АИКБ: Компенсацията за потребения от бизнеса ток да бъде 70 лева/MWh

От началото на настоящия ценови период сме свидетели на огромен ръст на цените на електроенергията за свободния пазар в България, пишат от бизнес организацията

Обратно в новината
17-11-2017 20-11-2018

Коментари

От къде на къде с парите от моите данъци ще помагат на бизнеса, който купува скъпа енергия от частни фирми?

Едно време реваха колко е хубаво свободен пазар е сега що не им харесва ? Защото немогат вечно да калкулират цената на тока в цената на продукта който произвеждат. В един момент този продукт става икономически неизгоден. С оглед равнището на доходите на масовата част от населението търсенето ще се ориентира към по ефтини и по ниско-качествени продукти а когато и те поскъпнат зверски тогава потреблението ще започне да се свива още повече. Тая идея за общо електро-енергиен пазар заедно с Зелената политика на ЕС са двете най-големи простотии и тия от Брюксел скоро ще започнат да осъзнават че само с перки и слънце нестава. Сега нещата станаха нетърпими а като включат и масовата част на транспорта да стане електро-зависим тогава вече ще вкарат всичко що може да мърда в задънена улица и ще си спомнят за въглищата с умиление.

Ами нали за това е свободен пазар, сам определя цената на тока. Е, ясно е, че се спекулира много там, ама в пазарната икономика е така едни печелят от гърба на други.

Кой плаща компенсацията на едрия бизнес? Абсолютно нахалство е бюджетът, т.е. моите данъци да отиват за компенсации на бизнеси. Да са си правили сметките притежателите на Майбах и луксозни къщи и вили. Които от години плащат мизерни заплати на работниците си. Да са заделяли за черни дни. По каква логика ще ляга на гърба на работещите българи тежестта от сметки, които не излизат на богаташи? Ще продават замъци или ще закриват бизнеси. По-съм съгласен да плащам на безработни хора, отколкото на чорбаджии. Нямало ли е начин да се озъбим на брюксел за закриването на мощности, въглеродните квоти и други глупости? Тепърва ще видим поскъпване всички до един, не само свръх богатите. Като сме се хванали на брюкселско хоро и зелени сделки. Който е сключвал сделки да им плаща плащането, аз сделки не съм подписвал и не желая да участвам в това. Бизнесът да се обърне към продажните политици и да удари с юмрук по масата да спрем с еврогъзолизството вместо да бърка в моя джоб.

Значи образно казано, купувам аз банички от завода (понеже от завода само аз имам право да купувам) и отивам да ги продавам в центъра на града. Купувам баничката на 1 лев и я продавам на 10 лева, ама понеже съм алчен и плащам на дебилнбите политици да излъжат овцете, че ще им субсидират половината баничка. Дебилните политици взимат от данъците на стадото и направо ми превеждат по 5 лева на баничка в моята сметка, а овцете отиват и си я купуват за 5 лева..... и са щастливи да ева и тиквите.... Научете се, че безплатно и субсидирано от държавата значи че е за ваша сметка, тоест за крайния потребител със заплата под 3000 лева, в никакъв случай не е за сметка на фирми или богаташи. На богатия със заплата над 3000 лева данъка на заплатата му е 10%, дивидента е 6%, на ниските заплати вземанията са над 50%.

А като затворят бизнеса от къде ще получаваш заплата???

А?