Бившият управител на естонското подразделение на Данске банк (Danske Bank) Айвар Рехе, чието тяло бе открито на 25 септември, се е самоубил, потвърди днес Главната прокуратура на Естония, цитирана от световните агенции и БТА.


Следстваните действия, извършени през последните дни по углавното дело на Данске банк, не дават никакви основания да се съмняваме за причината за смъртта на Айвар Рехе и доказват, че той сам е посегнал на живота си, се посочва в комюнике на прокуратурата, цитирано от в. "Постимеес".

Тленните останки на банкера бяха открити след издирване близо до дома му в столицата Талин. Изчезването му предизвика спекулации, че може да е свързано със схемата за пране на пари през 2007-2015 година на стойност 200 млрд. евро в датската банка.

Полицията посочи по-рано, че не подозира в изчезването да е въвлечено трето лица и предполага, че става дума за самоубийство. Според естонски медии тялото на Рехе е било открито в задния двор на къщата му, като всичко на местопроизшествието сочи самоубийство.

Рехе, който бе начело на клона на Данске банк в Естония между 2006 и 2015 година, посочи в интервю за местни медии през март, че се чувства отговорен за случилото се, макар да е убеден, че механизмите на банката срещу прането на пари в този период са били адекватни.

Той не бе сред заподозрените по делото. Според представител на прокуратурата Рехе е бил разпитван за последно преди година и изчезването му вероятно няма да повлияе на продължаващото разследване.

През 2018 година десет бивши служители на естонския клон на Данске банк бяха задържани за кратко и в момента са разследвани във връзка със скандала. Схемата в Данске банк бе сред най-мащабните от този вид. При нея мръсни пари, основно от Русия и бившите съветски републики, са били пренасочвани през клиентските й сметки, припомня АП.

Скандалът имаше силни последици за финансовия сектор в Естония, който е доминиран от скандинавски банки, и освен в самата Естония, доведе до разследвания в Дания, Франция и САЩ.