Стотици работници в заводи за трактори и автомобили в беларуската столица Минск спряха днес работа в знак на протест срещу употребата на сила срещу демонстранти, предаде Франс прес.

Работниците и служителите се събраха в дворовете на заводите МТЗ (за трактори) и МАЗ (за камиони и автобуси), според репортер на АФП, който проследи събитията.

В двора на завода за трактори неговият директор Виталий Вовк се обърна към множеството, но беше изгонен с освирквания.

Беларуският президент Александър Лукашенко заяви, че стачките в страната могат да доведат до загуба на приходи от износ и ще са изгодни само за чуждестранните конкуренти в Германия, Канада, Русия и САЩ, предаде ТАСС.

В рамките на съвещание за работата на строителния отрасъл днес президентът поясни, че компанията "Беларускалий" ще загуби приходи от външните пазари в случай на стачка.

Работниците държат банер с надпис "ние не сме говеда, не сме овце, ние сме работници на МТЗ, не сме 20 души, ние сме 16 000", докато те маршират по време на митинг край Минския завод за трактори

Снимка: АР/БТА

"Ако излязат да стачкуват за два дни, то конкурентите - руснаци и канадци - радостно ще се прекръстят. И бързо ще доставят на пазара онова, което искат", каза Лукашенко, цитиран от ТАСС.

Той предупреди също за възможни загуби на Минския тракторен завод и други машиностроителни предприятия. "За бога: ако днес не произведете 10 тракторa, и не ги доставите на пазара, утре ще пристигнат германците и американците, ще докарат техниката си на руснаците. И те ще се зарадват", отбеляза Лукашенко.

Откривайки съвещанието беларуският президент заяви също, че не е напускал страната.

"За начало: засега съм жив и не съм напускал страната, както твърдят някои "осведомени" у нас - "президентът напусна страната и се намира в чужбина". Днес е 14 август и ние се срещаме с вас, за да обсъдим работата на строителния отрасъл", допълни Лукашенко.

А беларуската ЦИК днес потвърди изборните резултати, Лукашенко е избран за президент с 80,1 процента от гласовете, а за главния му опонент Светлана Тихановска са гласували 10,12 процента от избирателите.

Междувременно днес бяха освободени и над две хиляди задържани на демонстрациите след преизбирането на Лукашенко, предаде ТАСС, като се позова на беларуското вътрешно министерство.

"Вътрешно министерство е обезпокоено от проблема с препълването на местата за задържане. Над 2000 граждани вече са пуснати да си ходят у дома. Този процес тече без прекъсване, продължава и сега. Разбираме, че не върви толкова бързо, колкото се желае. Правим всичко възможно за решаване на създалата се ситуация", заявиха от ведомството.

Беларуската опозиционна лидерка Светлана Тихановска пък апелира за нови мирни протести и призова привържениците си да подпишат онлайн петиция с искане за повторно преброяване на гласовете на президентските избори от 9 август, на които според нея й е била открадната победата, предаде Ройтерс.

Във видео, качено в ЮТюб, Тихановска, която се намира в съседна Литва, призовава също привържениците си да поискат официално разследване на твърденията, че изборите са били опорочени.

"Трябва да спрем насилието по улиците на беларуските градове. Призовавам властите да прекратят това и да потърсят диалог", заяви Тихановска в обръщението си, цитирана от ТАСС.

"Моля всички кметове на градове на 15 и 16 август да станат организатори на мирни масови митинги във всеки град", допълни тя.

Тихановска отправи тези призиви, след като беларуските власти започнаха да освобождават хиляди задържани демонстранти и излязоха с публично извинение в опит да успокоят общонационалните протести, представляващи най-голямото предизвикателство за 26-годишното управление на президента Александър Лукашенко.