Банкомати в курортите прибират над 110 лв. такса при теглене

От БНБ са направили подробен правен анализ, от който става ясно, че всичко е законно

Обратно в новината
17-11-2017 20-11-2018

Коментари

Чакайте после чартъри и туристи.... Който веднъж изгори на нашето море друг път няма да стъпи.

Български туристически екстри, сър. Добре дошли в Българското Черноморие. И елате пак, ако ви стиска.

В мутренска държава те грабят отвсякъде, и при това "законно"!!!

Как да вярва човек ,за да почива в Българиякато всеки ден измислят схеми как да те ограбват. Елате..........,друг път мрете мърши алчни

Никой нищо не знае в тази посрана държава и не носи отговорност за нищо. Хахаххахаааааа...

Ще тегля пари от банкомата на закрития пазар в Торонто. Излиза ми съобщение "ще платите 6 канадски долара комисионна. Ако можете изтеглете пари от банкомат в банка, където комисионната Ви ще е 3 канадски долара".

а колко струва, да теглиш от карта на българска банка по европа? Европейците са свикнали да пътуват и само да реват кат ги ущипат. Има банки които предлагат евтини или безплатни такива услуги ... но трябва човек да се поинтересува преди да тръгне. Не че е приятно но и с карта на на една оранжава банка от ФРГ извън страната ми начисляват такси за всяко разплащане въпреки че е виза .... спрях да я ползвам

Не знаеш ти защото си глупак, ние знаем.

А защо не кажете на коя фирма са тези банкомати, за да знаят хората? Имаше пост във фейсбук, че това са банкомати на точно определена фирма, а не всички банкомати, но не запомних името, за съжаление.

Като дойде БСП няма такси няма данъци. От небето ще падат печени кюфтета.

Гарантирано от ГЕРП

И "всичко е законно"????!!!!! Банките тепърва смятат да се качват на главата ни. Спряха лихвите и даже намаляват по малко сметките ни и никой нищо не казва. Овце. Какъв вече е смисълът да се държат пари в банка, освен сигурност - но и сигурността е под въпрос.

Много непрофесионално написана статия. Много детайли се губят, а заключението, че само общината може да направи нещо, защото тя предоставяла разрешение за преместваеми обекти "кърти мивки". Коя е банката от коя издадена картата(оставам с впечатление, че не е българска), какъв тип е картата и разплащателната система, чии са банкоматите (макар това в повечето случаи няма значение, защото условията на таксуване по всяка карта за различни транзакции в страната и чужбина са описани от банката издател.)

и няма да се краде. Фатмака обеща .

Абсолютни глупости. Това е КРАЖБА и Гешев веднага трябва да се самосезира!

Ами като е законно, променете закона бре!

.

Държавата на измамите. Първо с чейндж бюрата. Когато вече се пазарува с карти - с банкоматите. Като се справиха с чейндж бюрата се оказа че са все на депутати, затова никой не ги пипа. Сега тези банкомати ще се окаже така. А тези институции като не е в техен ресор да ги закриват. Явно от тях нищо не зависи!

Ami sashto inace bankite i finansowite monopolisti iskat da se plashta samo cres tjah i da premahnat plashtaneto w broi . Togawa mogat da ni oblagat s taksi bes da imame alternativa , a tehnite lobita sa nai-mogashti .

Senator1

Как така всичко било законно. У нас има закон за държавните такси и закон за местните данъци и такси. Няма закон с който фирмите да имат правото да определят такси. Карат я ей така по инерция. Наложената система на такси е измама и грабеж.

5-10лв + 1.5 до 2% - това е за българи навън - зависи от карта, банка, държава и т.н.

Тази такса да не се удържа от банката, издадетел на картата? Банкомата произволно не може да си слага такса?! Да не се окаже, че има такса превалутиране на банката издател? Само че не виждам какво общ има която и да е българска институция в случая?!

Senator1

Ако.

Имах същия случай преди време с гишето на СИБАНК в КАТ - София. Таксата на гадовете там е 12 лева за превод към КАТ от 50 лева! В същата банка в клона на Св. Неделя същия превод струваше 3 лева. БНБ с огромно нежелание извършиха проверка и се оказа, о чудо!, че банката имала право да си покрива разходите. Само дето никаде не е обявено. БНБ действа като вълк оставен да пази стадото. В нормална държава зарадфи КТБ-то цялото управление вече щеше да си е излежало присъдите, а не да лапат по 20-30 000 лева на месец държавни пари!

В мафиотските държави и законите са мафиотски.

Абе то на нашите курорти всеки работи за себе си. Най-вероятно самият банкомат се разбрал с кмета на Несебър да си делкат горницата над 3 лева.

Позор! Да се издирят всички по веригата. Ето такива изпълнения на дребно могат да сринат всякакъв имидж ( не че ни е цветущ). Да влизаме по-скоро в Евро зоната че да се намалят тези паразити.

Аз не виждам проблем, стига да е опоменато, че ще има таква от 110 лв при теглене на 800 лв. Това е все едно да се оплакваш, че в София се продават имоти по 2000 евро на квадрат ... Според мен медиите пак се опитват да правят някаква сензация. Освен това, ако е кредитна картата, нормално да е толкова, даже може и повече да му вземат. Обмяната на валута, дори и в самите банки, си е скъпа услуга.

