НАП откри несъответстия в стотици фирми с нелогично високи касови наличности

Данъчните са установили разминаване за близо 337,6 млн. лв. между декларираните и наличните средства

Обратно в новината
17-11-2017 20-11-2018

Коментари

разиграва пиески за пред малумния избирител, за да замаже факта, че НАП си разделиха премии за милиони, без какъвто и да е правителствен контрол.

ИЗЧЕЗНАХА!

Солед като ги коригират тези касови наличности счетоводителите ще се окаже, че дължат по-малко данък. А и от тия 375 милиона наличности я съберат 10-20 милиона данъци, я не. Капка в морето! Я да накарат Лукойл да плаща данъци!

И пак да попитам - кога ще започнете да събирате данъци от: Гошо-шпаклата, Пена-маникюра, Пепо-брокера и др. Или така е по лесно да си тупате страия брашнян чувал, та да има за бонуси! за 10-ти път

Toва ще го изтриете ли и него, или по-добре бан :)

Запушиха всички пробойни, но очакваните милиарди за магистрали, мостове и тунели нещо не идват. Щом опряха до касовите наличности значи положението е сериозно. Сега чакме поредното захаросано обяснение как ние не разбираме харвардски, а те друго са искали да ни кажат. То не били пробойни за милиарди, а заеми за милиарди. И нямало да идват, а са щяли да изтеглят.

кокошкарска операция мижи да те лажем... уж че правим нещо, ше погнем дебните кокошки за по 5 лева, но тия дето крадат милиярди се правим че не ги забелязваме

Проверете фирма октопод,дали е редовна.

те свойте ора не проверяват

Такава ни е данъчната система. Позволява част от средствата да се отчитат като касова наличност и да не се плаща данъци върху тях. Реално, огромна част от тези пари са отдавна похарчени, но сега държавата здравата я е закъсала и си иска 5-те процента върху тези 330 милиона (което прави 15 милиона). Досега данъчните считаха тези пари за нищожна сума, сравнено с приходите от лицнзи, скрити обороти, неплащане на ДОО и прочие пера на сивата и черната икономика и наблягаха на тяхното събиране. С идването на мадите, образованите и красивите, обаче, очевидно някои хора държат контролът над престъпните пари да намалее рязко, а да се пуска пара в свирката. Експерти са, кво да правиш. Знаят как да се изкарат убави и красиви и да разтопят бабичките, дето гасуваха за тях. Иначе, 2 пъти по-голям дефицит в бюджета, актуализации на всеки 3 месеца, здраво заеми. Балончето ще гръмне много скоро, обаче. От ЕС няма постъпила и стотинка и това ще се усети много скоро.

След като има толкова голяма събираемост, защо се взимат 10 милиарда нови заеми. Няма никаква логика! И то при положение, че магистралите буренясват и нищо не се строи вече. Единственото обяснение, че в момента се краде както никога до сега. Лигите им текат от глад. Долу Радевата хунта! Свобода на народа!

Радевата хунта трябваше да излезе от политическата криза в която те самите я вкараха, като скараха всички партии по между си, та за това подмениха вота на хората с машините на Мадуро, като спечелиха най-големите мошенници и сега нормално е да се краде най-много.

Скапаняци!

Кирчо Рекета

Ами то тук дива джунгла, в която виреят само далавераджии, престъпници и корумпета. Последната година преди пандемията забелязах по един булевард, как на 5-6 месеца отваряха нови малки бизнесчета, но под натиска на инспекцийки и агенцийки с "наши" хора за властта ги съсипваха от въртене и сучене за някое нерагламентирано подкупче и хората затваряха. А в повечето европейски държави изискванията към малкия бизнес не са толкова големи като към големия бизнес. Има и облекчения за малките бизнеси. А тук погледнете само нивото на фалити! Нещата не са добре.

Виждам, че има доста заблуден народ. Тия “пушилки” с касите са за хората, които освен трудовата си книжка - не са виждали ОПР и Баланс през живота си. Големите кражби от обществени поръчки стават напълно легално по банков път с нереалистично раздути цени за материали и консулстантски услуги. И отчитане на огромни “разходи” към “кухи” дружества собственост на приближени хора. За да се хващат такива неща трябва сериозен анализ и одит - непосилни за българския данъчен. Пък и там вече играе тоягата на “там не се пипа”. По - лесно е да зяпат кокшкарски неща като каси и дивиденти.

