Коментари - ОПЕК не се споразумя с партньорите си за голямо свиване на добива | Бизнес.dir.bg

Коментари - ОПЕК не се споразумя с партньорите си за голямо свиване на добива | Бизнес.dir.bg

17-11-2017 20-11-2018

Коментари

манипулативни американски подлоги. Къде видяхте, че само Русия е виновна за падането на цените ? В ОПЕК + Русия е само +. А, другите ? Защо изведохте вината на Русия в заглавие ?? Матт'ряла, мат'ряла лош, че ви търпи да ни правите на малоумни ! "Котировките на петрола се понижиха най-напред този следобед на фона на информацията, че Москва не е изразила готовност да одобри допълнително намаляване на добива. Впоследствие Ройтерс съобщи, че ОПЕК и партньорите й дори не са се разбрали да удължат сегашното ограничение, защото искат да продължат да анализират движението на цените. Накрая, в изявление на групата бе посочено, че дискусиите ще продължат и не бяха споменати никакви съкращения."

каато и при газчицата, вече са на тактиката - по-добре продай сега, много и евтино, от колкото утре - малко и скъпо. "лучше синица в руках, че журавль в небе!

По-добре врабче в ръка, отколкото орел в гора. Кажи-речи всеки народ има такава поговорка. За мен отговора е друг - чудесна спекула. Котировките паднаха с 9% за един ден. Това са колосални печалби на пазара на фючърси. А споразумение пак може да бъде направено и цената да се възстанови преди да се продаде и процент от продукцията на ниската цена. За последните 10 години варира от 25 долара за барел то 100$. Тази волатилност е златна мина за тези, които могат да я насочват.

Няма спекула. Всичко си е напълно логично. САЩ са най-големият консуматор преди 10 години внасяха 13-14 милиона барела на ден. След появата на електриките, които в САЩ са над 4 милиона броя и след шистовата революция САЩ вече внасят около 5-6 милиона барела с тенденция на спад на вноса. Китай също намали вноса заради електричките и увеличения собствен добив. А производителите добиваха много повече. В един момент САЩ рязко намалиха вноса и петрола се срути до 25 долара. Това наложи ОПЕК и Русия да намалят производството картелно, съответно цената скочи до към 70 долара, но САЩ и Китай продължиха да намаляват доставките. На всичко отгоре и ВЕИ централи допълнително намалиха потреблението на мазут и пропан, колите намалиха консумацията за пробег. Метанът започна да се ползва повече и повече и за ТЕЦ и за коли. На всичко отгоре се появиха и други бедни държави с новооткрити залежи, разчитащи на петролни приходи и търсещи пазари, измествайки традиционните производители ОПЕК и Русия. Няколко държави с големи петролн залежи са с наложени санкциии и намалени добиви, но се очаква скоро да увеличат рязко производството. Това кара Русия да се опита да задържи пазарите си, защото без петролните приходи ще закъса. Миналата година обяви рекордни добиви, въпреки споразумението с ОПЕК. В момента има и проблеми с цените на Метана и загубите на пазари примерно в Турция, Гърция и страните в бившия източен блок. Затова и изчакват да видят какво се случва и евентуално ОПЕК сами да намалят добивите, а те да си върнат пазарите и да вземат нови.