Руският енергиен министър Александър Новак заяви днес, че Беларус има потенциала да доставя около 3-4 милиона тона петролни продукти годишно през пристанища в Русия. Това съобщи ТАСС, цитирана от Ройтерс, на фона на конфликта между балтийските държави и Минск.

Беларуският лидер Александър Лукашенко заплаши, че ще прекъсне европейските транзитни маршрути през цялата му страна, ако бъдат наложени санкции заради предполагаеми измами на президентските избори на 9 август.

Лукашенко заяви, че ще попречи на европейските съседи да изпращат стоки до Русия над беларуска територия и ще пренасочи износа, който сега се извършва през пристанищата в Литва, членка на ЕС.

Новак съобщи, че въпросът за пренасочване на доставките на петролни продукти към Русия е обсъден с цел да се завърши оценката на жизнеспособността на промяната на маршрутите по-късно този месец.

Говорител на беларуската енергийна компания Белнефтехим каза, че в най-близко бъдеще се планират редица срещи, за да се направят оценки на маршрутните промени