Абе прав си, но обирджиите са няколко категории, а ти говориш само за едните. Едните обират общите ни пари от държавната хазна. другите заплащат само част от положения труд, трети директно ни бъркат в джоба за това което все още е останало и т. н. Големия проблем е, че ние все сме от непревилната страна, а и с нищо не можем да се защитим заради това, че правилата се изработват по този начин и ние чинно ги чакаме да си изкарат мандата, та чак тогава да ги "накажем". То пък едно наказание, те вече си имат достатъчно привърженици за да се самоизбират.

Напълно правилен ход на НАП, който хвана по "бели гащи" бацевите крадци. За неграмотните тролове на герб ще разясня просто, като за прости хора, с които простия се разбира: Издаваш фактура за 100 лева (примерно) за някаква услуга. По услугата имаш разходи от 40 лева и ти остават 60 лева. По нормалният път следва на края на годината да заплатиш 10% данък печалба и 5% данък дивидент и остатъкът от 52.17 лева са ти дивидента, които са си за теб. Ако обаче си тарикат, теглиш тия 60 лева "на каса" и накрая на годината плащаш само 10% печалба. И представете си това не за 100 лв, а за 100 милиона лв. С тези, т.н. "пари на каса" си плащаш рушветите на Герб, черните заплати на работниците и т.н. От там е и един от основните източници за плащане на циганите на изборите. Ако се продължи с този темп, още след година ще се усети ефектът за това.

Най-после някой да обясни как се получава голямата касова наличност и как може да бъде използвана. Само не разбрах как да я скрия в ГФО, че да не идват от НАП да ми търсят некви данъци дивидент или нещо подобно беше, абе некви пари ми искат.

Ти май си по-прост от Цар Каун, дето ни е президент сега!!!!!!!

Бабо Вуне, цъкни в гоглето и виж значението на думите "ирония" и "сарказъм". Нищо де, кой разбрал - разбрал.

Много ме забавлява този пост. Само малко цифри за да видим перспективата все пак. През 2021 НАП обяви че са събрани около 270 милиона лева данък печалба от фирмите. Ако приемем, че цялата тази печалба ще се пусне като дивидент - би трябвало в идеални условия да се събере 140 милиона лева дивидент от фирмите (при 2700 милиона печалба). При това всичко трябва да е останало “на каса”. Не знам колко от тия 140 милиона лева (идеални числа, при това касови наличности) са във фирми на ГЕРБ (да речем реалистично 30%). Значи огромните кражби в цялата държава от тази “схема” са чудовищните 50 милиона лева на година. Сравнимо с бюджетния дефицит, който е в милиарди - направо излиза на печалба държавата като хване “крадците” :-). Много прости души бродят из тая измъчена зЕмя :-).

Браво, продължавате същата герберска промяна… абе реално ще се промени ли нещо освен сметките и данъците нагоре?!?!? Ако подхванете и тоя терор над фирмите който вече изнемогват хептен ще ядете тоягата.

нап казват че това им е работата да намират несъответствия между касата и декларираното е защо тогава за магистрала Хемус се разнасяха едни сакове 53милиона уж за надници на ръка... къде е тука НАП къде са осигуровките декларарираното и касата съответстват ли и защо в сакове се носят крупни суми и сега шак следете за големи фирми близки до новите да не се изкушът и те кат бат Бойко

Затова ли тормозят фирмите в тая криза,да са си раздават милиони бонуси?Голяма промяна ни спретнаха тия харварди.Щяха да докарат милиарди инвестиции,а то какво се оказа мачкай бизнеса и си раздавай премийки.Нещастници.

Като знам, че НАП е оглавен от престъпник, не съм сигурен, че тази година ще си платя данъците! Всеки сам си преценя.

Няма проблеми, просто отиди в държава,където хората плащат данъци по желание...а забравих..просто няма такава държава..даже в повечето нормални държави конфискуват и хвърлят в затвора..

Едва ли в нормалните държави, баш престъпник доказан данъчен измамник оглавява агенцията им по приходите и никой да не може го пипне

Ела да ми вземеш нещо насила! Или ела направо да ме вкараш в затвора!

Пичага, в “нормалните” държави като UK - е достатъчно да не укриваш ДДС. За малките фирми до 300 000 паунда имаш сума облекчения - първите данъци ги плащаш след година и 9 месеца и трябва наистина съвсем да искаш да хитрееш за да имаш проблем. Не знам защо си мислите че в България е рай (освен за близки до властта фирми)?

