"Ние не знаем със сигурност и точно в това е част от проблема. Имаме система на Валутен борд, която беше въведена през 1997. Това спря хиперинфлацията в България и оттогава системата работи перфектно. Така че българите трябва да се запитат - защо Ви е да сменяте модел, който работи отлично? Защо?"

Така започна отговора си на въпроса на Нова как бихте обяснили на един средностатически българин какво ще се промени в живота му, ако страната ни приеме еврото проф. Стив Ханке, известен като баща на валутния борд в България.

"И това е ключовият въпрос. Отговорът е, че всички тези промени и разговори за влизане в еврозоната, всъщност са едно отвличане на вниманието от същественото. Тъй като правителствата в пост-комунистическата епоха, се провалиха в решаването на най-големия проблем - корупцията. Те игнорираха корупцията. Това важи и за България. Този план за присъединяване към еврозоната, е просто една пародия. Това дори не е план. Никой не казва какви са проблемите при Валутния борд, защото няма такива. И никой не казва какви ще са ползите, защото няма такива. Ще има хаос, не ползи. Целият процес по влизането в еврозоната ми мирише на измама. Три са елементите, които най-силно ми намирисват - некомпетентност, нелегитимност и корупция", коментира проф. Ханке.

Водещият отбелязва, че много икономисти твърдят, че приемането на еврото ще донесе основно позитиви: стабилност, ниски лихвени проценти, по-висок кредитен рейтинг за държавата, повече инвестиции и по-високи доходи.

На това проф. Ханке отвръща, че никога не е имало официален доклад за това. "Тези икономисти не знаят какво говорят. Те просто ви хвърлят прах в очите."

Водещият връща проф. Ханке към думите му за "отклоняване на вниманието от същественото", като казва, че в България сега управлява служебно правителство, чийто мандат скоро ще приключи.

"Това е друга прекрасна измислица в България. Просто имаме кукловод, който дърпа конците. Името му е Борисов. Точка. Сега се осъществява точно това, което Борисов и неговите министри започнаха да правят посред нощ, когато COVID кризата избухна и всички бяха притеснени от вируса. Точно тогава те вкараха темата за еврозоната в играта", изтъква проф. Стив Ханке.