПАЗАР.По просто и аз не мога да го кажа.КВОТО СЕ ПРОИЗВЕЖДА ВИ СЕ ПРОДАВА НА КВАТО СИ ЦЕНА ТЕ ИСКАТ.Ако рекат могат и да не ви продават.Тоест са ви гепили за топките,ТОЧНА КАКТО БЕШЕ И ПРЕДИ 89Г...ХАХА.Тва вие БГ сте толкова тъпи копелета та се чудите що сте най бедните в европа.Ми така ше е ,ТЪПИТЕ КОПЕЛЕТА ГИ ЕБАВАТ ТАРИКАТИТЕ И ИМ ОБЯСНЯВАТ ЧЕ ИМ Е МНОГО ГОТ.Тва е БГ говеда. Само не разбирам за тоа панаир сега дето го прават с фуражката.Фури е сложен от сУщите дето държат и боко тиквата.Така че ако са искалЕ да сменат теа дето ги махат сега,те винаги могат да си ги разкарат и без теа панаири.А за да разберете що тва е такато нещата са повече от прости.След като на секъде има престъпления във сички сфери на живота в БГ-БОКО И КЪМПАНИ ТРЕБВА ДА ВЛЕЗАТ У ПАНДЕЛА.БЕЗ СЕКВИ УГОВОРКИ.АЙДЕ ДА ВИДИМ ШЕ ИМА ЛИ ЕДИН У ЗАТВОРА.САМО ЕДИН БЕ,САМО ЕДИН.Сега че има хора за затвора,ТВА Е ЯСНО КАТО БЯЛ ДЕН,АМА НЕ СА БОКО ТИКВАТ И КЪМПАНИ.ТЕ СА САМО МАРИОНЕТКИ НА ДРоГАРЕТЕ НА СВИНАРА...КУКЛОВОДИТЕ-ДРоГАРеЪЕ ОТ ЦК НА БКП-АфТОРИТЕ НА "ПРЕХОДА" ХАХА.И представете си марионетките Флезат у затвора-КАК ШЕ ИМ ЗАТВОРАТ УСТИТЕ БЕ ,БГ ТИКВИ.КАКШЕ ГИ НАКАРАТ ДА СИ ТРААТ ЗА ИСТИНАТА СЛЕД КАТО МАРИОНЕТКИТЕ СА В ЗАТВОРА?За тва ше има само панаира със смените,но в затвора нема да има никой. Сега разбрахте ли що ви викам БГ говеда.Ми щото сте говеда бе.А сега и с парно ,ток и всичко...Но за тва че парното не е падало от времето гат беше по 530 евра за 1000 куб. м. газ.-"договор" подготвен от румен говедаров-извинете овчаров ама нали знаете те са все такивИ-овчари кравари говедари,и подписан от "антикомуниста костов".А сега газа е по колко 320-340 евря за 1000 куб.газ.И сега ше ви вдигнат цената на парното която е била при 530 евра.Сега газта нема да е 550 или 600 евра за 1000 куб газ ама парното ше ви е по-скъпо от колкото когато е била 530 евра.Тва ви казва оня идиот от кевр. Убедих ли ви че ВИЕ БГ СТЕ НАРОД ОТ ИДИОТИ. кОФТИ Е ДА СИ ЗАОБИКОЛЕН ОТ ИДИОТИ.И тва е пък моа проблем

Проблема ни е че си останал със спомена за национализираната воденичка или дюкянче на прадядо ни.И НЕ СИ МРЪДНАЛ НА ЙОТА ОТ ТОЗИ СПОМЕН!!!

Питам съвсем сериозно. Ако някой може и иска, моля да ме посъветва. Пенсията ми е 300 лева. Имам събрани бели пари за черни дни - 4 хиляди лева, в банка са. Ако е рекъл Господ да поживея още, да продължавам ли да спестявам в левове, да превалутирам ли още от сега събраните пари и в каква валута? Благодаря. Бъдете здрави!

В рубли ги обърни. Най ще си на кяр.

И защо така отговаряш? Аз помолих сериозно и учтиво. Това, че съм възрастна не означава, че не мога да схвана подигравката. Бъди здрав!

Мисля че най удачно е да ги инвестирате в долари

Благодаря за отговора. Бъдете здрав/а!

Щото е гласоподавател на герберастите - миризлив циганин от ромски произход :) А парите ги обърни в еврп отсега.

Благодаря за отговора. Бъдете здрав!

Ако ги превалутираш сега - ще платиш такса. Ако изчакаш - такса няма да има. Във всички страни, приели еврото такса превалутиране не е имало при преминаването! А Ханке, като родител на термина "валутен борд" си брани чедото - за да могат и други страни да му платят консултантски. Сега се е целнал в Турция гледам.

Благодаря за отговора. Бъдете здрав!

България не е ГЕРМАНИЯ,АВСТРИЯ,ХОЛАНДИЯ,ДАНИЯ!Еврото е за цивилзовани и културни демокрации и народи със конкурентна и силна пазарна икономика,промишленост и индустрии,държави,които произвеждат продаваеми стоки на светът!Със корупция,монополи,картели и мафия еврото е безполезно за нормалният българин!

Дървени философи сте и такива ще си останете!

Разбира се, че трябва да влезе Еврото и у нас и това ще стане! Тоя специалист да върви да спасява из Африка и там да ръси умнотии!

валутният борд в България може да бъде отменен и да се случи отново една хиперинфлация. С въвеждане на еврото мераците угасват.

Ха, ха, колко си категоричен. Не виждаш ли, че сегашната инфлация вече е еврова и доларова, щото засяга световните цени, а не родните схемички. Тези трилиони, дето ги изсипаха още не са стигнали до нас, но тогава ще видиш какво ще стане. Този път може и инфлацията да не е хипер, но следващия път вече със сигурност ще е. А въпросният следващ път ще е съвсем скоро и той.

Ти преживя ли хиперинфлацията и 3300 лева за 1$, когато едни байганювци ни ограбиха без да им мигне окото, а сега мечтаят това да се повтори и искат да гътнат борда. Тия твои "размисли" за света си ги запази за себе си, ние също ги знаем.

Брех мама му стара, и на служебното правителство ли Боко е началник? Нема отърване от тоя бе! Значи сега и за техните поразии е виновен?

купиха враговете на България? Отврат.