Пеканов: Има сериозни аргументи срещу проекта за завод за батерии

Идеята била на финансовото министерство, ръководено от служебния министър Асен Василев, но след консултации с представители на експерти в Европа и САЩ този проект не бил включен в плана

Обратно в новината
17-11-2017 20-11-2018

Коментари

Странно мнение. Батериите са новия петрол в момента. Първо, само заради електрическите автомобили има търсене за стотици GWh-часа батерии в следващите години и няма достатъчно предлагане. Второ, ситуацията с Русия форсира заместването на горивата с възобновяеми източници. Сега. Тъй като обаче тези източници не са постоянни, то това изисква огромно количество батерии (от което има и други ползи за енергосистемата, но това е друг въпрос). Но в момента просто няма достатъчно производство на батерии и няма да има достатъчно за доста години. С други думи, всяка батерия която може да се произведе в следващите 10-15 години ще бъде купена на момента, и то на добра цена. Не знам защо е трудно да се види това.

Батериите в случая са акумулатори - т.е ВТОРИЧНИ източници. Трябва енергия, за да се заредят. Това по никакъв начин не помага в борбата срещу лошия въглерод.

и този проект е като онзи за водорода - мъртвороден

и какво като е скъпо, нали затова теглят заеми по 200 млн. през седмица