Коментари - Кабинетът вкарва ново оръжие: електронни етикети на стоките | Бизнес.dir.bg
назад

Кабинетът вкарва ново оръжие: електронни етикети на стоките

Ще поканим веригите да съдействат, няма да водим битки и войни с тях, увери министърът на земеделието Явор Гечев

Обратно в новината

Коментари - Кабинетът вкарва ново оръжие: електронни етикети на стоките | Бизнес.dir.bg

17-11-2017 20-11-2018

Коментари

Живея в центъра на София. В малките магазинчета наоколо всичко е по-скъпо отколкото в близките Лидъл и Била. Особено високи са цените в плод и зеленчук на стоки извън сезона. Но ако купуваш сезонни плодове и зеленчуци, цените са добри. Както и в месарниците.

Това каква информация ни даде относно механизмите за борба с инфлацията???

просто е - не оставяй големите вериги да диктуват. Ако никой не влиза в глупавата Била (А тя е много глупав магазин и с крещящо нелоялни практики към клиентите), да видим колко време ще изкара наглостта им. Лесно е. В една Сърбия питай кока кола и подобните ГМО фирми колко продават с сравнение със Сръбските продукти...

В Сърбия има ли валутен борд? ... Сигурно не намираш връзката между вносните цени и валутния борд, но пък аз не мога да ти преподам цялата макроикономика в един пост. :))

кой шъ плаща електронните етикети и кой шъ взима парата?Кой ша ги прави тези етикети, къде , от кой шъ взима предварителната подготовка? М-ра няма да участва по документи...... Де вея етикетите, министрите, галфоните, премиера и президента дето са му началници и всички останали тъпанари!

А кога цената ще бъде по-изгодна за потребителя - с или без електронни етикети?

Значи дава повод за поредното увеличаване на цените, защото това е допълнителен разход за търгашите!

Няма контрол, всичко е корупция. Риба в мътна вода ловят. Оплачи се на арменския поп.

Каква корупция при частници? Съседния магазин ще ми плати рушвет да вдигна цените, та неговата стока да върви повече и аз да съм на загуба? Това ли? :)) Вече съвсем изгубихте връзка с реалността! Корупцията ще доде сега с държавните контрольори и ревизори!! Корупция има там късето бизнеса се среща с държавата (чиновника). Махни държавата от бизнеса и корупция няма!!!

Този вероятно добре развит фермер, а сега м-р , да влезе в час и да започне да работи заедно с другите навързани около проблемите.А,бе господа и дами- на тях "Честит празник, хубави емоции" и т.н., представяте ли си до къде са ни докарали досегашните и сегашните?В България да не е възможно да се отглеждат домати, краставици и още една сюрия зеленчуци и да зависим от това дали някой ще ни ги продаде или не!Аз разбирам чудесно,че за всички виновници има смекчаващи вината обстоятелства- повечето произхождат от крадливи семейства на новите рушители на България, получили са дипломи за висше образование по дистанционен начин без дори да познават преподавателите си- някои дори и не зная къде се намират световноизветните югоизточни, северозападни, свободни, и нам кви си " висши училища" ,дето и сляпото ми коте може да завърши,ако си плаща.Има и други дето знаели езици и много били в час със световната макро и микроикономика- абсолютни тъпаци!Защото не може тате и мама да ти осигурят кинтите уж да учиш някъде и ти за 4-5 години да не можеш да научиш десетина процента от езика на страната в която си. Има малко отворени и наистина образовани, обаче те не са тук сред управляващите.... аз описвам само управляващите преди и сега тъпанари- крадливи, неграмотни, суетливи и безкрайно вредни папуняци, които не могат да осигурат в БЪЛГАРИЯ ДА СЕ ОТГЛЕЖДАТ ДОМАТИ,ЧУШКИ, КРАСТАВИЦИ и т.н.Представяте ли си за какви групово престъпни интереси става дума! Именно заради това на 19 май 1934г едни хора са направили промяна в страната си, разгонили са измислените крадливи организирани групировки и България е тръгнала нагоре. Да не ме разберете накриво! Аз съм убеден републиканец, не уважавам разни измислени царе и кликата около тях и ако може бих ги направил всичките полярници при проф.Пимпирев и там да разсъждават дълбокомислено за произхода на пингвините и вледенените на по 5000 години тичинки от растения и алаброси на политически лидери.Опазил ме Господ от афинитет към измислени благородници, ама и нашите кимезлии, въглищари за нищо не стават.А, ги изгоним от Парламента и а се е увеличила престъпността,щото те няма да могат да изхранят простакесите си с жипки, а камо ли и съпругите си, ако не крадат. Тва е ситуацията! Въпроса е : Кой е в състояние да направи така,че в България реколтата да стига за изхранването на народа без внос? Щото навремето се е произвеждало за 30 милионно население..... а сега само за... срам голям!!!

