ОПЕК и съюзните производителки на петрол извън картела днес не успяха да се споразумеят с колко да съкратят добива на суровината на фона на епидемията от коронавирус. Твърди се, че Русия е отказала да даде зелена светлина за най-голямото орязване на производството след световната финансова криза (с още 1,5 милиона барела на ден - бел. ред.), информира Си Ен Би Си.

Преговорите на министрите от страните от ОПЕК+, чиято главна тема бе необходимостта от допълнително свиване на добива на петрол в отговор на спада на търсенето заради коронавируса, завършиха с "провал", съобщи източник от петролния картел, цитиран от ТАСС.

"Това е краят, провал", каза той в отговор на въпроса дали страните са успели да постигнат компромис.

Котировките на петрола се понижиха най-напред този следобед на фона на информацията, че Москва не е изразила готовност да одобри допълнително намаляване на добива. Впоследствие Ройтерс съобщи, че ОПЕК и партньорите й дори не са се разбрали да удължат сегашното ограничение, защото искат да продължат да анализират движението на цените. Накрая, в изявление на групата бе посочено, че дискусиите ще продължат и не бяха споменати никакви съкращения.

"От 1 април започваме да работим без да спазваме квотите или ограниченията, които бяха в сила по-рано, но това не означава, че всяка страна няма да следи и да анализира развитието на пазара", уточни пред журналисти руският министър на енергетиката Александър Новак при напускане на срещата.

Официалната пресконференция след края на срещата бе отменена, според източник, цитиран от ТАСС.

Сортът Брент поевтиня с над 8 на сто в днешната следобедна търговия до 45,46 долара за барел. Американският лек суров петрол също изгуби около 8 процента от стойността си до 41,93 долара за барел. Това са най-ниските цени и на двата вида черно злато от 2017 година.