Главният изпълнителен директор на Danske Bank Томас Бьорген напуска поста си днес на фона на скандал за пране на пари, съобщи "Ройтерс".

Най-голямата датска банка обяви днес, че е разследвала трансакции за над 200 милиарда долара през периода 2007-2015 година в клона си в Естония и е направила заключението, че най-вероятно голяма част от сумата представлява пране на пари от Русия. Разследващите са прегледали трансакциите на 15 000 клиенти преди да се съсредоточат върху 6200, които според тях трябва по-сериозно да бъдат разгледани за признаци за пране на пари.

"Ясно е, че банката не е поела отговорностите си по случая с предполагаемо пране на пари в Естония. Много съжалявам за това", каза Бьорген в изявление.

Danske Bank посочи, че разследването на случая е довело до заключението, че председателят на съвета на директорите Оле Андерсен и целият съвет не са нарушили законовите си задължения.

Андерсен каза, че ще се оттегли от поста си, когато задачата му в банката е изпълнена. Той допълни, че има доверие на Бьорген, но е съгласен с решението му да подаде оставка.

Регулаторните органи и финансовата общност очакваха доклада на банката, който бележи много важен момент за датската банка и бе предшестван от призиви на Брюксел за нов финансов орган на ЕС, който да се бори с финансовите престъпления.

Заради инвеститорската несигурност една трета от пазарната капитализация на Danske Bank се стопи през последните шест месеца, главно заради опасения от евентуална намеса на американските власти.

По-рано тази година САЩ обвини латвийската ABLV Bank в прикриване на пране на пари. САЩ предложиха Ей Би Ел Ви да бъде лишена от достъпа си до американската финансова система, което пък доведе до масово теглене на средства от банката и фалита й малко по-късно.

Макар Danske Bank да няма банков лиценз в САЩ, евентуална забрана на американски банки да работят с датската институция ще доведе до изключването й от световната финансова мрежа. Банката , чиито акции поевтиняха с около 7,7 процента след публикуването на доклада, понижи очакванията си за годишната чиста печалба до 16-17 милиарда датски крони спрямо предишния диапазон от 18-20 милиарда крони.