Я кажи къде в европейския съюз има таван на цените на хранителните стоки? Да го кажем по този начин. Хайде сега извади един калкулатор и смятай. Имам оборот да кажем за по-лесно смятане 1 милион на месец. Имам разходи за персонал-към 30 човека по грубо 3 000 лв всеки месец. Имам разходи за ток за над 50 000 на месец. Отделно разходи за поддръжка на помещението, препарати реклами и така нататък около 100 000 на месец. Хайде сега да ми кажеш колко процента е наценката при оборот от 1 милион.

скоро ще има. Иначе "най-правилните и демократични правителства" с 30% одобрение падат за 24ч

Какво значи спекула знаеш ли въобще? Как мога да спекулирам с цените при положение че имам конкуренция на всеки ъгъл? Да не би да съм единствения притежаващ тая стока за да определям каквато цена си искам? Това е спекулата моето момче-когато имаш недостиг на стоки. Да изкупя всичката стока и след това да ѝ вдигна цената само защото няма откъде да я купиш другаде-това е спекулата Я кажи сега келешче-аз мога ли да си купя всичките тия хранителни стоки дето ги продават в търговските вериги от някой друг магазин? Мога разбира се. Е къде е спекулата тогава? Я накарай всичките тия малки магазинчета да свалят на половина цените в сравнение с цените в търговските вериги. Гарантирам ти че тогава няма да стъпим в търговските вериги.

Ти си ненормален, ходи се прегледай на психиатър, дано има лечение.

Да говоря простотии като вас?

Вот ,пизда,бляд! Начи спекулантите олигарси на промяната ще грабят на тройна цена и ще си пълнят джобовете на гърба на обеднелия народ ,ама няма да ги бараме,щото ни качиха на власт на аванта,а ще ги борим с тамагочита и електронни джаджи! При Бойко досега да гниеха по затворите,а при Подмяната - санкции - ама нежно само перце и вибратор отзад !

БРЦК

И кой е виновен? Потребителите. Достатъчно е само за 1 месец да спрете да пазарувате в Кауфланд например. Ама всички - не да ходите като пуснат некоя промоция. И ще смъкнат цените веднага. Или ще фалират. Вярно ,че веригите са свързани, но може да ги отстраните 1 по една. И тогава картела ще се разпадне. Същото е и с бензиностанциите и със всичко.

Пазарувам в lidl и billa:))) Хората пазаруват там където им по-изгодно моето момче. Като ми е по-евтино в lidl и billa ще пазарувам там. Ако ми беше по-евтино в kaufland там щях да пазарувам. Ако ми беше по-евтино в кварталните магазини-щях да пазарувам там.

Аз пазарувам от магазинчетата до нас. И да, цените са ПОД тези в Била, от която имам точно 3 броя в радиус от 500 метра...

Да ми кажеш къде се намират тия твой магазинчета? Или и ти като другия смешник ще ми обясняваш как нямало да кажеш къде са защото сме щели да изкупим цялата стока:))) Аз си купувам от lidl сирене на 13 лв килограма-при това пакетирано. И кашкавал при това малка разфасовка на 16 лв за килограм. Купувам си месо на цени между 9 и 14 лв. Та къде се намират тия твои митични магазини?

Никакъв проблем да ти кажа - едното например е именовано "Торино", ул. "Кап. Георги Мамарчев" 1, Варна. Ела, виж му цените, и замълчи. Ако слушаш, ще ти кажа и другите. И 13 лв/кг не е висока за сирене. Но 30+ Е. За съжаление, в Кауфланд масово е такава.

Ти в ред ли си.. при тоя оборот могат да седят празни с месеци.. а това няма да стане, българина умее да чротестира само онлайн... ни бойкот ни протест на площада

От кварталните магазини? Ама там по-скъпо и като я няма веригата ще ти вдигнат още цените. И какво ще правиш тогава?

