Капацитетът от ВЕИ в световен мащаб се очаква да се повиши с над 8 на сто през 2022 г.

Разходите за възобновяема енергия са високи, но конкурентоспособността й се подобрява поради рязкото увеличение на цените на природния газ и въглищата

Обратно в новината
17-11-2017 20-11-2018

Коментари

Колкото повече такива "чисти" възобновяеми източници има включени в системата, толкова по-скъпа ще е енергията, защото срещу тях трябва да стоят балансиращи мощности. Казано с по-прости думи, строим 2 пъти едни и същи мощности, като на едните се плаща да стоят на студен резерв.

Въпросът е колко от тоя капацитет се оползотворява ..т.е. дуа ли въобще ветер...то едно е да имаш капацитет ама и да може да се натоварва 90% през годината...статистиката показва че ветерните генератори покриват едва 30%

То анализа на инцжинерните системи не е много нова наука. И изводите за която и да е голяма система са повече от ясни: всяко натоварване над 69% е преминаване на системата във стохастичен режим с сериятност за отказ различен от нула. Сегашното натоварване в полови часове е около 80% но те продължават само няколко часа. И като се натовари сстемата на 90% ще се получат верижни аварии, както беше когато едно паднало дърво в швейцарските Алпи прекъсна тока на половин Италия. Но ветровите генератори при претоварване започват да горят като факли. Просто е въпрос на време цялата тази зелена утопия да отиде по дяволите. Тя сметката за енергийния баланс е много проста: на човек от "развита" страна му трябват 1000 вата за да живее, а слънцето дава до 80 на квадратен метър, за да не измяняме температурата над еластичността на биосистемата само 8 вата. Да на човек му трябват 1,25 дка за енергия. Около 2 дка за храна, стават 3,25. И извода е че ако САЩ, Канада, Индия, Европа, Китай, Индонезия... не засмукват ресурсите на други страни и не паразитират не могат да преживеят с енергията от слънцето, превърната на вятър или не, със своя про американски начин на живот. Русия между другото е на границата, защото е много на север и ако остане на енергия на слънцето ще трябва да си остане 140 милиона.

Дженджерския правописен коректор ще трябва да получи награда по дженджерия. Например от пиково го превърна в полово. Да не говорим за странният български правопис, който налага с отделяне на членуване то от корена на думата. Абе друго си е изкуствен интелект, не ще да е като нормалният интелект.

Само който няма нива до генератор не знае че генератора прави всичко наоколо не плодородно.