Нидерландската банка ABN Amro се съгласи да плати 480 милиона евро като част от споразумението с прокуратурата след обвинението срещу държавната банка в "сериозни недостатъци" в борбата с изпирането на пари. Това съобщи Асошиейтед прес, като се позова на изявление на прокуратурата и банката от понеделник, 19 април 2021 г.

Междувременно директорът на датската Danske Bank Крис Вогелзанг подаде оставка. За това съобщи днес бордът на директорите в съобщение до борсата.

В основата на оставката е разследване за пране на пари срещу бившия му работодател - ABN Amro. Вогелзанг е посочен като заподозрян, се казва в съобщението, което ДПА и БТА цитират.

"Много съм изненадан от решението на нидерландските власти", каза Вогелзанг.

"Напуснах ABN Amro преди повече от четири години и съм доволен от факта, че изпълнявах мениджърските си отговорности почтено и всеотдайно", добави той.

"Статутът ми на заподозрян не означава, че ще бъда обвинен", подчерта Вогелзанг.

Данске банк попадна във водещите заглавия преди няколко години заради мащабен скандал за пране на пари в естонския клон на банката. Случаят доведе до оставки и полицейски разследвания в няколко държави, припомня ДПА.