Там където им е изгодно да пазаруват. Само пълни идиоти си мислят, че хората ще отиват и ще пазаруват на по-високи цени ей така просто за да развалят пропагандата на разни идиоти. Ако беше по-изгодно да се пазарува от магазините извън търговските вериги или от нароилите се магазини на разни производители-хората щяха да пазаруват от тях. Това е пазарната икономика-най-голям пазарен дял държи този, който продава най-изгодно. И след като ви пречат чуждите търговски вериги-накарайте българските собственици на магазини да намалят цените и хората няма да пазаруват в търговските вериги. Може също така без участието на държавата да направите една българска търговска верига и да продавате по-евтино. Тогава хората ще пазаруват от вас. Само че аз си спомням времето, когато ги нямаше тия търговски вериги и когато нямаше внос в такива размери от чужбина. 100% по-високи цени в магазина спрямо цената на борсата беше норма.

Същите вериги продават в други европейски цени в пъти по-евтино. И това при много по-скъп труд, разходи и тежни регулации там. Няма пазарна логика България да има най-скъпите яйца в ЕС, при положение, че произвежда и изнася. Но е факт! И тези цени не са заради производителя. В ЕС също гонят за спекула. А 100 процента надценка във веригите е спекула!!!

Кой си ти че ще ми казваш на каква цена да продавам? Кой си ти че ще ми държи сметка на каква цена продавам в друга държава? Като в другата държава имам конкурент дето да ми побива цената ще продавам по-евтино. Когато конкуренцията ми тука в България, продава по-скъпо от мене защо трябва да си намалявам цените? Да не би да съм благотворително дружество? Да не би да съм червения кръст и да раздавам безплатно помощи?

Освен всичко тук на запад държавите са си на мястото. Регулации има но те са на крайна фаза. Всичко минава през борсата. Договорите са строго контролирани и накрая се облагат драстично свръх печалбите ако ги има. Всички по веригата са наясно, че измерването става през обема и спазват правилата. А при нас всички са наши хора и хранят политиците които им осигуряват безметежени печалби. Схемата се нарича олигопол. Бизнес чрез политика, политиците работят за бизнеса.

Свръх печалба няма в нормална държава. Абсолютно всеки търговец абсолютно навсякъде по света се стреми да изкара максимална печалба. Дори и държавата в момента прави свръх печалби според вашето определение от продажбата на ток.

Шилo

Е, няма как тоя комунист да прави пазарна икономика. Няма как. В главата му само сърпове и чукове, как да вирее в пазарна среда?! Няма ли кой да му обясни какво е пазарна икономика на тоя червенотиквеничковец.

Но ме изтриха на 30та секунда! Ето и обяснението: „Върви евреин в центъра на Сахара и вижда арменец зад една масичка да продава лимонада. - Дай една лимонада. - 100$. - Много скъпо я даваш! - Нали разбираш – Демокрация, Пазарна икономика. Ако не те устройва, разходи се из пазара и си намери по евтина!“ Риторичен въпрос: Мили сънародници с кой от двата персонажа се асоциирате?

Да опитаме поне. Намалете покупките и потреблението. Вижте олиото как падна. Навремето как изгониха англичаните от Индия?

Си тръгнаха от индия моето момче. Не знам кой те е излъгал че някой го е бил изгонил.

Не е врат ами шия. И защо си тръгнаха?

Аз те призовавам тотално да спреш да пазаруваш от търговските вериги. Даже мога да ти я дам адресите на няколко фирмени магазина на производители. Вярно сиренето е от 18 лв нагоре. Кашкавал под 22 няма. Но нали ще помагаш на родните производители така че за тебе цените няма значение.

При нас няма пазар, има олигопол. Независимо от инвеститора управлението е българско. Комунистическата номенклатура стана олигопол и си създаде монополи по направления в икономиката. Това е руския модел и той съществува само в Русия и България. В ЕС такова нещо няма, тук цените са в пъти по ниски от Българските. Докато не скъсаме с БКП и КПСС, така ще е. Не ви е виновен ЕС.

Шилo

При нас няма КЗП! Тия спят дълбок сън откакто са създадени. А е така, защото същите комунисти, дето приватизираха икономиката, си назначават членовете на КЗП.