по важният въпрос е защо НАП не влизаха и вероятно не влизат на проверки във големи фирми на хора близки до властта за справка: саковете от магистрала Хемус 53милиона касова наличност! 40 мил. за Бойче и 13 мильона надница на ръка и остатъка за Боби.... аре тука ми кажи ква е таа каса къв е тоя НАП и това е бил последният сак през годините са минали доста

Боклуци нещастни, нали ако укривам ДДС и обороти, изобщо, официално НЯМА ДА ИМАМ НИЩО НА КАСА! Щом има касови наличности, тези фирми имат официални обороти и напълно са си платили корпоративният данък. И точно тези фирми станаха проблем!?! Кокорчо и Киро са болонките на Радев, които ще ни фалират!

Апропо,,,гладуват

Най новите данъци са,за силен вятър,за Изгрев и залез на слънцето ,за прилив и отлив на природните басейни,за това че е мокра водата,за това че морската вода е солена,и за това че хората гласуват.....

Въпросът е - Защо НАП правят това откритие и как е възможно ? Че нали това им е работата - да следят за тия неща, не да ги откриват - като иманяр - златно гърне!

по важният въпрос е защо НАП не влизаха и не влизат на проверки във големи фирми на хора близки до властта за справка: саковете от магистрала Хемус 53милиона касова наличност! 40 мил. за Бойче и 13 мильона надница на ръка и остатъка за Боби.... аре тука ми кажи ква е таа каса къв е тоя НАП и това е бил последният сак през годините са минали доста

НАП всяка година в началото вдигат такава пушилка, това не е новина. По-интресно ми е къде са онези 8 милиарда от запушените течове (обещани от Кирчо и Кокорчо), защо не са предвидени в бюджета?

Имаше едни вождове на промяната, които нямаше да се занимават с обикновените фирми, а щяха да атакуват големите фирми с големите измами и злоупотреби! Няма по-лъжлива гад от комуниста, но ние си ги избрахме, нали!?

Те големте фирми могат да си позволят големи рушвети. За милиони няма закони, за кокошка няма прошка.

Да, да - чакай ти - тя “промяната” е лесна така - да се зъбиш на малките - щото големите бързо те плащат в Сърбия или Дубай.

НАП не знаят какво работят няма значение партиите . Били опростили 10милиярда за няколко години. Що на мен някой не ми опрости данъците. Та дикертора им има да дава 1 милион на НАП ама продаде фирмата.

Не са опростени - несъбираеми са от кухи фирми, като на Спецов! ДДС-рите са истинските крадци, които всяка година ощетяват бюджета с около милиард, а като добавиш и неплатени мита и акцизи стават към 3 млрд годишно!

Крайно време беше!! Аман от бизнесмени, които карат май ах а осигуряват работниците на минимална. Хората са доволни, изсветлиха им заплатите.

Веднъж платен данъка на дивидента нулира касата и няма как спреш някого да дава от личните (вече) пари! Комунистите сте изключително прости манерки! Осигуровките в момента плащат социалните и развъждат мангали т.е комунистически гласоподаватели!

И какво точно е общото между твоята заплата и голямата касова наличност? Или, само да върви лафа. Като Кокорчо, който твърдеше, че с тези пари се купували гласове на изборите. Явно съм много тъп, щом досега нищо не съм успял да си купя с пари, отдавна похарчени без документ за разход и съществуващи само на хартия./нямам предвид банкноти/

Проблемът е в липсата на механизъм за постоянно плащане на дивиденти и съответно плащане на данък. Не се правете на по-малоумни от Спецов! Дивидент се разпределя чак на следващата година и не можеш да ползваш парите... седят на каса - ГЛУПОСТИ НА ТЪРКАЛЕТА! По-некадърно управление държавата не помни! 400 млн. на каса или 600, все тая и ще докарат едни 20 - 30 млн, което са 5% дивидент ... и какво ще покрият с тези пари!? Големите измами са с ДДС, ей-го-вна, само Спецов е ухапал държавата с милионче, а несъбираемите подобни на него са над 3 млрд - ТАМ СА ПАРИТЕ!

3 млрд висящи и 10 млрд вече ОТПИСАНИ, някой по-горе напомни много точно!

Тоя филм съм го гледал! Просто показват къде да се отчитат вече и в кой е сопата! Нищо повече. Тия с по сериозните кинти да се сещат че вече друг е ковчежник. Крайната дестинация е една всичко минава през старото БКП а то на създателя си. А него го чакат тежки времена а няма и много кинти.

