Беларуската валута се срива, а компаниите в ключовия за страната информационно-технологичен сектор заплашват да се изтеглят след седмиците безпрецедентни протести срещу президента Александър Лукашенко, информира Франс прес.

Жителите на Беларус отчаяно обикалят банките и обменните бюра за чуждестранна валута, за да спасят поне част от стойността на спестяванията си, допълва БТА.

Банките нямат чуждестранна валута. Служителите ти казват да чакаш, тъй като някой може да донесе, казва клиент в най-голямата беларуска банка Баларусбанк.

Националната валута поевтинява с рекордно темпо, като загуби над 10 процента от стойността си спрямо еврото и долара през последния месец заради несигурността, породена от задълбочаващата се политическа криза и опасенията от икономическа криза.

През последната година курсът на беларуската валута потъна с 27 процента спрямо долара и с 33 на сто спрямо еврото.

През последните дни множество профили в социалната мрежа "Телеграм" призовават хората да купуват чуждестранна валута, за да се дестабилизира беларуската рубла и съответно режимът на Лукашенко. Те също така насърчават хората да бойкотират гигантските държавни компании, които са опората на икономиката от съветски тип на Лукашенко и да купуват от частни компании.

Анализаторът Александър Василиев призна, че някои хора продават рубли в знак на протест, но отбеляза, че количеството не е достатъчно, за да се повлияе значително на валутния курс.

Недоволството обхваща и компаниите от Ай Ти сектора - един от малкото успешни в Беларус.

Браншът е недоволен, че правителството се опитва да се справи с протестите като непрекъснато спира достъпа до мрежата и претърсва офиси на интернет гиганти, които според Лукашенко играят роля в протестното движение.

Над 2000 души, които работят в Ай Ти сектора, подписаха отворено писмо с призив за нови избори, край на политическото насилие и спирането на интернет, като дори заплашиха да се изнесат от страната.

В средата на август офисите на руския интернет гигант Яндекс (Yandex) в Минск бяха претърсени от въоръжени служители на правоохранителните органи.

Компанията отговори като затвори офиса в столицата и всичките й 300 служители започнаха работа дистанционно.

Яндекс съобщи, че някои от служителите му са напуснали Минск, но не потвърди информациите, че започва да се изнася от Беларус.

Вайбър (Viber) писа в Туитър (Twitter), че временно затваря офиса си в Минск по-рано този месец, тъй като се опасява за персонала си и заради проблеми с интернет. Офисът отвори отново миналата седмица.

Политическата криза, породила се от преизбирането на Лукашенко на фона на обвинения за фалшифициран вот, засегна и икономическите сектори със силно държавно присъствие.

Освен това Русия намали щедростта си към по-малкия си съсед, разчитащ изключително много на субсидирана енергия.

Стачките в ключови сектори може допълнително да подкопаят перспективите за растеж, които и без това бяха помрачени от нарушаването на доставките на петрол и пандемията, посочват анализатори на Фич (Fitch).

Според тях брутният вътрешен продукт на страната ще се свие с 5 на сто тази година.

Работниците в заводи за трактори, машини и калий се включиха в стачните действия и протестите.

Стачките замряха през последните дни, тъй като работниците са заплашени с уволнения, а стачните лидери са задържани.

Фич каза миналата седмица, че стачките в мините за калиеви руди на Беларускалий, най-големият производител света, могат да намалят износа на страната.