Естонската полиция арестува 10 бивши служители на местното подразделение на датската финансова компания Danske Bank по обвинения, че съзнателно са участвали в един от най-големите скандали в историята на Европа за пране на пари, съобщи Bloomberg.

Шестима от заподозрените са арестувани във вторник, а останалите четирима в сряда, потвърди главният прокурор на страната в официално изявление. "Има причина да подозираме, че задържаните съзнателно са упълномощавали клиенти на банката да пренасочват финансови средства, които вероятно са били изпрани", се посочва в съобщението.

Най-голямата датска банка обяви, че голяма част от средствата на стойност 200 млрд. евро, които са преминали през подразделението в Талин в периода между 2007 г. и 2015 г., трябва да бъдат разглеждани като съмнителни и вероятно се касае за пране на руски пари през банката.

След като нараснаха подозренията за съмнителна търговия, Danske отстрани президента и изпълнителния директор на компанията, като предаде 8 служители на естонските органи на реда.

През септември банката съобщи, че 42 нейни служители и лица, които са получавали комисионни за намиране на клиенти, са замесени в съмнителна дейност. Също така финансовата компания създава резерв, за да може да плати потенциалните глоби от банковия надзор, както и от Министерството на правосъдието в САЩ. Досега са събрани 2.7 млрд. долара.

По-късно през деня ще се проведе пресконференция с участието на естонския главен прокурор в Талин.