Кокорчо, прост' о киро, до 8 000 000 000на година дет се крадели има още мноооого :)

Кирчо и Кокорчо крадат 9 милиарда за 9 дни, никой не може ги настигне

Тука е така. Всички крадем. Кой откъдето може. 1 лв. на тетрадка, 2 лв. в джоба. Десетилетия вече е така. Това ама изобщо не е интересно и не е новина.

Защо тъпите данъчни тормоза хората И аз с тази нестабилност бих ги държал

Трябва да си фатално тъп, да напишеш подобна флупост!

Само като видя че това е “новината на деня” ми е ясно какви въздухари и комсомолци са Кирил и Асен (да не се бърка с “Кирчо и Кокорчо”). Това да дебнеш някакви “трохи от трохите” (неплатен данък “скрит дивидент” в касовите наличности) е някакво отчаяние върху отчаянието да изскубеш колкото се може още от празния чувал. Големите постъпления идват от ДДС и акцизи - а те се случват от голям реален месечен оборот и продажби (т.е. от активно потребление). И тия малоумници ако така смятат че ще напълнят бюджета (тук ми се реве:-))). Спукайте икономиката от локдауни и зелени сертификати (празни магазини, хотели и заведения) - и сега пращайте Спецов да търси под вола телето. Просто малките фирми ще “посивеят” яко и тия “намколкоси милиона” ще се окажат поредната пушилка. Толкова са безпомощни от ПП че не знам дали и до Март ще изкарат.

Цените ще станат ужасни,,за бога братя не купувайте,,а как ще оцелеят малките фирми,акъл от спецов

Съгласен съм напълно. С тази среда за бизнес направо на мангали ни обръщат. Няма как при тези цени на горива, ток, стоки да работиш по правилата

Колко прост счетоводител трябва да си или да имаш такъв, че да представиш в годишния отчет такива големи суми, които си изпапал, вместо да ги отчетеш като вземане или разчет!?!?!?!?

Това са прости собственици, защото счетоводителя прави това което му се каже.

Я обясни по-подробно на простите счетоводители и собственици тази гимнастика с вземанетата и разчетите. Да не се окаже, че някой друг е простия? При положение, че всички приходи са ти по банков път, предложението ти ми се вижда глупаво и освен това наказуемо. Да не си учил в Харвард, заедно с Кокорчо, щот и той ги разбира толкова нещата?

Чичка, като те гледам, колко си неграмотен, даже и да ти обясня , няма да разбереш!!! Между другото не се пише и изговаря ,"вземанетата", а "вземанията"!!!

Ами, опитай все пак. Грамотен си, знаеш как да напишеш "вземанията", въпреки че не ти идва на ум, че нарочно е написано така, ама нейсе. Хайде де, обясни ни, пък може и да те изненадаме и да разберем. В противен случай ще си помисля, че само си чешеш езика, т.е клавиатурата.

Ти всички неграмотници така пишат, че уж нарочно било написано така!

Добре де, неграмотен съм. Ама пак да питам, какво стана с обяснението? А за протокола, правилно би било: Те, всички неграмотници ........ грамотнико!

НАП е мафйотска организация контролирана от властта. Нещо като Коза Ностра !!!!!!!

Просто запушват още един теч. Което е добре. Много фирми ще се наложи да си платят данъка който от години са пропускали. Ако са декларирали 1 000 000 касова наличност а тия пари отдавна са похарчени ще трябва да ги намерят временно от приятел или да си платят 50 000 на държавата.

И ще си платят 5% дивидент за тези пари и готово. Ще съберат 2-3 милиона с лихвите за тези касови наличности. Трябват фирми с големи печалби за да тръгне икономиката а не онлайн магазини и чуждестранни вериги магазини.

Оборот трябва пич, ДДС е 20%. Данък печалба е 10% от нищо - за миналата година са събрали общо 270 милиона от това - сравнено с милиарди ДДС (а то идва от потребление).

Малииии, 300 милки, много бе! Направо зякърпихте бюджета за 2022! Хмм, офф забравих на вас ви трябват 9 МИЛИАРДА!!! Ауу ми сега....оказа се, че сивата икономика на Баце е НЮНЮ....от къде пари???

300 милки е разликата, върху която се начислява 5% данък. За тия 300 млн. НАП ще събере 15 млн! Еха, уникален удар. Ще има за всеки пенсионер по 10 лв. за един месец!

Проблемът не е в спестените данъци, а че тези пари най-често са за плащане на заплати в пликчета - без осигуровки и без здравни вноски. После защо няма пари за болници и за пътища ...