Колко хора работят в комисията за защита на потребителите. Ако няма някаква промяна-за софия са към 10-20 човека.

Ти да видиш... Смешко, къде в Европа цените са драстично по-ниски? Да ти снимам ли рафтовете в произволен супермаркет в Карлсруе, да сравниш с българските? Или може би в Базел? Или Страсбург?

с тези неумно мерки от не много далечното минало не само че ще вдигнат цените до небесата, ами и ще докарат липса на стоки.Защото всички пищят, че цените били високи, а не си задават въпроса защо няма никаква почти разлика в цените на различните магазини.Или понеже верни другари държат картела не е удобно да се задават такива въпроси...

Не зная защо някой като мен трябва да го обяснява... Приказките и разследванията на властимащите са ГЛУПОСТИ. Първо - в условията на пазарна икономика сме, с добре развит ЧАСТЕН бизнес. Като такъв, той не се подчинява на централизирани заповеди - определя цените си САМ. Сам си определя и договорите, и количествата, И НАДЦЕНКИТЕ. Установяването на големи надценки е нещо, което е направено от милиони българи преди разследването, т.е. на брифингите не се казва нищо ново. Възмущението от трибуните срещу тези надценки пък е обикновен популизъм. Така де - държавата не може нищо да направи срещу печалбите на големите вериги. Дори и да иска. Как да се реагира - с по-малко покупки от магазините на веригите. Държавата не може да призове за това, защото ще я осъдят - и ще са прави. Единственият вариант е НИЕ САМИТЕ да им обявим бойкот. Купувайте от магазините само хляб и стоки на промоция (ако са изгодни в съпоставка с другите магазини) и лека полека нещата ще се наместят. Само че стигаме до най-големия проблем - участието на народа. Същият този народ, който приема за национална мисия да се оплаква от държавата...

Запада си е пуснал помпите в България и смучат, смучат! Точат българска кръв. А ние всяка изминала година ставаме по-анемични.

Нали Русия ни е окупирала, а ВСИЧКИ вериги за които пишете са западни и печалбите отиват там.

Сега са Великденски пости. Покаяние и молитва към Бог. Той ще въздаде на яве. Амин.

От големите вериги на теория трябва да са облагодетелствани държавата, производители и крайните клиенти, но на практика е точно обратното. Извиват ръцете на производителите иначе няма договор и бръснат яко потребителите. Накрая идва счетоводството и в хазната един голям щепсел. За тях винаги е win-win.

Кой те излъга че търговските вериги са благотворителни дружества?????? Кой те излъга че който и да е търговец в който и да е държава не работи за да си осигури възможно най-голяма печалба? Ей на вземи цената на тока-при това държавата ти прави ценообразуването държавата го произвежда и държавата го продава. Гледам аец козлодуй прави някакви огромни невиждани печалби до момента пак аз не виждам тука да ми е станал по-евтин.

Търговците печелят два пъти повече от производителите.

В ЕС ни натискат да сменим пола на децата си и да ядем хлебарки и бръмбари.

Тези вкусни хлебарки първо в хипермаркетите ще ги пробутат.

Дето ви натискат да си сменяте пола на децата. Но за всеки случай ви препоръчвам еднопосочен билет към северна корея. Там възможности за смяна на пола нямат.

А, някой няма ли да коментира цените в заведенията? Защото, че е мнооого скъпо в магазините това го виждам с просто око, но в същото време ресторанти и барове са пълни. С когото и да се чуя, през ден или всеки ден обядват или вечерят навън. Е, това ако не е парадокс...

Това прави впечатление на много хора. И като се има предвид, че цените действително са стабилни, поради високите разходи, кръчмите буквално "гърмят" от народ.

Пълни са заведенията ,но те не са много . От 2 милиона софиянци има 50 000 с яки доходи, другите умират от глад . Тези 50 000 ядат всяка вечер по ресторанти и ходят на почивки из страната. В провинцията има още 50 000 с яки доходи,те пълнят заведенията и курортите. Останалия народ мре бавно .

Да излизаме от България ЕС. Не е хубаво да работим за 1 тенекия сирене и 10 кг кашкавал .

Хубаво че има внос , защото ще умрем от глад.България не произвежда храна .

Голям праз, Е па ше ядем неволята тогаз.

