Олиото поскъпва заради ниски добиви на слънчоглед

Във всички страни производители на суровината се наблюдават значително по-малки добиви в сравнение със стандартните

Обратно в новината
17-11-2017 20-11-2018

Коментари

За тазгодишното може и да. Но зщо старото - миналогодишното?

Колко фирми са тези които изкупуват слънчоглед?! По рреме на кампанията изкупиха слънчогледа на 0,60лв. от производителя, сега 2мес. по-късно ще го продадат на цена 1.00лв. Само някойхда нехси мисли, че това е спекула, не - това е търговия по Български.

А къде отидоха евросубсидиите, които са безвъзмездни, че вместо ръст има спад на добивите. Не се ли инвестират в по-добро земеделие?Защото тези пари не са за харчене и лично ползване , а са за инвестиции.

Защо в Гърция слънчогледа се полива,при по-малко поливни площи отколкото в България?

Догодина като пораснат добивите, ще върнат старите цени ;-)

поредната спекула Добивите може и да са по ниски на места но площите тази година бяха рекордни Пътувам из страната нищо повече тази година от слънчоглед!!

ПРАВЯТ КАКВОТО СИ ИСКАТ,ПОСЛЕ ЧАКАТ ДА СПРАТ КРАЖБИТЕ.НЯМА КАК ДА СТАНЕ.СЕГА ОТКРИЙТЕ ОЩЕ ЕДНА ФИРМА ЗА КРЕДИТИ И НЕЩАТА ПАСВАТ.НАРОДА НЯМА ИЗБОР.ЦЯЛ ЖИВОТ Е БИЛ ПРЕЦАКВАН И ТОВА НЯМА ДА СПРЕ ДОКАТО СВЯТ СВЕТУВА.

Във Великобритания олиото е 1.09 паунда за бутилка от литър. Тази цена е за слънчогледовото и за рапицата. Това прави 2.34 лв. Тази цена е от доста време. Има и туби по 5 литра за 5 пауда, като на промоция е 4 паунда. Това прави 1.72 лв/литър.

Мисля, че в България няма производител на олио който да държи по-голям дял от пазара. Това означава, че няма да има някакво задкулисно договаряне на цената на олиото. Или с други думи - при наличието на много производители ще успее да сработи пазарния механизъм. Това означава, че с вдигането на цената ще започне и внос, и консумацията ще намалее и така цената пак ще се стабилизира. Просто следете какви са цените на същия продукт в другите държави, най-вече европейските. Видите ли голямо отклонение това означава, че някой търговец се пробва. Ами не купувайте от там!

Недей да мислиш много!Има фирма с доста голям пазарен дял,намираща се в град Кнежа...с оборот близо един милиард.Същата фирма прави опит да ликводира другите производители,чрез манипулация на цените на слънчогледа.

И са ко шъ праим, аз и без тууува купуам макс една бутилка олио годишно, че ползвам зехтин, а сега няма да купуам ни една бууутилка

Чакаме да дойде тва евро и тогава ще лъсне какви цени има в Бг и какви на запад, обаче с два пъти по-лошо качество. Отделно самото евро ще оскъпи стоките, всички го знаят.

Знаеш го ти и една жена във влака дето ти го каза ...

Вече олио никой не ползва, ползва се зехтин, гръцки, испански, италиански. Чудно ми е защо олиото послкъпва месец след събиране на реколтата. Едва ли не производителите на олио правят сегашните партиди с тазгодишната реколта.

Господ произвежда всичко така че Аз не се притеснявам от тази нОвина.

аз продавам на 1,40 лв и пак бавно върви, прашясаха кашоните.

На запад цените за храна са в пъти по -ниски от нашите.За качеството да не говорим.В пъти по-високо.преди 10 години от парламента непрекъснато говореха как цените на храните,тока ,горивата на запад са по-високи от нашите.Сега се умълчаха.Познайте защо.

Следващата година,като има високи добиви,ще го намалят с 50 % ! Клати ми се ръката !

Внасайте от европейския съюз там е под два лева простаци долни

При обилна дали ще поевтинее?

...реколта..

Уж българското олио "Калиакра", всъщност се прави в Румъния от американска компания и се внася в България. Някога беше висококачествено и българско, сега е трето качество американско.

Всичко е спекула и единици се търговци и производители се нагрухват.

Хубу. Да не забравят пак да вдигнат цените, когато един ден има много слънчоглед.

С една дума - тичайте да се запасявате за да вдигнем цените !!!