Британската национална служба за борба с престъпността започна разследване срещу датската Данске банк (Danske Bank) по подозрение в пране на пари, предадоха световните агенции.

Разследването е започнало в съответствие с политиката за противодействие на прането на пари, която водят британските власти.

Към момента разследвания срещу Данске банк водят властите в Дания и Естония, като е започната и проверка от министерството на правосъдието, финансовото министерство и Комисията за ценни книжа и фондови борси в САЩ, отбелязва ТАСС. В края на миналата година разследване срещу банката започна парижки съд, но след това промени статута на Данске банк на свидетелски.

Материали от журналистическо разследване на датския вестник "Берлингске" сочат, че чрез естонското подразделение на банката в периода 2007-2015 година незаконно са се превеждали огромни суми от Русия и Общността на независимите държави (ОНД). Общият обем на тези средства се оценява на 8 милиарда долара. На фона на разразилия се скандал подаде оставка шефът на Данске банк Томас Бьорген, а финансовата институция е заплашена от многомилионни глоби.

Данске банк е основана през 1871 година в Копенхаген. Тя е най-голямата датска банка и важен банков играч в Северна Европа, с много филиали в страните от региона и над 5 милиона клиенти.