Веригите не са проблемът а партийните дистрибутори, прекупвачи.

Да им разбием подлата система - не купувайте от тях.

Валутния борд е паднал , затова храната в България е два пъти по-скъпа от храната във Франция, Германия, Англия. 1 евро реално е 4 лева ,лева вече е обезценен. Не ви казват ,за да няма паника преди изборите. Харчете парите си в чужбина.

Същите тия дето плюят против търговските вериги за нищо на света не искат да бъдат затворени търговските вериги и да се налага да пазаруват непрекъснато в магазините извън търговските вериги. Разбира се някой от тях може би си спомнят какви бяха цените преди да дойдат в търговските вериги и да започнат да продават много по-евтино отколкото всички останали магазини. Защото единствената причина за да няма двойно увеличение на цените в магазините са точно тия търговски вериги.

Промоциите в търговските вериги си такъв регулярно и нямат нищо общо с простотиите на служебния кабинет.

Комунистите забогатели сега ни плащат с комунизъм! Майкооо! Жива да не бях!!!

Иииибах тъпия журналист.От последния абзац нищо не става ясно. Ако това са добри практики, бяхте държавата сме. А ако министъра го казал точно така, баптистки министъра е.

Не се лъжете !!! Това ще е срещу хората отново !!! При соца как ли сме живяли доволно без тези електронни тъпотии ?!!! Повярвайте...всички да стане електронно си е т.н. " електронен концлагер " !!!

Точно в соц-а те връщат и не ние, а ти се лъжеш! Това са си чисто комунистически мерки - унищожават свободния пазар!

Оръжие?? Срещу кого? Срещу нас !

Оръжие срещу пазарната икономика! Реставрация на комунизма!

Бойкот на чуждите грабителски хипермаркети! С няколко стотинки по-евтино, но източват всичко от България. Да си върнем кварталните магазинчета и бакалии! Не купувайте от еврогеЙСките им хипермаркети!

А ще възстановяваме ли "Комитета по цените" от соц-а? Неграмотници!

Аз предлагам в знак на протест срещу действията на служебното правителство всички търговски вериги да затворят за една седмица. Пускат персонала в принудителен отпуск-има такава опция в закона. И удрят кепенците. Тъкмо всичките малки магазинчета както и фирмените магазини на различните производители ще могат да си направят един голям оборот.

Затваряй за цял месец, изедник! Никой няма да реве за вмирисаните ти развалени продукти.

И още как ще ревеш като почнеш да пазаруваш двойно по-скъпо.

ПовЕрвай ми, няма да ти хареса! Като мамалее предлагането цените ще се удвоят! :)))

После най-добре да не отварят! Аз пък може да ти разкажа няколко примера за фалирали фирми във Франция, където има гражданско общество и след нелоялни практики просто никой не купува нищо от тях, та такива фирми си сменят името, собственика и т.н., защото там хората не са склонни да плащат 100% надценка, на някой който иска да стане богат, но без да ходи в предаването......

За няколко примера от преди пристигането на търговските вериги. Само че ти и келешите като тебе ще ходите да блъскате по вратите на търговските вериги и да настоявате да отворят веднага.

Електронните етикети са пътят към тоталитарен контрол, това убива свободния пазар...

свободата вече е иззета, човек не е свободен, още по-малко пазар...

В комунизъм живял ли си? Е, върнете го и ще видите, какво означава, отнемане на свободата!

Значи хем искаш магазина да ти е до задните части, хем искаш да ти продава на цени каквито ти искаш. Ами съжалявам моето момче ама това го няма никъде. И съм напълно сигурен че на 5-6 минути от магазина на така недолюбваната от тебе търговска верига от която обаче ти пазаруваш, има и магазин не свързан с тая търговска верига. Само че ти много добре знаеш че в същия тоя не свързва магазин цените са по-високи отколкото цените в търговската верига. Та така е моето момче никой насила не те кара да пазаруваш в търговските вериги. Магазини бол-като не ти харесва единия отиваш в другия. Аз като човек който пазарува точно това правя.

Ние като нямаме жилетки така ще е.

Ако мислите, че някоя стока е надценена ... ами продавайте я, ще спечелите!

