Заемът от 1,5 милиарда долара от Русия ще поддържа президента на Беларус Александър Лукашенко за известно време, докато се опитва да се справи с масовите протести, но това няма да продължи дълго, пише Ройтерс, цитирана от БТА.

Лукашенко си осигури финансово спасително въже от руския президент Владимир Путин на срещата на върха в черноморския курорт Сочи в понеделник.

Наличната сума, достъпна за Лукашенко, за да плати например на силите на реда или да увеличи заплатите, за да примами обратно стачкуващите работници, обаче ще е много по-малка от цифрите в заглавията на вестниците.

Според Артьом Шрайбман, политически анализатор в московския център "Карнеги", само малка част от средствата действително ще достигнат до Минск, като се има предвид, че Беларус трябва да рефинансира заеми за още 1 милиард долара, включително от Русия и да плати дълг от 300 милиона долара на руския енергиен гигант Газпром до края на годината.

В действителност това са пари, които ще се прехвърлят от един руски джоб в друг, каза Павел Латушко, известен член на Беларуския опозиционен съвет.

Заемът по същество не представлява нови пари, а рефинансиране на сегашния дълг на Беларус към Русия, част от който трябва да се изплати идната година, коментира главният икономист на Ренесанс кепитъл (Renaissance Capital) в Москва София Донец.

Почти половината от общия външен дълг на Беларус е към Русия, допълва тя. Минск трябва да плати външен дълг от около 2,6 милиарда долара идната година, поделени между Русия и Китай.

Освен че е изправен пред най-тежката политическа криза в 26-годишното си управление, Лукашенко се сблъсква и с икономически проблеми.

Брутният вътрешен продукт (БВП) се е понижил с 1,3% между януари и август, съобщи вчера беларуската агенция БелТа.

Руската агенция за кредитни рейтинги АКРА оцени беларуския дълг към Русия на около 7,9 милиарда долара или 12-13 процента от БВП към 1 април тази година.

През последните две десетилетия Лукашенко разчиташе силно на руската финансова подкрепа за беларуската икономика, която е в застой. Според някои оценки той е получил над 100 милиарда долара през този период, основно под формата на субсидии за петрол и газ.

Лукашенко се възползва от факта, че Русия се нуждае от малкия си съсед като буфер срещу НАТО и маршрут за износ на петрол и газ, отбелязва Ройтерс.