Срам ме е да кажа от къде съм! Всички мои колеги, които са посещавали България през последните години, имат поне една лоша случка.

Ами това е като по летището - пише такса за обмен на валута НЯМА с големи букви, но КУРсът е 1.69 купува за евро - при нормален 1.94 - и те така стават 12% такса за обмен на валута.

това е то - страната на чейнчаджиите :) ... да врътнат некоя делаверка на Магурата

Като ти се случи в живота да те врътнат по подобен начин си спомни, че "Аз не виждам проблем, стига да е опоменато"

Клиентът сам избира кой да направи превалутирането- банката издател на картата му, или банката, на която е банкомата, от който тегли. Когато не чете менюто на банкомата и избере превалутирането да се направи от банката, на която е банкомата, отнася такса за превалутирането (таксата варира и се определя от банката, на която е банкомата) и няма какво да реве. Ако избере превалутирането да бъде направено от банката издател на картата, тогава може да има такса, заложена от неговата банка, с която е трябвало да се запознае, когато си е получавал картата, т.е. пак няма какво да реве. Всичко останало са напъни на вечно недоразбралите.

Таксите които се начисляват при теглене в брой, се начисляват на картодържателя в неговия акаунт и нямат нищо общо с таксите на банкомата.

После защо няма туристи защо ходим на море в гърция или турция ами защото в чужбина излиза по евтино и получаваш повече за парите които си дал

Грабежа е законен, от следващата година и конституционен.

Мошеници и боклуци на всякъде, за това трябва се гледа много внимателно!!! Виждал съм ги тези банкомати и от всякъде си личи, че не са на нито една от познатите банки в България, направо на 'челото" си им пише, че ще има някаква измама, ако ги докоснеш!

където КРАЖБИТЕ СА ЗАКОННИ!

Всички, които дзяете тук сте смотаняци! Проблема си е чисто на стиснатото българче, който не си знае правата по сключения договор с неговата банка в Холандия за таксите, които трябва да плаща при теглене от банкомат извън страната на банката! И таксата е за неговата банка от неговия акаунт!

Значи одобряваш и оправдаваш грабежа, като същевременно вменяваш вина на потребителите, че не си знаели правата. А случайно да знаеш, че тези автомати не са на банка, а на друга финансова/кредитна фирма? А дали това го пише на тези машини? А дали потребителят е наясно с техните тарифи, които могат по 5 пъти на ден да се променят? Големият въпрос е кой отвори тази дупка в закона и кой я поддържа?

Една вечер,едно въже и един джип,и се спрат с обирджийството.

А как пък същите "загрижени" институции и експерти са допуснали такова законодателство? И защо не оповестят името/имената на фирмите, на които са тези банкомати и подставените лица за собственици, за да стане ясно на всички кой и как съсипва усилията в туризма с подобен узаконен грабеж? Кажете имената са собствениците.

Грабежа е на мозъчни клетки на потребителите и за това няма виновни, освен самите потребители. Банкоматите са на небанкова финасова институция, но има и банкомати на банки с такава функция- знам го, и то не случайно :), но "великия потребител" първо тегли и после реве, а да прочете е трудно, защото грабежа е в кутията на раменете.

goose

Дира, като преписвате статии - поне се поинтересувайте за какво става дума. Това са банкомати на веригата Евронет. Таксата, която събират, е за превалутиране и се събира само ако картата ти е в друга валута от тази на страната, в която теглиш. Избягва се елементарно - като теглиш във валутата на картата ти или като ползваш карти от рода на револют. Между другото - допълнителна информация - Евронет са верига из цяла Европа и тези правила за техниоте банкомати важат навсякъде, не само в БГ :)

Това е кражба, лихва по кредит 4-5%, в Европа дори 2-3%. А у нас такса от 10% за да изтеглиш личните си пари. И всичко е законно, но дали е морално. Къде съм тргнал да търся морал у алчни банкери шефове, които си раздават 300 пъти по-големи заплати + бонуси в сравнение с тези, които взимат служътелите им на касите например. Годишна заплата на касиерка в банка $35-$50 хиляди долара годишно. Годишна заплата на банкер шеф + бонуси $10 -$15 млн. долара годишн.

Чакай после туристи.

Всеки гледа да удере колкото си може другия

""Марио Куцев, който от години живее в Холандия, е заснел как иска да изтегли 800 лв. от евровата си сметка, но за да взема тази сума трябва да плати такса от 109 лева. Същото се случило при теглене след няколко дни, когато банкоматът спрял такса от 111 лева.""Няма никакъв проблем ,това е просто еврогейска,неолиберална -пазарна икономика и липса на държавност.Както се казва битият бит, а е....т -е--н.Всичко е точно

Всичко е законно. И на Доган сарая е законен. Е с малки нарушения на курника и барбекюто, но карай.

И заради такива мурафети няма да стъпя на бетономорието! Ама нашенеца си е свкнал да го стрижат, като оФцЪ.