Ти що не си направиш една мандра и да продаваш в един фирмен магазин на един-два лева цена млякото? И на 5-6 лв сиренето???? Значи от една страна бъгваш високопарни думи като картел монопол спекула и други подобни. В следващия коментар обясняваш че нямаш никаква представа къде е тоя картел къде е тоя монопол и къде е тая спекула. Картел има при горивата-на абсолютно всички бензиностанции цените на горивото са еднакви. Къде е картела при магазините за хранителни стоки-при положение че цените са различни в всеки един магазин? А за господина долу-освен kaufland и lidl други търговски вериги няма ли? Ти що не пазаруваш от българската верига фантастико например??? Вярно там цените са доста по-скъпи-ама тя нали българска родна верига няма как да те ограбва. Да си чувал за billa t market promarket дар???? Да си чувал за множеството самостоятелни магазини? Да си чувал за фирмените магазини на мандри млекопроизводители месопреработватели и тем подобни? Или при тебе мама и тати пазаруват и не се интересуваш от такива дребни неща?

Има един производител - Ванев се казва, обикаля с едни бусчета и продава собствена продукция. И цената на 1 л. прясно мляко е 2 лв. Който иска. Не съм купувал, нямам идея какво е, но върти вече от доста време, щом не са го шамаросали ХЕИ, МЕИ и др. държавни бухалки, явно нещата са му изрядни.

От вчера са започнали да дават пенсиите, беше пълно с възрастни хора в няколко от ,,веригите,, !!! Няма логика ,,пенсиите малки, цените високи,, а в магазините пълно с народ !!! Е така няма как да ги накараме да свалят цените :)))

Пенсионерите пазаруват там където им е най-евтино. Ха познай защо ходят във веригите.

Пенсионерите като отиват там значи купуват бутилки с уиски, лешници и бадеми, шоколади, кашкавал. Това ли означава присъствието им?

Преди два дни се върнах от Италия, цените на харнтелните стоки са наполовина ......

И в Португалия, Кипър, Германия

Там ползват евро, което е 1 за две левчета

Ходих в Германия по работа миналият месец и ми направи впечатление, че един салам в Лидъл, който го има и у нас стурва в Германния 4,5 евро (по-малко от 9 лева), а тук същия струва 15 лева. Това означава, че Лидъл дели хората - на едните продава едно нещо доста по-евтино от друго. Та се чудя не можем ли да ги ударим с техните либерални камъни. Всеки, който забележи подобен случай да ги съди за дискриминация. Няма причина един и същ продукт да е продава с такава голяма разлика на различни цени. Или това е картел или ни правят на глупаци. Затова съд докато не ги разорим.

Макар да съм сигурен че ако посмееш да кажеш името на салама мога да направя проверка и да установи че лъжеш. Но да приемем че казваш истината. Къде е еквивалентният салам в кой български магазин за 9 лв?????? И защо след като в останалите магазини същият или подобен на този салам го продават за 20 лв аз съм длъжен да го продавам за 9 лв??????

Е скъпо тук. Не ти ли стигна до акъла. Плюс лидъл тук е друго юридическо лице от лидъл там, минало е през логистика и склад които са още две други юридически лица, печалбата от тук е преместена там, всичко е изпипано.

В Германия бил по-евтин, какво от това? Пазар!!! Билетчето за гратски транспорт като е по-евтино в България, какво? Да ни съдят за дискриминация ли? А в Русе ако билетчето е по-евтино, какво? Стига сте се вързвали на комунистическа пропаганда! Най-голямото достижение на последните 30 години е СВОБОДНИЯ ПАЗАР, той направи живота ни по-добър и по-богат, благодарение на него сме в ЕС и НАТО и станахме част от цивилизования свят. Да, имаме много какво да подобряваме, но сме на прав път. В момента се говорят откровени глупости от хора, на които им липсва базова икономическа грамотност и най-ужасното е, че те са управляващите - Президент, Министър председател, министри ...

пазарът у нас не е свободен, а по - скоро е свободия - всеки си прави каквото си пожелае с цените, има една стара маркетингова максима - щом има дори и 1 човек, който ще плати тази цена и ти я намалиш, значи си глупак. И в този ред на мисли, добавяйки и липсата на контрол, няма да се учудя до края на годината с още 20-30% да поскъпнат храните.

