"Поздравявам правителството, че успя да приключи преговорите за Плана за възстановяване и устойчивост, с което ще започне и реализацията му. Председателят на ЕК посещава всички държавите членки, когато технически планът е завършен", посочи бившият вицепремиер Атанас Пеканов по bTV.

Според него планът е с цел дългосрочни инвестиции в държавата, затова не е проблем, че се е забавил, но като предизвикателство определи бързото въвеждане на реформите.

"Голяма част от тях изискват законодателни промени, които още в следващите седмици трябва да бъдат приети", каза Пеканов.

По думите му има сериозни аргументи срещу проекта за завод за батерии: "Ние сме сметнали, че имаме ограничен ресурс и тази идея не е най-приоритетна".

Финансовото министерство е предлагало проекта за финансиране на батерии за съхранение на възобновяема енергия още по време на служебния кабинет, когато Асен Василев го оглавяваше, стана ясно още от думите му.

"Чувах скептицизъм от много експерти за тази идея. Не съм специалист в тази област, но съм се осланял на експертите. Не знам дали трябва да се влагат толкова много средства в това", каза още Пеканов.

Той повтори думите си от постав във фейсбук преди два дни, че този проект не е бил реалистичен, защото все още технологиите се разработват и са скъпи. Пеканов правил консултации с представители на академичната общност в Европа и САЩ и след това този проект не е бил включен в плана.

Що се отнася до критиката за идеята за газови пароцентрали, Пеканов отбеляза, че тя е била предложена от Министерството на енергетиката и защитена пред ЕК.

Пеканов припомни, че се е борил за по-дълъг период на закриване на въглищните централи: "ЕК в момента заради войната в Украйна е малко е по-гъвкава за стъпките, които трябва да предприемем, за да изпълним Зелената сделка".

"По темата за отчетността на главния прокурор и за закриването на въглищните централи ние не искахме да отстъпим и да оставим тежко наследство", завърши бившият служебен вицепремиер.