В Естония вчера започна процесът срещу шестима обвиняеми в пране на милиарди евро чрез сметки в естонския клон на "Данске банк" (Danske Bank). Прокурорът Мария Енцик прочете пред съда в Талин обвинителния акт срещу бившите служители на вече затворения клон на датската банка, информира ДПА.

В последните години водещата датска банка беше разтърсена от поредица скандали, главно за пране на пари в големи размери; започнаха дела в различни страни, някъде се стигна до споразумения и солидни глоби.  

Обвиняеми в естонския процес са шестима служители - петимата мъже и една жена, които не се признаха за виновни. Те са обвинени в изпиране на най-малко 1,6 милиарда долара и 6 милиона евро между 2007 и 2015 г. По този начин те са прикрили собствениците на средства с предполагаем криминален произход.

В по-ранни изявления на естонската Главна прокуратура се твърди, че обвиняемите са създали свой собствен бизнес за пране на пари, който са укрили от други отдели на банката. Твърди се, че това представлява пране на пари в търговски мащаб.

Разследващите са получили информация за предишни престъпления, за които се предполага, че са извършени в Русия, Азербайджан, Грузия, Швейцария, Съединените щати и Иран чрез международно сътрудничество.

Предвижда се изслушванията в хода на производството пред Окръжния съд в Харю да продължат до средата на октомври 2024 г., е казал за ДПА говорител.

"Данске банк" попадна в полезрението на разследващите органи преди няколко години заради скандал с пране на пари в нейния естонски клон. Твърди се, че около 200 милиарда евро (214 милиарда долара) са били изпрани там в случай, довел до разследвания срещу банката в няколко страни. В края на миналия декември банката прие да плати 3,5 милиарда крони (470 милиона евро) глоби в Дания, за да сложи край на съдебното преследване.

Глобата "е най-голямата, налагана някога в Дания, за пране на пари", заяви тогава прокурорът Йенс-Кристиан Бюлов.

Освен глобата датското правителство конфискува печалба в размер на 1,25 милиарда датски крони (168 милиона евро) от трансакции в естонския филиал, който вече беше затворен, както и постъпленията в други балтийски страни и руския филиал.

В САЩ "Данске банк" бе призната за виновна и прие също миналия декември да плати 2 милиарда долара, за да уреди разследванията за измама срещу американски банки.

Банката не изплати дивиденти на акционерите си за 2022 г. заради уредените извънсъдебни споразумения в САЩ и Дания. Тази година банката заяви, че ще възобнови изплащането на дивиденти.

Най-големият кредитор в Дания извърши фундаментални промени през последните години, за да намали рисковата си експозицията, да развие организационната структура и да ускори търговския импулс, каза в средата на тази година главният изпълнителен директор Карстен Егериис. "Данске банк" инвестира в мерки срещу изпирането на пари и развитие на цифровите системи. Това обаче доведе до изоставане на банката от скандинавските й конкуренти по отношение на печалбите.

Като част от новата си стратегия банката обяви, че ще напусне норвежкия пазар на кредитиране на дребно, за да се съсредоточи върху едрия бизнес в скандинавската страна. Върви и процес на търсене на нов собственик.

"Данске банк" се стреми до 2026 г. да постигне възвръщаемост на собствения капитал (съотношението между нетната печалба и собствения капитал) от 13 на сто. По-рано банката целеше възвръщаемост на собствения капитал в диапазона 8,5 - 9 на сто и съотношение разходи-приходи от около 55 на сто, които бяха ревизирани надолу до 45 на сто.