По дефиниция свободния пазар е такъв без регулация, иначе не е свободен а регулиран

ха ха: "няма да се учудя до края на годината с още 20-30% да поскъпнат храните." бате, прекланям се пред твоя оптимизъм, мнимум 50% ще е

Е как няма да ни ограбват, като нашите управници ги докораха тук, и убиха нашето земеделие.Е сигурно е едно , че те спечелиха а народът губи.

Предложението ти е перфектно, но има само един проблем - правораздавателната ни система... . Правораздавателната система - т.е. : -- Законодателната система; -- Правосъдната система;; -- Изпълнителната система. Не знам дали да включвам и адвокатурата в списъка... . Уви, при нас ВСИЧКО това е АУТ!!!

Като ви е скъпо яжте торни червеи и колорадски бръмбари. Много е вкусно, а на който не му е, да свикне.

Сложих ти плюс, защото схващам иронията. И да, това е част от целта на изкуствено високите цени - да ни притиснат в ъгъла, да ядем скапани евтини боклуци и да мрем бързо.

Докато ние не бойкотираме веригите спад на цените няма да има. Докато телевизиите всеки ден услужливо ни информират колко са поскъпнали краставиците спад няма да има.

Никой никога не те е карал да пазаруваш от търговските вериги. Само че ти ходиш там защото там ти е най-евтино:)))

Ходя там, защото няма къде другаде! Имам 1 час на ден, през ден за пазаруване! Не мога да обикалям, да търся къде има това, къде онова!

А палежи и разграбване трябва

ще стане революция

Да се направи прогресивен данък печалба според надценката!

Мафиотизирания "бизнес" няма да позволи.

Съвсем правилно ти зададох въпроса-ще важи ли и за магазините извън търговските вериги. Защото ако пазаруваше щеше да знаеш че в магазините извън търговските вериги цените по начало са по-високи отколкото цените в търговските вериги. И още нещо-нито ти нито останалите като тебе правите разлика между надценка оборот и печалба. За лапни шарани като вас думата "наценка означава автоматично печалба. Направо се чудя защо такива като вас не са направили досега една верига магазини и да са конкуренция на съществуващите търговски вериги.

Като си толкова информиран де кажи колко данък са платили за последните десет години веригите.

Какъв данък са платили всеки един от магазините не свързани с търговските вериги? Име на фирмата адрес и данъка -едно по едно. Или може би ти твърдиш с платения си коментар че търговските вериги не плащат данъци?

Са освободени от данъци за 50 години като крупни инвеститори. Има им го в договорите с държавата. Плащат смешни суми по странични пера

Къде да видя договора че са освободени от всички данъци? Или става въпрос за точно определен данък? И защо като се освободени от данъци техните касови апарати трябва да са свързани с нап?

Са свързани с НАП защото търговеца събира ДДС-то от името на държавата. Говоря за корпоративени данъци и данък сгради, плюс за енергия имат преференциални цени

Това не е вярно. В магазина до нас един шоколад е 2,4, съшият в Била е 3,09 В същият магазин 1 килограм сирене е 11,50, а в друга местна верига същото сирене е 13,90

Пак ли ще ми твърдиш че никога няма да кажеш адреса на магазина за да не дойдем да му изкупим стоката:))))

Зор ми е сега и "електронни етикети" да плащам, защото са ми малко другите разходи, а нечия приятелска фирма трябва да лапа!

Много по лесно е производителите да си отворят фирмени магазини с няколко човека в тях и да продават продукцията си с малка надценката над изкупната цена. Така ще се избегне веригата от прекупвачи които оскъпява стоката им

Такива магазини вече има доста Ама кой знае защо цените в тях са почти винаги по-високи от тези в търговските вериги.

Производителите в Бг. обичат да лапат...особено тия от майонезата където продукт за 0.60ст. себестойност го продават по 2.30 лв

Защото веригите ги задължават да подпишат споразумения че в техните фирмени магазини ще предлагат същите стоки на мин цената на която веригата определи, иначеб да се спасяват сами! Но са нагли, а народа блее. Предпочитат да продадат 2 на висока цена и да изхвърлят 3, вместо да продадат 8 с нормална надценка.. Алчност и заблудени овце, които все пак трябва да папкат, дори и да искат, не знаят как да бойкотират.

Дай да видим това споразумение става ли? И второ-някой да ги кара да продават стоката си на търговските вериги? Продължаваш да си излагаш в опитите си да защитиш лъжите си.